Schoonmaker thuis: onzin?

Schoonmaker thuis: onzin?

Schoonmaken of er geld aan uitgeven: that's the question. Lees hier de voor en nadelen van een schoonmaker!

Stofzuigen, dweilen en ramen lappen zijn niet bepaald hobby's van de gemiddelde mens (understatement!). Logisch, want na een lange dag werken zien die bank en televisie er toch een stuk aantrekkelijker uit dan de stofzuiger. Gevolg: een onopgeruimd huis of een oververmoeide jij. Dit hoeft natuurlijk niet zo te zijn, want je kúnt er iemand voor inhuren. Is dat onzin of een slimme geldbesteding? De ins en outs!

Kosten

First things first, de belangrijkste vraag is natuurlijk: wat kost zo'n schoonmaker nou eigenlijk? Het standaard uurtarief van een schoonmaakster ligt rond de €12,50. Als je een schoonmaakster neemt die wit werkt, betaal je meer omdat zij er nog belasting bij rekent (meestal kom je dan rond de €20). Je hoeft daar verder geen aangifte van te doen, dat is haar verantwoordelijkheid. Wat je maandelijks kwijt bent ligt aan het aantal uren. Wil je haar voor de normale huishoudelijke klusjes of voor de grotere klussen? Pas daar je uren op aan en wees realistisch. Ze is geen super woman!

Wit of zwart?

Volgens onderzoeken werkt zo'n 75% van de schoonmaaksters zwart. Best een schrikbarend aantal. Waarom wit en waarom zwart? Witte schoonmakers werken vaak voor een organisatie. Dit is fijn, omdat alles wordt geregeld, de werkster worden eerst gescreend en bij ziekte wordt er een vervanger gezocht. Toch wordt er vaker zwart schoongemaakt, om de doodsimpele reden: het is goedkoper.

Klusjes

Volgens dagblad Trouw moeten we duidelijk uitleggen wát we schoon willen hebben. Hier ontstaan de meeste irritaties door. Veel mensen klagen dat hun schoonmakers het niet goed doen, omdat er niet is uitgelegd wat prioriteit heeft. Als je besluit een hulpje in de schoonmaak te nemen, geef dan aan wat je precies schoon wilt hebben.

Horrorverhalen

Het is bijna een cliché: de schoonmaakster die er met je halve inboedel vandoor ging. Als je voor een wit-werkende schoonmaakster bij een organisatie kiest, wordt betrouwbaarheid gegarandeerd. Dat maakt zo'n organisatie wel het overwegen waard. Probeer sowieso geen geld en hele waardevolle spullen door het huis te laten slingeren.

Privacy 

Wanneer je een schoonmaakster toegang geeft tot je huis, geef je haar eigenlijk een kijkje in je leven. Grote kans dat ze al weet dat je zwanger bent, voordat het op Facebook staat. 

Pro's

  • Het moge duidelijk zijn: je hoeft zelf niet meer te schoonmaken. In plaats van vieze klusjes en tijdrovende karweitjes kun je lekker op de bank neerploffen. Zeker als je écht een hekel hebt aan schoonmaken kan het heel fijn zijn.
  • Van die klusjes die je haat en waar je nooit aan de toekomt (bijvoorbeeld de gootsteen), kun je nu aan de werkster overlaten.
  • Het kan geld besparend werken. Wanneer je de tijd die je nu besteed aan schoonmaken, besteed om te werken, kan het je geld opleveren. Dit geldt vooral voor mensen met een eigen bedrijf of zzp'ers. 
  • Je bespaart tijd. Tijd die je nu kunt besteden aan quality time met vriendlief, cocktails met vriendinnen of aan  de resterende dvd-boxen van je favoriete series.

Con's

  • Het kost geld. Het is dus wel wijs om eerst even te kijken of het echt in je budget past.
  • Betalen voor iets wat je ook best zelf kunt doen is een beetje elitair. Bovendien is poetsen helemaal niet slecht voor je en een prima manier om je hoofd leeg te krijgen.
  • Goede schoonmakers liggen niet voor op het oprapen. Het zou dus best kunnen dat je eerst door een paar mindere moet worstelen voor je een fijne tegenkomt.
  • Je laat een vreemde in je huis. De kans dat er wat gestolen wordt is niet te verwaarlozen.

Where to find?

Het beste is een schoonmaakster via via te vinden. Dan weet je van te voren of een schoonmaker goed schoonmaakt en betrouwbaar is. Heeft niemand in jouw omgeving een schoonmaakster, dan  zijn er nog andere opties. Een briefje in de supermarkt of een oproepje in de krant (lekker ouderwets!) of op Marktplaats bijvoorbeeld. En Google is your friend, daar vind je genoeg bemiddelingsbureaus.

Bronnen

Redactie ThePerfectYou.nl

Door

24 maart 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!