7 tips om je hormonen in balans te brengen

7 tips om je hormonen in balans te brengen

Uit het niets raak je vermoeid, heb je hoofdpijn of andere lichamelijke klachten. Maar waar komt dit toch vandaan? Een reële kans bestaat dat het om een hormonale schommeling gaat. Hoe je deze onder controle krijgt, lees je hier.

Bonkende hoofdpijn is het laatste waar een vrouw behoefte aan heeft. Toch hebben vijf miljoen vrouwen maandelijks last van deze vaak ondraaglijke pijn. Hoe dat komt? Hormonale schommelingen. Hier 7 tips om je hormonen in balans te brengen.

Als je last hebt van vermoeidheid, huidirritaties, gewichtstoename, slaapproblemen of andere symptomen, dan is de kans groot dat het te maken heeft met een hormoon disbalans. Zorg dus goed voor ze, want ze zijn belangrijker dan je denkt!

Wat zijn hormonen eigenlijk?

Iedereen heeft het wel eens over hormonen. Maar wat zijn het eigenlijk? Hormonen zijn de chemische boodschappers van je lichaam. Ze verplaatsen zich in je bloedstroom en geven als het ware informatie door. Ze werken langzaam, maar hebben veel invloed op je lengte, stofwisseling, voortplanting en humeur.

Zo breng je je hormonen in balans!

1. Vermijd onverzadigde vetten

Onverzadigde vetten zijn slecht voor je lichaam, omdat ze niet goed verwerkt kunnen worden. Eet geen vetten zoals: plantaardige olie, pinda olie of margarine. Kies in plaats daarvan voor kokosolie, echte roomboter, olijfolie en dierlijke vetten.

TIP: Eet minstens één keer per week vis!

2. Stel een cafeïne-limiet

Te veel koffie of cola zorgt voor een chaos in ons hormoonhuishouden. Vervang je koffie door kruidenthee.

TIP: Kun je nu echt geen afstand doen van je koffie? Voeg dan een paar eetlepels kokosolie toe en gooi het in de blender. Een latte met gezonde vetten.

3. Kook in glas

Giftige stoffen uit plastic, huishoudelijke chemicaliën en zelfs matrassen kunnen de productie van je hormonen belemmeren. Kook in glas of niet gecoate metalen pannen en vermijd ook het verhitten of bewaren van voedsel in plastic.

4. Slapen, slapen, slapen

Het is simpel: te kort geslapen betekent een disbalans van je hormonen. Resultaat: je hormonen verbeteren zichzelf, minder kans op ziekte en je gewicht schommelt minder.

 

5. Supplementen helpen

Je nieuwe beste vrienden: maca, magnesium en levertraan. Maca is een radijsachtige knol die de hormoonproductie en het libido stimuleert. Magnesium draagt bij aan een betere slaap. Vitamine A, D en K kun je in levertraan terugvinden.

6. Niet zo intensief sporten

Sport niet te zwaar! Doe je dit wel, dan kun je op korte termijn de klachten verergeren. Kies voor een goede nachtrust in plaats van de sportschool. Kun je dan echt niet zonder beweging? Gewichtheffen draagt dan wel weer bij aan de hormoonproductie. Laat die hardloopschoenen maar even in de kast liggen.

TIP: Ga wandelen of zwemmen!

7. Wondermiddel: kokosolie

We hadden het er net al over: kokosolie. Het is geweldig voor je hormonen. Kokosolie helpt je gewicht te verliezen, ontstekingen te remmen en heeft ook antibacteriële eigenschappen. Een kwart kopje kokosolie per dag doet wonderen voor je hormoonhuishouden.

Leuke weetjes over vrouwen en hormonen

  • Bij de meeste vrouwen raken hormonen uit balans door slechte eetgewoontes, stress of verkeerd bewegen.
  • Een vrouw kent zes momenten in haar leven waarop haar hormoonspiegel schommelt: rond de eisprong, voor het begin van de menstruatie, tijdens de menstruatie, rond de zwangerschap, tijdens en na de bevalling en tijdens de overgang.
  • De eerste hormoon ooit ontdekt was secretine. Die wordt in de darmen afgescheiden en draagt bij aan het regelen van de bloedsuikerspiegel. Nu kennen wij al ruim 300 hormonen.
  • In 1900 kregen vrouwen met overgangsklachten het advies een boterham met een paar varkenseiserstokken te eten. Eet smakelijk!
Redactie ThePerfectYou.nl

Door

11 september 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!