Zo kun je leren ontbijten

Zo kun je leren ontbijten

Ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag en dat is niet voor niets! Voedingsdietiste Miranda geeft vertelt hoe jij kunt leren ontbijten!

Hoe kan je leren om te ontbijten? Het ontbijt wordt ook wel de belangrijkste maaltijd van de dag genoemd. Maar niet voor iedereen is ontbijten zo zelfsprekend. Sommige mensen zijn opgegroeid zonder te ontbijten en zijn hier dus aan gewend en soms heeft iemand gewoon veel moeite om iets in de ochtend naar binnen te krijgen. Toch is het mogelijk om te leren om dagelijks een ontbijt te nemen.

Waarom is ontbijten zo belangrijk?

Ontbijten zorgt er voor dat het lichaam weer geactiveerd wordt na een nacht vol slaap. En net zoals een auto brandstof heeft om te rijden, heeft de mens ook brandstof nodig om goed te kunnen functioneren. We kunnen ons beter concentreren en zijn dus meer effectief als we ontbijten.

Daarnaast is gebleken dat mensen die niet ontbijten dit later op de dag sneller compenseren met ongezonde snacks dan mensen die wel ontbijten. Om op gewicht te blijven is ontbijten dus ook erg belangrijk.

Het opbouwen van een ontbijt

Opeens ontbijten als je dit jaren niet hebt gedaan kan lastig zijn. Je bent namelijk niet anders gewend en eten in de ochtend kan dan een enorme afkeer geven, met bijvoorbeeld misselijkheid tot gevolg. Het is daarom belangrijk om het ontbijten langzaam op te bouwen. Begin eerst met iets kleins en met iets dat jou lekker lijkt. Waarschijnlijk moet je wel even uitzoeken wat jij in de ochtend op je lege maag aankan. Probeer bijvoorbeeld eerst een boterham met beleg, of als dat niet gaat een halve boterham. Vervolgens bouw je dit uit naar een hele boterham of 2 boterhammen. Natuurlijk kan je ook voor iets heel anders kiezen, zoals een schaaltje zuivel met bijvoorbeeld wat fruit. Andere opties zijn havermout, ei, een cracker of rijstwafel met beleg of bijvoorbeeld een smoothie.

Vergeet niet klein te beginnen en neem dan steeds iets meer. En zet door! Want het is logisch als je jaren niet hebt ontbeten dat het niet heel makkelijk zal gaan.

Overige aandachtspunten

Probeer ook op een normaal tijdstip te ontbijten, zodat het ook echt een ontbijt is. Als dit een probleem voor je is, kan je ook proberen steeds iets eerder te ontbijten. Gebruik daarnaast niet het excuus dat je te weinig tijd hebt. Een ontbijtje maken hoeft namelijk echt niet veel tijd in beslag te nemen. En als je bijvoorbeeld havermout aan het maken bent of ei, kan je ondertussen nog andere dingen doen. Of je kan bijvoorbeeld je ontbijt de avond van te voren klaarmaken.

Als je je hebt verslapen kan het natuurlijk wel zo zijn dat je te weinig tijd hebt, maar dan kan je bijvoorbeeld ook een ontbijt on the go meenemen. Maak dan bijvoorbeeld een boterham zodat je toch iets hebt om te eten of zorg er voor dat je altijd gezonde snacks in huis hebt voor deze situaties, zoals een gezonde reep met noten en fruit.

Marinda Vis

Door

19 mei 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!