9 simpele dingen die een vrouw moet doen voor haar gezondheid

9 simpele dingen die een vrouw moet doen voor haar gezondheid

Naar de tandarts gaan is voor veel mensen een nare ervaring. Daar zit je dan, in de stoel met alle tandartsgereedschappen in je mond en dan stelt de tandarts de eeuwige vraag: "Flos jij regelmatig?" De tandarts snapt heus wel dat je het druk hebt, maar het is een kleine moeite toch? Wat voor simpele dingen kun je nog meer doen om je gezondheid op peil te houden?

Credit: Carmen and Ingo 

1. Bereid je voor op je doktersbezoek

Of voor je afspraak bij je gynaecoloog of waar je ook naartoe gaat. Bedenk je wat je wil onderzoeken, welke vragen je beantwoord wil hebben en ga voorbereid naar je afspraak. Zo heb je zelf alles op een rijtje en ben je er klaar voor om een goed gesprek aan te gaan met je dokter.

2. Leer je borsten kennen

Doe het niet te vaak, maar één keer per maand nadat je ongesteld bent geweest, kun je gerust onder de douche je borsten onderzoeken. Het is belangrijk om te weten hoe je borsten er normaal uitzien, dus mocht er iets veranderen dan kun je op tijd ingrijpen.

3. Hou je moedervlekken in de gaten

Dit is heel, heel erg belangrijk. Vooral als je een lichte huid hebt, heb je meer moedervlekken. Maar mensen met een donkere huid zouden ook goed op hun moedervlekken moeten letten. Let op de asymmetrie, de kleur, diameter en natuurlijk of je moedervlek groeit.
TIP: Vraag je vriendin of vriendin om één keer per maand je rug te inspecteren.
[gallery link="file" columns="2" ids="74143,74145"] Credit: Coffeeinthemountains Nakalan McKay Photography 

4. Hou je menstruatie én libido in de gaten

Het blijkt dat vrouwen vaak niet weten hoe hun cyclus is. Maar het is slim om dit in de gaten te houden, zo kun je eventuele abnormaliteiten snel ontdekken. Let erop of je vaker bloedt dan niet, hoe heftig is je pijn en hoe heftig is je ongesteldheid. In het verlengde daarvan is je libido. Doet het pijn als je seks hebt of ben je iedere keer te moe om seks te hebben? Dan is er misschien meer aan de hand dan je vermoedt, een bezoek aan de dokter kan dan geen kwaad.

5. Slik dagelijks multivitamine

Uit Amerikaans onderzoek van het Centers for Disease Control and Prevention is gebleken dat vrouwen die dagelijks multivitamines slikken tijdens hun zwangerschap minder kans hebben op afwijkingen van hun baby.

6. Beweeg 10 minuten

Wij snappen het heel goed. Je hebt het druk, je hebt te maken met stress en je hebt oververmoeid, dus je wilt niet horen dat je moet sporten. Dan hoef je niet te sporten, maar zorg er wel voor dat je minimaal 10 minuten per dag beweging krijgt.
TIP: Neem de trap in plaats van de lift of stap een tramhalte eerder uit en loop naar huis. Zo wordt je hart sterker.
[gallery link="file" columns="2" ids="53170,53168"] Credit: Rustiqsarchives / flickr

7. Doe iets waar je van houdt voor 5 minuten

Natuurlijk is het perfect als je van yoga houdt of voetbal, maar doe in ieder geval iets waar je van houdt. Iedere dag. 5 minuten lang. Gezondheid en geluk zijn met elkaar verbonden, dus maak jezelf iedere dag een paar minuten gelukkig.

8. Rust is belangrijk

Genoeg slaap krijgen is essentieel voor een goede gezondheid. Gun jezelf de rust en de tijd om te rusten. Als je 's ochtends naar de badkamer loopt, ga even zitten en geef jezelf een paar seconden rust.

9. FLOSSEN!

Flossen is belangrijker dan het lijkt. Niet alleen is de hygiëne van je mond gelinkt aan de gezondheid van je hart, maar er zijn ook risico's verbonden aan je zwangerschap. Neem gewoon je flosdraad mee in je tas en floss tussendoor.
Redactie ThePerfectYou.nl

Door

04 januari 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!