7 manieren om een burn-out te voorkomen

7 manieren om een burn-out te voorkomen

Een burn-out krijgen: het is een ziekte die je steeds meer ziet. Ook komt het steeds meer onder jonge mensen voor. Daarom is het interessant om je bezig te houden met de volgende vraag: Hoe kun je er voor zorgen dat jouw dit niet overkomt? 

Photo Credit: etsy

Om te beginnen, iedereen kan hard werken zonder een burn-out te krijgen. Dat is het punt niet. Het belangrijkste is dat je iets doet wat je energie geeft. Doe je te lang iets wat je eigenlijk (teveel) energie kost en krijg je hier geen energie van? Dan ga je in de min. Dit kun je wel even volhouden, alleen hoelang? Het is heel simpel doe je dingen wat je meer energie kost dan dat het geeft? Dan gaat het daar fout!

7 manieren om een burn-out te voorkomen

 

1. Ben je niet te streng voor jezelf?

Ben je niet te kritisch op jezelf? Ben je eigenlijk net zo lief voor jezelf als dat je voor andere bent? Wees niet te streng voor jezelf, geniet van het leven! Nog een belangrijk tip: leer je grenzen kennen!

2. Volg je passie

Doe jij iets wat je meer energie geeft? Volg jij je passie? Vorige week hebben we een item geschreven over hoe jij je passie kunt volgen. Lezen maar!

3. Sport

Sporten is een goede uitlaatklep. Zit je heel de dag in je hoofd? Dan moet je dit lichamelijk compenseren. Dus de inspanningen die je mentaal doet moet je eigenlijk compenseren met lichamelijke inspannen. Ga hardlopen of begin met wandelen!

burnout Photo Credit: karinaaviewy / dontcallmebetty 

4. Je moet niets

Een ontzettend belangrijk onderdeel is dat je niet teveel van jezelf moet. Om te beginnen: het "PERFECTE" leven bestaat niet. We streven er naar en daar is niets mis mee, maar weet dat je het nooit gaat lukken om alles perfect te krijgen. Je kunt nooit en je huishouden op orde hebben, in bed een ster zijn, je kookkunsten showen (ook aan vrienden in het weekend), sporten, je familie regelmatig bezoeken, je vriendin advies geven en nog mindfulsessie tussendoor. Lees daarom ook: Je moet helemaal niets & Leer NEE zeggen!

5. Krampachtig

Ben je bang dat je een burn-out hebt? Ben je bang dat je teveel werkt? Laat het los. Doe wat je leuk vindt en wat je energie geeft. Probeer gewoon te kijken hoe jij je voelt en met dat in je hoofd doe jij wat je wilt en moet doen. Sommige mensen houden zichzelf in omdat ze bang zijn dat ze een burn-out gaan krijgen. Doe dit niet, wees niet krampachtig en luister naar je gevoel.

bunrout2 Photo Credit: notetosarah

6. Mindfulness

Iedereen die een burn-out heeft of klachten van een burn-out wordt aangeraden om aan de slag te gaan met mindfulnes. Het is in het begin erg lastig. Juist als je tegen een burn-out aan zit, dan stroomt je hoofd over. Je bent druk in je hoofd. Je voelt je onrustig en kan slecht rust vinden. Bij mindfulness is het de truck om in het nu te zijn en bewust te worden van jezelf en gedachten. Dat is erg lastig, maar probeer het stapje voor stapje. Begin met 10 minuten per dag te mediteren bijvoorbeeld. Stapje voor stapje..

7. Zorg voor jezelf

Juist als het niet zo lekker met je gaat is het belangrijk dat je voldoende vitamines binnen krijgt. Eet voldoende fruit en blijf gehydrateerd. Pas ook op met alcohol en teveel koffie.

Redactie ThePerfectYou.nl

Door

12 april 2014

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!