Eco tips - 12 handige tips voor een groen, groener groenst leven

Eco tips - 12 handige tips voor een groen, groener groenst leven

Een bewust leven houdt niet alleen in dat je vaak aan jezelf denkt en goed voor jezelf zorgt. Ook is het van belang dat je je steentje bijdraagt op het gebied van het milieu en de aarde. Je kunt het eigenlijk altijd en overal doen. Bewust leven is echt zo moeilijk nog niet!

Credit: Momomi

Af en toe even stilstaan bij je dagelijkse handelingen: koken, wassen, boodschappen halen... Kan het ook anders, kan het beter? Deze 12 eco tips helpen je bij een groener leven!

Eco tips voor je portemonnee

TIP 1. Wist je dat elk huishouden voor bijna 400 euro per jaar weggooit aan eten? Voordat je dus boodschappen gaat doen is het verstandig om nog even goed te kijken wat je nog in de koel-en voorraadkast hebt staan. Schrijf alleen het nodige op je lijstje en houd je hieraan.

TIP 2. Repareer lekkende leidingen. Wist je dat een kraan die 10 druppels per minuut laat vallen, 200 liter per jaar lekt? Reken maar uit je winst!

TIP 3. Standby-lampjes uitzetten: daarmee bespaar je veel op je energierekening. Net als je thermostaat 1 graadje lager zetten dan normaal: het bespaart je al gauw 7 procent op je jaarlijkse energierekening.

Eco tips voor voeding

TIP 1. Als alle Europeanen een jaar lang een dag per week vegetarisch zouden eten zouden we net zoveel zuurstof besparen als wanneer er 13 miljoen auto´s minder zouden rijden.

TIP 2. Kies voor seizoensgroenten, deze zijn beter voor het milieu dan ingevlogen groenten. Ook ben je vaak goedkoper uit!

LET OP: bewaar producten niet overbodig in de koelkast: eieren en groenten als paprika, wortels, courgette en tomaten hoeven niet gekoeld te worden.

TIP 3. TGT is wat anders dan THT. Te gebruiken tot vind je op vleeswaren en producten die snel bederven. Ten minste houdbaar tot vind je op pasta en rijst. Ook na deze datum kun je dit nog prima eten. Voorkom onnodige voedselverspilling door te vertrouwen op je ogen en je neus!

Eco tips

Credit: Listen

Eco tips voor vrije tijd

TIP 1. Wil je een keer een weekendje of weekje weg en rekening houden met ons milieu? Kies dan voor duurzame hotels en campings in Europa, deze zijn te herkennen aan de ecobloem. Het label betekent minder water, energie en afval verbruik.

TIP 2. Spaar je vrije dagen op en neem een lange vakantie: dit bespaart je een hoop energie om je van plaats tot plaats te moeten verplaatsen en een lange vakantie zorgt ervoor dat je beter uit rust!

TIP 3. Op vakantie in een huurauto? Kies voor een hybride model.

Eco tips voor het milieu

TIP 1. Een laptop verbruikt slechts een kwart van de stroom van een desktop computer. En een tablet is nog zuiniger!

TIP 2. Een dagje vanuit huis werken is helemaal geen gek idee, ook niet voor ons milieu. Als 20 procent van de beroepsbevolking twee dagen per week thuis zou werken, scheelt dat 180.000 auto´s per werkdag op de weg.

TIP 3. De was laat je voortaan lekker drogen in de wind, dit scheelt je niet alleen een droger maar ook wasverzachter. En wist je dat kalk op je kleding op deze manier geen kans maakt? Ook ruikt je wasgoed super fris als je het buiten laat drogen.

Eco tips

Credit: Lorencrosier

Jessica Jansen

Door

03 september 2014

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!