10 handige tips tegen verkoudheid

10 handige tips tegen verkoudheid

5 handige tips om dit jaar niet ziek te worden! Al verkouden? Dan 5 tips om er weer vanaf te komen!

Het is guur en de avonden zijn tegenwoordig weer donker en lang. Je voelt je slap en je hebt er alles voor over om ook maar een kwartiertje van de zon te mogen genieten. Het is dan ook niet zo gek dat half Nederland op bed ligt met een verkoudheid en/of griep.

Voor het tegengaan van een verkoudheid hebben we vijf handige tips opgesteld. Heb je al een verkoudheid onder de leden? Geen paniek! Ook voor jou hebben we 5 tips!

1. Stop met stress

Stress is niet altijd een fenomeen waar je iets tegen kunt doen. Het sluipt je lichaam in en is niet altijd te vermijden. Het is je weerstand die niet altijd precies weet hoe het hier mee om moet gaan. Je weerstand wordt laag doordat de stress je moe maakt. En dat is het moment waar het verkoudheidsvirus opduikt! Verkoudheid is een infectie in de luchtwegen die toe slaat als je weerstand heel laag is, het is daarom belangrijk dat je in stressvolle situaties zo veel mogelijk probeert te vermijden!

 

2. Start met bewegen

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden; bewegen helpt ook tegen de infecties die in je lichaam aan het broeien zijn. Door het bewegen komt er endorfine vrij en dat bouwt je weerstand langzaam maar zeker weer op. Ook de adrenalinekick die je krijgt van bewegen en sport zorgt de volgende dag voor een positieve boost die het verkoudheidsvirus onderdrukt.

3. Eet gezond!

Door veel water te drinken reinig je je lichaam waardoor infecties weggespoeld worden. Ook het eten van groenten zorgt voor veel vitaminen in je lichaam die de infectie maar al te graag te lijf gaan. Door drukke periodes vergeet je weleens voldoende groentes te eten, neem dan vitaminen mee in je tas. Hierdoor krijg je dan tóch de nodige vitamines binnen en geeft het je weer wat meer energie!

4. Voldoende kleding

Buiten is de herfst in volle gang, het is koud en de wind sluipt door alle kieren en gaten naar binnen. Kleed je daarom dus goed aan! Een wollen winterjas of een donzen jas is niet voldoende, denk hierbij ook aan je keel en je oren! Veel infecties ontstaan door het feit dat je te weinig warme kleding aan hebt, waardoor je niet alle delen van je lichaam goed bedekt.

LET OP: je keel en je oren zijn heel gemakkelijk te bereiken voor een infectie en spreidt zich zo uit in het lichaam. Wikkel jezelf in de wol voordat je naar buiten gaat!

5. Hygiene is de sleutel tot gezondheid

Hoe vaak was je je handen per dag? Vast niet vaak genoeg! Als je op je werk aan de slag bent en je wast je handen niet regelmatig, dan kan het zijn dat je een infectie oploopt. Verkoudheid wordt overgedragen van mens tot mens. Denk ook goed na als je al enkele symptomen vertoont van verkoudheid, houd altijd een zakdoek of je hand voor je mond als je hoest. Verkoudheid is zeker besmettelijk!

 

5 tips om van een griep/verkoudheid af te komen!

Vaak wordt aangenomen dat een verkoudheid hetzelfde is als een griep, toch zit hier een aardig verschil in. Griep wordt veroorzaakt door een influenzavirus en meestal is bij een griep het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken. Bij een verkoudheid zijn meestal de neus keel of bijholtes ontstoken. Als je griep hebt dan komt hier vaak ook hoge koorts bij kijken en over het algemeen bij een verkoudheid niet.

1. Stoom met tijm of Eucalyptus

Door te stomen met tijm kunnen je luchtwegen opener raken en wordt het hoesten ook aanzienlijk minder. Wil je gaan stomen? Dit kan in bad of boven een bak met warm water. Door de prikkeling raken je ogen vaak snel geïrriteerd dus beperk het stomen tot ongeveer 10 minuten. Eucalyptus zorgt voor een vrije ademhaling, door de sterke geur opent het de luchtwegen weer een beetje. Stoom met eucalyptus niet langer dan 10 minuten en zorg voor een handdoek over je hoofd. Steam it away!

2. Rust als het kan

Als je lichaam verschillende signalen afgeeft, zoals hoesten of oververmoeidheid, luister dan goed naar jezelf. De feestmaand is vaak een hele leuke en gezellige periode, maar het is ook een onwijs drukke periode met extra werken en vaak wat stapjes extra. Heb je een avondje vrij? Geniet hier dan ook van en laat je lichaam opladen. Hierdoor vergroot je je weerstand en zul je stralen op alle aankomende feestjes!

LEES OOK: Effectief slapen en fris wakker worden

3. Grove den & Bramenthee

De siroop die oma vroeger gaf was dan misschien heel vies, maar eerlijk is eerlijk; als je je slap voelde hielp het altijd wel! De siroop zat waarschijnlijk volgestopt met grove den, dit verzacht het hoesten en beschermd je zere keel. Bramenthee is ook een thee waar oma vroeger al raadt mee wist, het bevat verschillende mineralen en vitamine C.

 

4. Au, mijn hoofd!
Hoofdpijn is waarschijnlijk één van de meest waarschijnlijke symptomen van een verkoudheid. Kamille (thee), is het dé oplossing voor! Het is namelijk pijnstillend en remt de ontstekingen. Lindebloesem is tevens een handig middeltje tegen verkoudheid, hoofdpijn en koorts. Het verzacht de pijn!

LEES OOK: In slechts twee minuten van je hoofdpijn af!

5. Rillingen

Koude rillingen horen bij een verkoudheid. Een koude rilling betekent dat je lichaam door middel van spannen en ontspanning heel veel energie gebruikt en de lichaamstemperatuur omhoog schiet. Dit is een teken van je lichaam dat je temperatuur opeens omhoog schiet met (soms) wel 3 graden. De wortel Gember biedt hiervoor een makkelijke uitkomst, het verdrijft de verkoudheid en versterkt je immuunsysteem. Door gember in je thee te stoppen, met misschien een scheutje honing, kan het er al voor zorgen dat die verkoudheid uit blijft.

Redactie ThePerfectYou.nl

Door

11 april 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!