Vitamine D tekort

Vitamine D tekort

Vitamine D wordt gemaakt in de huid met behulp van zonlicht. Wat zijn nu eigenlijk de voordelen van Vitamine D?

Je staat er van te kijken hoeveel mensen in Nederland een tekort aan vitamine D hebben. Vitamine D krijg je voornamelijk binnen door de zon, maar in Nederland schijnt de zon helaas niet zo vaak. Dit betekent dat we deze vitamine ook minder binnen krijgen. Maar waarom is deze vitamine zo belangrijk voor ons lichaam?

Vitamine D wordt gemaakt in de huid met behulp van zonlicht. Zonlicht is de voornaamste bron van vitamine D. Dit betekent dat je, om gezond te zijn, een bepaalde hoeveelheid blootstelling aan de zon nodig hebt. Deze vitamine zit o.a. in vette vis, halvarine en margarine.

Laat ik nou net geen boter lusten en in een land wonen waar de zon niet zo vaak schijnt. Door mijn exotische achtergrond heeft mijn huid meer zonlicht nodig, alleen hierdoor krijg ik al te weinig vitamine D binnen. 

Om deze vitamines binnen te krijgen slik ik vitamine D supplementen, want het brengt toch voordelen met zich mee.

Vitamine D tekort 

In Nederland hebben we veel te maken met wind, kou en regen. Je weerstand wordt hierdoor regelmatig op de proef gesteld. Een klein gebrek aan vitamine D maakt je al behoorlijk vatbaar voor een griepje. In Nederland is er in het najaar weinig zonlicht te bekennen.

Het slikken van vitamine D supplementen kunnen je een extra boost geven die je op een "natuurlijke" manier niet binnen krijgt. Zo bouw je een betere weerstand op en word je minder snel ziek!

Vitamine D voor sterke botten

Vitamine D is samen met calcium belangrijk voor sterke botten en een sterk gebit. Deze vitamine zorgt ervoor dat calcium goed in het lichaam wordt opgenomen. Met name in voeding kun je vette vis, margarine of halvarine en bak- en braadproducten bevatten vitamine D. Een tekort aan vitamine D kan botontkalking veroorzaken die op latere leeftijd optreedt, die vooral bij vrouwen de kans op botbreuken verhoogt.

Extra vitamine D op je dagelijkse voeding verkleint het risico op botbreuken.

Vitamine D Gaat vermoeidheid tegen

Als jij je dagen moe, lusteloos of uitgeput voelt, kan de oorzaak wel eens in een vitamine D tekort liggen. Wanneer je gestrest bent verbruikt je lichaam in verhoogd tempo voedingsstoffen, hierdoor bouw je sneller tekorten op. Daarnaast kun je minder goed ontspannen, je lichaam blijft maar werken waardoor je snel vermoeid raakt. Om energie te maken heeft je lichaam dus voldoende vitamine D nodig.

Waar haal je je dagelijkse portie vitamine D vandaan?

  • Eet veel verse vis! Vissoorten met een goede bron van vitamine D zijn bijvoorbeeld: haring, meerval, zalm, makreel, sardines, tonijn en paling.
  • Eieren. De bron van vitamine D zit in de eidooiers.
  • Paddenstoelen, mits in het wild geoogst, bevatten veel vitamine D. Dit is een plantaardige bron van vitamine D, dus belangrijk voor veganisten.
  • Slik vitamine D supplementen.
  • Ga elke dag minimaal een half uurtje naar buiten.

WIST JE DAT: Volgens de Gezondheidsraad hebben volwassen mannen en vrouwen (22-50 jaar) per dag 2.5 microgram vitamine D nodig. Hierbij wordt uitgegaan van voldoende blootstelling aan zonlicht.

Voor mensen met een donkere huid en voor mensen die weinig buiten komen geldt een aanbevolen hoeveelheid van 5 microgram per dag.

Lamyae Aulad Ahmed

Door

01 april 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!