Het verschil tussen biologisch en ecologisch voedsel

Het verschil tussen biologisch en ecologisch voedsel

Benieuwd wat het verschil tussen ecologisch en biologisch eten is?

De vraag 'Wat is het verschil tussen biologisch en ecologisch eten?' is een typische vraag voor deze tijd. Iedereen wil graag gezonder eten, biologisch eten verbouwen in je tuintje of op je balkon is helemaal van nu en de bio-supermarkten worden steeds populairder!

Maar wat is ecologisch eten dan precies? 

Biologisch eten

Biologisch is dé manier om lekker en divers eten te produceren met respect voor de natuur, zonder chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest, volgens Bionext. Dit betekent dat er onder andere geen kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen of gentechnologie wordt gebruikt. In de biologische veeteelt wordt het vee op een diervriendelijke manier gehouden. Zij krijgen zoveel mogelijk biologische voeding. Behalve eten kan het ook om katoen of verzorgingsproducten gaan. Het gaat om het leven: om producten afkomstig van planten of dieren. Als je nog veel meer wilt weten over biologisch eten, lees het item Biologisch eten dan!

Ecologisch eten

Ecologisch is: millieuvriendelijk. Dus zo min mogelijk belastend of vervuilend voor het milieu. De ecologische landbouw werkt niet met chemische bestrijdingsmiddelen vanwege de moeilijk afbreekbare giftige stoffen. Ook niet met kunstmest, omdat de productie ervan veel energie vraagt. Dit is erg kenmerkend voor ecologisch eten.

Het verschil tussen biologisch en ecologisch voedsel

De twee woorden worden vaak door elkaar gebruikt maar ze hebben verschillende betekenissen. De productie van biologisch en ecologisch voedsel heeft in principe dezelfde werkwijze maar er zijn twee duidelijke verschillen:

Verschil 1

Biologisch heeft vooral aandacht voor de relatie milieu, mens en gezondheid.

Verschil 2

Ecologisch houdt heel consequent rekening met het hele ecosysteem waarin wij leven en vermijdt alles wat dit systeem kan schaden.

Bio-supermarkten

Volgens Bionext, hét aanspreekpunt met betrekking tot biologische landbouw en voeding, worden bio supermarkten steeds populairder en het blijft maar groeien. We zijn allemaal wel bekend met EkoPlaza en een nieuwe concept Marqt. Misschien ben jij er wel eens langs geweest! Doe jij wel eens hier jouw boodschappen?

Er is wel een verschil in smaak van de producten die je koopt in een bio-supermarkt dus dat is even wennen. Als je het een paar keer eet, dan wen je er snel aan en is het een stuk gezonder voor jouw lichaam. Het is dus niet alleen goed voor jou maar ook voor het milieu (zie hierboven). Bio- en eco-boeren houden rekening met het milieu tijdens het verbouwen van hun voedsel en dat is ook zeker te proeven. Durf jij het aan?

Ga jij dit jaar gezonder proberen te eten? Wij zeggen DOEN!

Redactie ThePerfectYou.nl

Door

31 maart 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!