Ik heb slaapproblemen - zo los je deze op

Ik heb slaapproblemen - zo los je deze op

Alles wat je moet weten over slaapproblemen

Ik heb slaapproblemen, is dat wat jij regelmatig tegen jezelf zeg? We hebben allemaal wel eens zo'n nachtje dat we bijna elk uur op de alarmklok voorbij zien schieten. Heb je hier (te) vaak last van, noemen we dit met een mooi woord insomnia. Maar liefst eenderde van de volwassenen er last van.

Slaapproblemen zijn voor iedereen anders, maar grofweg zijn er drie categorieën en gelukkig veel oplossingen voor je slaapproblemen. Hieronder lees je alles wat je moet weten over slaapproblemen.

Wat zijn slaapproblemen?

Grof gezien zijn er drie vormen: niet in slaap kunnen komen, tijdens de nacht vaak wakker worden en 's ochtends te vroeg wakker worden. Deze drie vormen kunnen ook in combinatie met elkaar voorkomen.

WIST JE DAT: Een mens éénderde van zijn leven in bed doorbrengt.

Ik heb slaapproblemen - De Oorzaken

1. Insomnia kan tal van oorzaken hebben.

2. Piekeren is a bitch. Samen met stress is het één van de meestvoorkomende oorzaken van slapeloosheid.

3. Voeding heeft meer met insomnie te maken met je denkt. Cafeïne is bijvoorbeeld een stimulerend middel, wat ervoor kan zorgen dat je van je geliefde slaap wordt weerhouden. Daarnaast is laat en vet eten en alcohol niet bevorderlijk voor een goede nachtrust.

4. Een onregelmatig leven hebben. Dus veel middagdutjes, een jetlag, nachtdienst of vaak op verschillende tijden gaan slapen.

5. Teveel licht of lawaai (lees: vervelende buren) op je kamer.

6. Je kunt ook slecht slapen als gevolg van een ziekte of medicijnen.

7. Roken is sowieso slecht, maar doet slapeloosheid ook niet ten goede.

WIST JE DAT: Niet iedereen evenveel slaap nodig heeft.

De Gevolgen

De gevolgen van slaapproblemen zijn best heavy. Het kan leiden tot zowel psychische als lichamelijke problemen. Door weinig slaap ontstaat een tekort aan serotonine, het stofje in je hersenen dat voor een gevoel van geluk zorgt. Andere gevolgen: een verhoogd percentage van het stresshormoon cortison, er wordt minder groeihormoon aangemaakt, een grotere kans op obesitas, het concentratievermogen neemt af, het kortetermijngeheugen werkt minder goed en het immuunsysteem wordt aangetast.

 

De Oplossingen van slaapproblemen 

Het is natuurlijk verleidelijk om nu naar de slaapmiddelen te grijpen. Veel mensen met insomnie belanden bij de dokter, die ze ook - inderdaad - een slaapmiddel voor te schrijven. Er wordt echter vaak vergeten dat slaapmiddelen en oplossing is voor de korte termijn en bovendien verslavend is. Beter is om (zover mogelijk) de oorzaak aan te pakken of voor natuurlijke middelen te gaan:

Beweging, het liefst in de middag. Dit zorgt voor gezonde vermoeidheid en tegen stress.

  • Ga naar de sauna of laat je masseren.
  • Aromatherapie werkt ook rustgevend.
  • Zorg voor een donkere kamer.
  • Vermijd drankjes met cafeïne.
  • Ontspan je de uren voor je gaat slapen. Kijk, hoe moeilijk ook, zo min mogelijk televisie en leg je laptop weg.
  • We know, middagdutjes zijn heerlijk, maar slecht! Als je slaapproblemen wilt aanpakken moet je proberen overdag zoveel mogelijk wakker te blijven.
  • Zorg voor een bepaald ritueel voor het slapen gaan, bijvoorbeeld steeds meer lampen uitdoen naarmate het later wordt. Je lichaam en geest bereiden zich zo voor op het slapengaan.
  • Last van lawaai? Tijd om oordopjes aan te schaffen!

WIST JE DAT: Er mensen zijn die als het ware dromen dat ze wakker zijn en ten onrechte daardoor denken dat ze heel de nacht hebben gelegen.

Credit: Gezondheidsnet / Nederlands Huisartsen Genootschap / InfoNU

Redactie ThePerfectYou.nl

Door

20 april 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!