13 feiten over slapen

13 feiten over slapen

Slapen is een van de fijnste dingen die er is! Lees deze 13 verrassende feiten!

Slapen is een van de heerlijkste dingen die er is! Zonder er bij na te denken duik je elke avond je knusse bedje in en ben je klaar om het veelbezochte dromenland te betreden... 

Heel leuk allemaal, maar wat weet jij eigenlijk over slaap en nachtrust? Welke invloed oefent slaap uit op ons geheugen uit, hoeveel Nederlanders snurken er gemiddeld en is uitslapen eigenlijk wel gezond?

13 feiten over slapen die je écht nog niet wist

 

1. Getrek aan de lakens grootste ergernis

Brits onderzoek wijst uit dat getrek aan het dekbed door de zich omdraaiende partner de meest voorkomende ergernis is. Mensen die last hebben van het slaapgedrag van hun partner slapen dan ook gemiddeld twee uur minder op een nacht. Herkenbaar?!

2. Verband tussen slechte nachtrust en geheugenwerking

Uit onder andere een Nederlands onderzoek is gebleken dat een slechte nachtrust aantoonbaar negatief effect heeft op de werking van je geheugen. Als je namelijk goed en diep slaapt, kunnen de hippocampus en de cerebrale cortex samen belangrijke informatie goed opslaan. Heb je een drukke en belangrijke dag, zorg dan dat je optijd onder de veren duikt!

3. Nederlanders zijn luilakken!

De gemiddelde Nederlander betreedt zijn of haar bed om 23.24 uur en verlaat zijn stulpje weer om 07:18 uur. Geloof het of niet: hiermee behoren we tot de langste in-bed-liggers ter wereld!

4. Kans op overgewicht groter bij slaaptekort

's Avonds nog even een rondje hardlopen in plaats van vroeg onder de dekens... Weet je het zeker? Zorg dat je op tijd je bed in duikt. Slaaptekort kan namelijk leiden tot een verstoorde stofwisseling en een onbalans tussen de hormonen greline (stof die ervoor zorgt dat je zin krijgt in eten) en leptine (stof die vertelt wanneer je genoeg gegeten hebt). Als je te weinig slaapt krijg je meer greline en minder leptine waardoor de zin in een lekkere snack of die verleidelijke zak chips uit die verdoemde snoepkast toeneemt.

5. Daglicht bevordert slaap

Als je een beetje op tijd in slaap wilt vallen, is het van belang dat je overdag regelmatig wordt blootgesteld aan daglicht. Werken in een ruimte zonder (genoeg) ramen is dus geen aanrader. Als je overdag genoeg daglicht te zien krijgt maakt je lichaam 's avonds voldoende melatonine aan (een slaaphormoon). Let op: fel licht in de avond remt de melatonineproductie juist af. (en ja: dit geldt ook voor het licht van je computerscherm. Helaas!).

6. 1 schaapje, 2 schaapjes...

Bewezen is dat schaapjes tellen helemaal niet zo goed werkt! Je kunt beter denken aan een stromend beekje: proefpersonen sliepen hiermee maarliefst twintig minuten eerder!

7. Slaap tekort? Work out!

Heb je er moeite mee om in slaap te komen? Work out! Uit onderzoek is gebleken dat er een sterk verband is tussen beweging en de kwaliteit van slaap. Dit hoeft niet intensief te zijn; een rondje hardlopen of een stukje fietsen is ook prima.

8. Uitslapen is fijn, maar niet gezond (ja, echt!)

Een goede nachtrust ligt rond de zeven tot acht uur per nacht. Lig jij in het weekend tot 12.00 uur in je bed, ga er dan niet vanuit dat je slaapklachten minder worden. Mensen die namelijk langer dan acht uur per nacht slapen hebben juist meer dan gemiddeld dezelfde slaapklachten als de mensen die korter slapen. Lang slapen ontregelt daarbij het bioritme.

9. Nachtelijk Twitteren zorgt voor leerproblemen

Lig jij ook met je telefoon in bed om toch nog even je laatste Facebook of Twitter updates te checken? Dit kun je in het vervolg beter laten. Het versturen van tekstberichten in de late uurtjes heeft leer- en concentratieproblemen als gevolg. Dit verklaart misschien waarom jij vandaag drie keer aan je collega vroeg of hij zijn vraag kon herhalen? Think about it! 

10. Snurken; je bent niet de enige!

Klaagt vriendlief regelmatig over jouw nachtelijke snurkkunsten of kan juist jij niet slapen van zijn nachtelijke gebrom? You're not the only one! Maarliefst een derde van de Nederlanders maakt zich schuldig aan snurkpraktijken!

11. snurken: mannen of vrouwending?

Ondanks het feit dat zowel mannen als vrouwen snurken, wijst onderzoek uit dat snurken nog steeds meer een mannending is (wat wij stiekem natuurlijk allang wisten!).

12. om hier even op door te gaan...

Vrouwen slapen dan ook lichter dan mannen (Ra, ra hoe komt dit?!).

13. Snurken overschreidt het maximaal toelaatbare volume

Meer dan de helft van de snurkers produceert meer geluid dan volgens aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie gezond is voor diegene die ernaast ligt. Shocking!

Redactie ThePerfectYou.nl

Door

02 maart 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!