Haal het beste uit jouw saunabezoek

Haal het beste uit jouw saunabezoek

Niets zo lekker om op deze koude dagen even heerlijk op te warmen in de sauna. Niet alleen is de sauna ideaal om te ontspannen, het is ook de perfecte manier om ons grootste orgaan te reinigen: de huid! Met deze 15 tips haal jij het beste uit je sauna bezoek, voor zowel lichaam als geest.

Credit: Darling Magazine 

Lees hier de 12 tips die Daphne ons aanraadt om alles uit je saunabezoek te halen.

1. Eten

Het wordt afgeraden om met een volle maag de sauna in te gaan. Niet alleen kan het hoofdpijn veroorzaken, ook moet een volle maag hard werken om de maaltijd te verteren, het lichaam heeft hier moeite mee wanneer het ook hard zijn best moet doen om het lichaam af te koelen.

Het beste is om 1 a 2 uur voordat je de sauna in gaat een lichte maaltijd te nuttigen.

2. Drinken

Tijdens je bezoek aan de sauna verliest je lichaam door het uitzweten veel vocht. De beste manier om dit vocht weer aan te vullen is om water te drinken. Doe dit tussen de sauna sessies en zeker ook na afloop van je bezoek. Bij de meeste grotere sauna centra’s kun je heerlijk lunchen en dineren.

Hoe verleidelijk het ook is om daarbij een wijntje te drinken, je doet er verstandig aan dit niet te doen. Alcohol kan oa. oververhitting en uitdroging veroorzaken.

3. Naakt

Ondanks dat er sauna’s zijn welke je in badkleding mag betreden is naakt toch beter. Het hygiënischer, omdat zweet in je kleding kan blijven zitten en het onfris is wanneer je daarna nog een bad gebruikt.

Ook kan het vuil uit transpiratie de huid gaan irriteren.
[gallery link="file" columns="2" ids="82500,82498"]

4. Neem voldoende handdoeken mee

Uit hygiënisch oogpunt verplichten vrijwel alle sauna’s dat men gebruik maakt van een handdoek om op te liggen/zitten in de sauna. Transpireer je veel, zorg dan dat je ook een tweede handdoek zodat je na verloop van tijd een lekkere schone handdoek heb om te gebruiken.
Zorg ook dat je handdoeken bij je hebt om na afloop mee te kunnen douchen, de handdoek die je tijdens je sauna sessie gebruikt wordt namelijk nat en klam en is niet geschikt om je na afloop mee af te drogen en op te frissen.

5. Warming up.

Warm je lichaam eerst even op door bijvoorbeeld een warme douche te nemen. Zeker als je niet met regelmaat een sauna bezoekt zal je lichaam zich gemakkelijker kunnen aanpassen aan de hoge temperatuur.
Doe ook je sieraden uit, want door de hoge temperatuur in de sauna warmt metaal snel op, zorg dus dat je al je sieraden af doet voordat je de sauna in gaat ze worden namelijk bloedheet en je kan je er lelijk aan verbranden.

7. Ken je plek

Begin en eindig je sessie altijd op de laagste bank in de sauna. Geef je lichaam om te beginnen 2 minuten de tijd om even aan de warmte te wennen voordat je het hogerop zoekt. Eindig ook weer met minimaal 2 minuten zittend op de onderste bank. Zorg dat je sessie minimaal 6 minuten duurt.
Bij minder dan 6 minuten is er namelijk een kans dat de zweetklieren nog niet optimaal werken waardoor je lichaam de warmte niet kwijt kan, je krijgt dan een warmtestuwing.
sauna

8. Scrubben

Geen beter moment om te scrubben dan tijdens een bezoek aan de sauna. De dode huidcellen worden week door de warmte waardoor ze gemakkelijk te verwijderen zijn.
Scrub de huid mild en je zal heerlijk zijde zacht aanvoelen!

9. Verzorg je haar

De warmte van een sauna onttrekt niet alleen vocht uit het lichaam maar ook uit je haar. Om te voorkomen dat je na je bezoek met een droge weerbarstige bos rondloopt kun je een voedend haarmasker aanbrengen op je haar en hiermee in de sauna gaan zitten. Spoel hem wel uit
voordat je gebruik maakt van een van de baden, dit om deze niet te vervuilen.

10. Massage of gezichtsbehandeling

Heb je de mogelijkheid om gemasseerd te worden of een gezichtsbehandeling te nemen, doe dit dan! Door de sauna zijn de spieren al lekker warm en komt de bloedsomloop goed op gang. Een massage zal dit effect versterken waardoor afvalstoffen nog beter worden afgevoerd en jij kunt ontspannen.
De infrarood sauna is bij uitstek geschikt als voorbereiding op een massage. Het zelfde geld ook voor de huid. Door de warmte staan de poriën open waardoor de huid zich goed kan reinigen.
[gallery link="file" columns="2" ids="82496,82497"]

11. Koude douche of dompelbad

Een koude douche is ideaal om de bloedsomloop te verbeteren, ditzelfde geldt ook voor een koud dompelbad of een frisse duik in een meer. Het is echter af te raden dit te doen na een bezoek aan de infrarood sauna.
De diepte werking van de infrarood sauna wordt teniet gedaan wanneer de spieren en de huid zich samentrekken door de kou.

12. Wacht even met aankleden

Laat je lichaam voordat je je gaat aankleden eerst weer op zijn eigen temperatuur komen, geef het hiervoor ongeveer 20 minuten de tijd.
Omdat de warmte veel vocht onttrekt uit je huid is het verstandig om je huid na afloop lekker in te smeren met een hydraterende bodylotion. Vergeet ook je gezicht niet te verzorgen met een verzorgende dag- of nachtcrème.

Let op!

Vaak is het mogelijk om bij een wellness centrum ook een zonnebank te nemen. Dit kan op zich geen kwaad maar het is raadzaam om deze te nemen voordat je de sauna ingaat. De sauna maakt de huid gevoelig waardoor het tijdelijk niet in staat is zichzelf optimaal te beschermen. Wacht ook ongeveer een half uurtje na de zonnebank voordat je de sauna betreedt.
Heb je op grond van medische redenen twijfels om ene sauna te bezoeken, raadpleeg dan altijd eerst je behandelend arts of neem contact op met de sauna die je wil gaan bezoeken. Want ondanks dat het bezoek aan de sauna in veel gevallen een positieve uitwerking heeft, gelden hier natuurlijk wel een aantal uitzonderingen op.
Photocredits: Kiwi CollectionVKHecticophilia
Redactie ThePerfectYou.nl

Door

19 februari 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!