Koude douche voordelen - 6 redenen om tóch voor die koude kraan te kiezen

Koude douche voordelen - 6 redenen om tóch voor die koude kraan te kiezen

Je dagelijkse douche ritueel: heerlijk hè zo'n warme douche als je net uit je bed komt, na het sporten of voor het naar bed gaan... Maar besef je je eigenlijk wel dat warm douchen helemaal niet zo gezond voor je is?

Credit: Vosgesparis

Je haren uitspoelen met warm water gaat misschien makkelijker en ja het voelt prettiger aan voor je spieren en gewrichten als je onder de douche staat. Maar verder? Een koude douche heeft veel meer voordelen dan een warme. Hieronder lees je 6 redenen om toch voor die koude kraan te kiezen!

1. Een koude douche verstevigt de huid

Ooit geweten dat warm douchen je huid verslapt? Daarentegen verstevigt een koude douche je huid! Ook cellulite neemt af door het nemen van een koude douche, doordat de bloedcirculatie toeneemt waardoor opgehoopte vetkussentje verminderen.

2. Koude douche voordelen: goed voor je bloeddruk!

Koud douchen zal je bloedcirculatie verbeteren: het vernauwt je bloedvaten waardoor er in dezelfde tijd meer bloed doorheen gepompt kan worden. Je bloeddruk maakt een tijdelijke verhoging, echter train je op deze manier je bloedvaten waardoor ze zullen versterken.

3. Beter bestand tegen de kou

Wanneer je regelmatig onder een koude douche staat bouwt je lichaam een soort natuurlijke resistentie op tegen de kou. Ideaal voor in de koude wintermaanden: voortaan zit jij niet meer zo te rillen!

4. Versterk je immuunsysteem

Je lichaam gaat direct aan het werk als je die koude kraan opendraait. Doordat het koude water je lichaam afkoelt moet het harder werken om het op temperatuur te houden. Hierdoor train je je immuunsysteem en krijgt je gezondheid een boost!

5. Wil je afvallen? Kies dan voor een koude douche

Wanneer je lichaam het koud heeft moet het harder werken om zichzelf weer op te warmen: je lichaam heeft extra energie nodig en slaat aan het verbanden! De eerste vijf minuten sport van jouw dag zijn een feit en dat zonder te zweten.

6. Koude douche voordelen: het geeft je energie

Ben jij een persoon die moeilijk wakker kan worden in de ochtend? Vanaf nu niet meer: spring onder die koude douche en je bent meteen wakker! Het geeft je een positieve mentale boost, zo kun jij fris aan je dag beginnen!

TIP: de gezondste douchetemperatuur is tussen de 12 en 15 graden! Mocht je last hebben van hartritmestoornissen dan is het niet verstandig om in een keer onder zo een koude douche te stappen. Je kunt dan wel met een iets warmere douche beginnen en beetje bij beetje afbouwen, zodat je je lichaam de tijd geeft om aan de temperatuur te wennen.

Een-koude-douch1

 Credit: Etsy
Jessica Jansen

Door

01 september 2014

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!