Duurzame kleding - Alles wat je moet weten over (h)eerlijke mode

Duurzame kleding - Alles wat je moet weten over (h)eerlijke mode

De wereld is klaar voor eerlijke handel!

Duurzame kleding, klinkt dat niet best een klein beetje ingewikkeld? Waar vind je deze eerlijke fashion precies en hoe weet je dat wat je koopt ook écht duurzaam is? Je hoort er steeds meer over, maar eigenlijk weten we er helemaal niet zo heel veel van. Toch schijnt het het helemaal waard te zijn en is het vinden van duurzame kleding niet zo moeilijk als dat veel mensen denken. 

Volgens de hippe (web)shop Goodfibrations heeft 'Fast Fashion' zijn beste tijd gehad en is de wereld klaar voor iets nieuws. Ha, dat klinkt goed! Ze zoekt in alle continenten naar de mooiste en tofste ethical fashion merken. Alles wat je aantreft in de (web)shop is dan ook gemaakt met respect voor mens, dier en milieu. Dan voel je je toch direct een stuk lekkerder?

Duurzame kleding

Alles wat je moet weten over eerlijke fashion

 

Waar moet je op letten bij het kopen van duurzame kleding?

Wanneer je shopt bij Goodfibrations hoef je eigenlijk nergens op te letten, dit omdat alles in deze webshop 100% eerlijk is. Ideaal!! Wil je zelf op pad, dan zijn er vijf dingen waar je rekening mee moet houden:

1. Het keurmerk, bijvoorbeeld van GOTS en FAIR TRADE.

2. De duurzaamheid. Hulp nodig? Check de duurzaamheid dan met behulp van de toffe app van Talking Dress.

3. Het materiaal. Duurzame kleding is gemaakt van alternatieve grondstoffen, hierdoor is de kleding vaak zachter en het draagcomfort groter.Je merkt bijvoorbeeld bij het dragen dat biokatoen heel zacht is, omdat het met de hand wordt geplukt en niet met pesticiden en chemicaliën is bewerkt.

4. De herkomst. Niet alles met ‘Made in India’ op het label is slecht. Duurzame mode kan uit Europa komen, maar evengoed uit landen als India (zo wordt People Tree daar geproduceerd), Peru (Alternative Apparel) en Nepal (Studio JUX).

5. Je eigen behoeften. Koop jij liever relatief goedkope kleding, waarvan de kwaliteit in korte periode achteruit gaat? Of kies je ervoor te investeren in een duurzaam kledingstuk waarvan je weet dat je hier langer plezier van hebt?

Waarom zou je duurzame kleding moeten kopen?

1. Je helpt anderen

Door mode te kopen van bedrijven die mens- en milieuvriendelijk produceren, zorg je voor betere inkomsten voor de fabrieksarbeiders in derde wereldlanden. De vraag van deze bedrijven helpt bovendien de biologische katoenboeren in de regio. Door het dragen van duurzame kleding, draag je dus bij aan het behoud van de planeet!

2. Je weet zeker dat jouw geld goed terecht komt

In plaats van geld te geven aan een goed doel (en niet voor 100% te weten wat er vervolgens mee gebeurt), dóe je daadwerkelijk iets: jouw keuze voor duurzame kleding zorgt ervoor dat aan de andere kant van de wereld minder mensen uitgebuit worden. Het is dus direct een goede besteding!

3. Je zorgt voor je eigen gezondheid

en dat niet alleen: je zorgt tegelijkertijd óók voor de gezondheid van de mensen die betrokken zijn bij het productieproces! Het is namelijk zo dat de chemicaliën die vaak gebruikt worden bij de productie van kleding giftig zijn. Echter is dit, door het gebruik van minder chemische hulpmiddelen, niet het geval bij duurzame productie. Hierdoor blijven er nauwelijks chemische stoffen achter in de kleding die uiteindelijk op jouw huid terecht komt.

4. Gewoon omdat het kan

Er zijn tegenwoordig zo veel duurzame merken om uit te kiezen en het aanschaffen van duurzame kleding hoeft helemaal niet duur te zijn. Je vindt het snel en omfietsen hoeft echt niet: zowel in de (grotere) winkelsteden als online is er een ruime keuze.  

 

Redactie ThePerfectYou.nl

Door

29 februari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!