Waarom zijn we tegenwoordig zo moe?

Waarom zijn we tegenwoordig zo moe?

Dit item schrijf ik voor degene die de verleiding van het drukken op de snoozeknop in de vroege morgen niet kunnen weerstaan (ik zal eerlijk zijn, ik doe het ook) én voor de mensen die chronisch moe lijken te zijn (of net doen alsof..). De oplossing voor deze verschijning is namelijk veel makkelijker dan je denkt! Geloof je me niet? Het is bewezen...

Credit: onlyonething

Waarom zijn we tegenwoordig zo moe? En misschien wel belangrijker: wat is de oplossing tegen onze moeheid?

Onderzoek wijst uit..

Onderzoekers hebben een week lang acht mensen gevolgd tijdens hun dagelijkse bezigheden. Na deze week namen zij precies dezelfde mensen mee naar een camping gelegen in een bosrijke omgeving. (Belangrijk om te weten: tijdens de tweede week hadden de acht proefkonijnen alleen maar toegang tot een kampvuur en het zonlicht. Computers, mobiele telefoons en andere apparatuur waren niet toegestaan!!)

Na het onderzoek werd bij alle acht personen het persoonlijke 'melatonine niveau' getest. Kort gezegd is het melatonine niveau de tijd van de dag waarin jouw lichaam zich bevindt, ongeacht de échte tijd. Het niveau stijgt wanneer je lichaam denkt dat deze zich in de nacht bevindt. Is jou melatonine niveau overdag dus hoog, dan ben je moe en futloos.

Al met al, het resultaat van het onderzoek was dat het melatonine niveau van alle acht de proefkonijnen vier keer lichter was in de buitenlucht zónder elektrische apparatuur. Wat inhoudt dat de lichamen in de open lucht twee uur vroeger 'leefden' dan wanneer zij zich opsluiten op kantoor, omringt met computers en mobiele telefoons...

moe

Credit: blackswamdive

Hoe kan dat?

Een van de belangrijkste redenen voor dit grote verschil is de ontwikkeling in techniek. Het grootste gedeelte van de dag bevinden we ons binnen (waardoor we wellicht weinig buitenlicht zien), zitten we achter de computer en kijken we op onze telefoon.

De oplossing

Geen paniek, ik wil jullie niet aanmoedigen om je huis en baan op te geven en een tent in het bos op te gaan zetten. Ook mag je je telefoon gewoon in je bezit houden (ik zou ook niet zonder kunnen).. Maar alleen al ervoor zorgen dat je lichaam zoveel mogelijk blootgesteld wordt aan natuurlijk licht (géén kunstmatig licht), geeft je lichaam een boost waardoor je melatonine niveau zal dalen en je de dag met meer energie door zal komen.

TIP 1: Open de gordijnen zodra je wakker bent! Nog beter: ga naar buiten voor een ochtendwandeling!

TIP 2: Een kantoorbaan? Ga naar buiten wanneer je kan!

TIP 3: Bereid je lichaam zo goed mogelijk voor op de nacht en dim de lichten zodra de zon onder is!

moe2

Photo Credit: randypmartin

Credit: Blog.womenshealthmag.com

Redactie ThePerfectYou.nl

Door

10 april 2014

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!