Hoe milieuvriendelijk internet jij?

Hoe milieuvriendelijk internet jij?

Je leeft bewust: je eet bijvoorbeeld niet iedere dag vlees, doucht niet te lang en pakt vaak de fiets of het openbaar vervoer. Deze tips heb je vast op het internet gelezen, toch? Maar hoe milieuvriendelijk is dat eigenlijk, internetten?

Twee zoekopdrachten invoeren bij Google kost net zoveel energie als het koken van een ketel water, aldus een Academicus bij Harvard University. Google claimt dat dit pas bij 70 zoekopdrachten het geval is. Waar de grens dan ook ligt, internetten kost energie.

De informatie die op het internet te vinden is, zweeft niet in de lucht. Dit is opgeslagen in datacenters. De informatie gaat vervolgens via allerlei kabels je huis in, bijvoorbeeld via de ADSL lijn of via glasvezel. Het is dus allemaal een aanslag op het milieu, maar wat kun jij er zelf aan doen om dit te beperken?

1. Google via Greengle of Blackle. Deze sites werken hetzelfde als Google, alleen dan met een zwarte achtergrond. Over het algemeen kost het laden van zwarte pixels minder dan het laden van witte pixels, wat dus milieuvriendelijker is.
2. Kijk naar je eigen internetaansluiting. Het moderne glasvezel internet is namelijk milieuvriendelijker dan ADSL en bovendien een stuk sneller. Het gebruikt minder stroom. Daarnaast gaat het door duurzame kabels van glasvezel die tot aan de voordeur worden aangelegd, in plaats van door verouderde koperen kabels. De vermindering in stroomgebruik kan oplopen tot wel 28% ten opzichte van de koperverbindingen.
3. Bezoek sites die hun informatie hebben opgeslagen in milieuvriendelijke datacenters. Je kunt zien hoe milieuvriendelijk de internetpagina is waar je op zit met de app van The Green Web Foundation. Wellicht niet iets waar je direct rekening mee kunt houden, maar wel iets om je bewust van te zijn!
4. Een tablet verbruikt minder energie dan een laptop, die op zijn beurt weer minder energie verbruikt dan een desktop computer. Heb je de beschikking over verschillende apparaten in huis en wil je even snel iets opzoeken, pak dan dus eerst je tablet of smartphone.
5. Zoek uit hoe milieuvriendelijk jouw energieleverancier is. Via energieleveranciers kun je direct zien wat voor jou situatie het voordeligst zou zijn, en welke energiemaatschappijen daarbij gebruik maken van groene stroom.
6. Schakel je apparaten volledig uit wanneer je ze niet gebruikt, in plaats van de stand-by modus te gebruiken.
7. Haal je apparaten van de stroom zodra ze zijn opgeladen. Leg dus niet je telefoon, laptop of tablet de hele nacht aan de lader terwijl deze al na twee uur vol is. Dit is ook nog eens beter voor je batterij.

Dagelijks gebruiken miljoenen mensen het internet. Om deze reden zal het nooit volledig milieuvriendelijk worden zolang er energie voor nodig is. Toch kun je met bovenstaande manieren je eigen energieverbruik zoveel mogelijk beperken zodat je onbezorgd kunt internetten. 

Redactie ThePerfectYou.nl

Door

25 september 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!