Organic food - 4 voordelen

Organic food - 4 voordelen

Er ontstaan veel trends in het gebied van eten. Een "Organic lifestyle" is een onderdeel van een groeiende trend. Maar wat betekent organisch nou precies?

Steeds vaker openen hippe eet cafés hun deuren met een Organic food concept, oftewel "puur natuur" eten. Mensen vinden het steeds belangrijker puur en eerlijk voedsel te eten. Wat maakt organisch eten zo populair? En welke voordelen brengt het met zich mee? 

Organische producten worden geteeld onder een aantal strikte controles. In veel landen hebben autoriteiten certificeringsprogramma's die door telers gevolgd moet worden, anders mogen zij hun producten niet "organisch" noemen. De producten bevatten daarnaast geen resten van bestrijdingsmiddelen. Geen kunstmatige geur-, kleur-, en smaakstoffen en conserveermiddelen.

ORGANIC FOOD IS:

1.  Gezond

Biologische boeren gebruiken geen synthetische- en/of chemische bestrijdingsmiddelen. Daardoor zal je nooit restanten van deze bestrijdingsmiddelen in en op een organisch product vinden. Op deze manier krijg je geen restanten van bestrijdingsmiddelen binnen. Onnodig te zeggen dat dit beter is voor je gezondheid!

2. Vriendelijk voor het milieu

Biologische groenten worden zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen geproduceerd. De productie en verkoop van biologisch voedsel is vaak kleinschalig waardoor er minder efficiënt gewerkt kan worden. Vaak is er meer energie nodig bij productie en vervoer dan bij "gewoon" voedsel.

Biologische producten hoeven niet lokaal geproduceerd te zijn en kunnen dus best uit het buitenland komen. Als meer mensen biologisch gaan eten kan er grootschaliger en efficiënter geproduceerd worden. De milieubelasting zal zo meer afnemen!

3. Vrij van toevoegingen

Organic voedsel bevat geen toevoegingen die gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Bij "gewoon" voedsel worden er nog allerlei additieven toegevoegd voor onder andere een langere houdbaarheid, mooie kleur, sterkere smaken, betere geur of een betere structuur. Dit wordt verwerkt door E-nummers.

Er bestaan 2 soorten: kunstmatige en natuurlijke E-nummers.

Natuurlijke E-nummers komen uit natuurlijke bronnen en hebben een plantaardige, dierlijke of minerale afkomst. Een voorbeeld is de gele kleurstof E100 die uit geelwortel wordt gehaald.
Kunstmatige E-nummers worden in een laboratorium gemaakt. Deze toevoegingen kunnen ook natuuridentiek zijn. Dat betekent dat de stof kunstmatig is gemaakt maar dezelfde samenstelling heeft als een natuurlijke stof.

4. Vriendelijker voor Dieren

Dieren mogen hun natuurlijke gedrag vertonen, kippen en varkens mogen scharrelen en koeien mogen naar buiten. Er wordt goed voor de dieren gezorgd, ze worden namelijk niet met groeihormonen ingespoten. Dieren hebben hierdoor een beter leven in de biologische veehouderij.

Lamyae Aulad Ahmed

Door

14 januari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!