Alles wat je moet weten over piekeren

Alles wat je moet weten over piekeren

Je piekert vast wel eens, maar heeft dat ook echt zin?

Piekeren, we doen het allemaal wel eens! Soms lig je nachten lang wakker, na te denken over je kinderen werk, gezondheid, geld, familie, etc. De meest vreselijke doemscenario's schieten voorbij wanneer manlief laat thuis komt of wanneer je ergens een pijntje voelt. Benieuwd naar alle ins & outs over piekeren? Lees dan verder!

Piekeren

Piekeren komt van het Maleis/Indonesische woord pikir wat (na)denken betekent. Als we piekeren maken we ons zorgen om een bepaalde situatie, het is een uiting van bezorgdheid. We zijn bang dat onze familie wat overkomt, of dat onszelf wat overkomt, dat we onze baan verliezen. We halen ons allerlei dingen in ons hoofd, waarbij we de werkelijkheid soms uit het oog verliezen. Of zoals Loesje het mooi omschrijft; "Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren."

Lichamelijke & psychische effecten

Als je veel piekert kan dat op de lange termijn gevolgen hebben voor je lichaam, zowel fysiek als mentaal. Piekeren kan in sommige gevallen zelfs leiden tot depressie! Daarnaast heeft piekeren nog een aantal andere gevolgen:

 • Je kunt er hoofdpijn of buikpijn van krijgen
 • Door piekeren kun je slaapproblemen krijgen
 • Piekeren kan je eetlust verminderen
 • Door piekeren kun je last krijgen van concentratieproblemen
 • Je kunt je bezwaard voelen
 • Piekeren kan schuldgevoelens oproepen
 • Door te piekeren kun je je angstig voelen
 • Soms kun je niet meer relativeren door al dat gepieker

 

Waarom piekeren we?

Waarom piekeren we überhaupt? Wat is het nut van piekeren (als het al nut heeft)?! Al die nachten die we wakker liggen leveren ons alleen maar wallen en frustraties op! Toch kan piekeren soms heel nuttig zijn, zolang het maar bij een lichte vorm blijft. Piekeren zorgt er namelijk voor dat we goed voorbereid zijn. Heb je alles ingepakt voor je vakantie naar de Bahama's? Heb je genoeg eten&drinken in huis gehaald voor het etentje van morgen? Ben je niets vergeten voor die belangrijke presentatie op je werk? Piekeren kan een controlerende functie hebben, waarbij je als dat nodig is bepaalde dingen nog kunt aanpassen. Piekeren wordt pas vervelend wanneer het om zaken gaat waar we geen controle over hebben of wanneer we erin doorslaan. Het kan zelfs zo erg worden dat je een piekerstoornis krijgt!

 Uit onderzoek blijkt dat piekeren zorgt voor vroegtijdige huidveroudering. Met andere woorden, van veel piekeren krijg je rimpels!

Waarover piekeren we?

Wij kunnen echt uren piekeren over van alles en nog wat. Maar waar piekeren we het meest over? Uit onderzoek blijkt dat vrouwen het meest over de kinderen en het gezin piekeren, mannen piekeren daarentegen het meest over de financiën. Dit bevestigt maar weer eens het cliché beeld van de vrouw als huisvrouw en man als kostwinnaar. Naast studie, werk, gezondheid, financiën, familie piekeren we over ons liefdesleven, de wereld om ons heen, de zin van het leven, wat anderen van ons vinden, ouder worden, ons uiterlijk en we piekeren zelfs over het piekeren!

Wanneer piekeren we?

We piekeren meestal wanneer we niets beters te doen hebben. Vrijwel het overgrote deel, 65 procent van de piekeraars, doet dit in bed. Zowel de mannen als de vrouwen. Daarnaast piekeren we vaak onderweg in de trein, auto, op de fiets of als we lopen. Verder piekeren sommigen op het werk, tijdens huishoudelijke klusjes, onder de douche, tijdens etentjes & feestjes en een aantal piekert zelfs altijd! Opvallend is dat 23 procent piekert juist wanneer ze proberen te ontspannen!

 

Stop met piekeren!

Maar hoe je het went of keert, (piekeren mag dan af en toe nuttig zijn) het blijft vervelend. Wij geven je enkele tips die kunnen helpen bij het doorbreken van je gepieker!

 1. Realiseer je, je dat de kans dat datgene waarover je piekert gebeurt ontzettend klein is. Ben jezelf ervan bewust dat het slechts een 'fantasie' is, het speelt zich alleen af in je gedachten. Als je, jezelf daarvan bewust bent kun je, jezelf tot de orde roepen.
 2. Relativeer! Kijk niet alleen naar je problemen, kijk ook naar datgene wat je wel hebt. Is het echt zo erg als je je baan verliest? Je hebt in ieder geval een dak boven je hoofd, te eten en een gezellig gezin. Kijk niet alleen naar de negatieve dingen, maar juist ook naar de positieve dingen.
 3. Zet je angsten om in daden, is vriendlief nog niet thuis en ben je ongerust? Bel hem of één van zijn vrienden op en vraag waar hij is!
 4. Klinkt misschien een beetje vreemd, maar stel een dagelijks 'piekeruurtje' in! Pieker in dat uurtje over al je zorgen, je zult zien tegen de tijd dat het piekeruur is zijn al je zorgen al verdwenen.
 5. Hoewel het lastig is, moet je proberen je te ontspannen. Lig je 's nachts wakker, focus je dan op je lichaam en ontspan lichaamsdeel voor lichaamsdeel. Helpt dat niet, blijf dan niet liggen maar ga wat doen!
 6. Wees open! Zoals het gezegde luidt; 'maak van je hart geen moordkuil'! Bespreek je problemen en gedachten met vriendinnen, je moeder of vriendlief. Soms helpt het ook om je gedachten op te schrijven op papier.
 7. Mediteer! Meditatie is één van de beste manieren om je gedachten onder controle te krijgen. Je kunt hierdoor zelf de keuze maken of je wel of niet mee gaat in een bepaalde gedachte.

Helpen al deze tips niet en blijf je nachten lang wakker liggen door al dat gepieker? Zoek dan hulp bij een gedragstherapeut, die kan je helpen om van je gepieker af te komen.

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!