Hoe kan ik stoppen met vergelijken?

Hoe kan ik stoppen met vergelijken?

En vooral waarom wij dit moeten doen!

Heb je een vriendin die er al-tijd goed uit lijkt te zien, of een buurvrouw die steeds meer succes lijkt te hebben? Dan word je er vast niet vrolijk van wanneer je jezelf vergelijkt met deze personen. Het is dan aantrekkelijker om jezelf te vergelijken met iemand die minder gevoel voor mode lijkt te hebben dan jij, of iemand die al maanden werkeloos is terwijl jij een goede baan hebt. Toch? Maar, zijn zulke vergelijken gebaseerd op de realiteit en heeft het echt een toegevoegde waarde aan jouw leven?

Het klinkt waarschijnlijk makkelijker dan dat het is, maar het belangrijkste in het leven is dat je blij bent met jezelf en dat je dat ook uitstraalt. Alleen dan zorg je ervoor dat je je leven optimaal leeft. Jezelf vergelijken met anderen is dan ook iets totaal onbelangrijks. Waarom? Daarom:

Hoe kan ik stoppen met vergelijken? En waarom?

1. Niemand wordt er gelukkig(er) van

Onderzoek heeft aangetoond dat het vergelijken van jezelf met anderen zorgt voor gevoelens als misgunnen, een lager zelfvertrouwen en depressie. Dat niet alleen, ook maakt het het moeilijker mensen te vertrouwen. Of je jezelf nu vergelijkt met iemand die 'meer' of 'minder' lijkt te zijn dan jij, er is altijd iemand die je benadeelt. Jezelf vergelijken met anderen om je heen is dus eigenlijk helemaal nergens goed voor. Uiteindelijk wordt de wereld er niet mooier op en maakt het niemand gelukkig. Wanneer het 'vergelijken van jezelf met anderen' leidt tot waardevermindering van jezelf of anderen, bevind je je op gevaarlijk terrein.

2. De buitenkant is de binnenkant niet

Laten we eerlijk zijn, wat mensen uitstralen naar de buitenwereld is vaak, heel vaak, een aangepaste versie van de realiteit. Wanneer iemand je vraagt hoe het met je gaat, hoe vaak reageer je dan met: "Het gaat niet goed, heb ruzie met mijn man, mijn kinderen doen nooit wat ik wil, op kantoor is het een totale chaos en ik heb het idee dat dit alles me op gaat breken.." Waarschijnlijk niet heel vaak hè? Nee, in plaats van te vertellen wat ons echt bezig houdt, slikken we onze tong in en geven we antwoorden als; "Het gaat prima hoor!" en "Alles z'n gangetje!". We houden negatieve emoties graag voor onszelf, waardoor de mensen om ons heen het geluk en de positiviteit in ons leven al snel overschatten en de negatieve emoties helemaal niet zien. Dus, niet alleen hetgeen dat we zien is incompleet, ook verdraaien we de informatie die we ontvangen.

TIP: De volgende keer dat je jezelf vergelijkt met iemand anders, wees jezelf ervan bewust dat je niet over alle informatie beschikt.

3. Het remt je af je doelen te bereiken

Het telkens herhalen van hoeveel meer succesvol iemand is dan jij, of de redenen waarom zij er veel beter uitziet dan jij is niet alleen super zonde van je tijd, het is ook heel nutteloos. Deze manier van 'streng zijn voor jezelf' werkt demotiverend en remt het behalen van je doelen af. Om ervoor te zorgen dat je je focust op het juiste is het belangrijk jezelf de volgende vragen te stellen: Wanneer je jezelf voorstelt in het einde van je leven en je terugkijkt op alles wat je gedaan hebt, wat zijn dan de ervaringen en prestaties die het meest belangrijk zijn geweest voor jou? Wat voor een persoon wil jij zijn? Wat voor een relatie wil jij hebben? Wat wil je dat mensen zich herinneren aan jou? Gebruik deze persoonlijke waarden als een barometer om jezelf te vergelijken en geef deze kans ook aan de mensen om je heen.

TIP: Wil je een leven leiden waarin je je gelukkig en voldaan voelt? Besteed je tijd en energie dan aan jezelf en jouw eigen waarden!

Dus?

Wanneer je jezelf definieert door jezelf eerst te vergelijken met anderen, zul je altijd verliezen. Er zal nooit een moment in het leven zijn waarin je beter bent dan wie dan ook en waarom zou je dat eigenlijk willen? Zie je het als een leerproces en leer dus van de talenten van anderen. In plaats van proberen even goed, of beter te zijn dan de mensen om je heen, focus je energie op jezelf!

Redactie ThePerfectYou.nl

Door

10 april 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!