Alles wat je moét weten over beha's

Of je nou op zoek bent naar een nieuwe, of eigenlijk wel voorzien bent, dit moet je weten!

Een beha dragen is voor ons net zo normaal als eten en drinken. Althans, dat zou je zeggen. Schokkend feitje: 80% van de vrouwen schijnt niet weten wat haar maat is. Daarop besloten wij álles over beha's uit zoeken en je van bruikbare tips te voorzien.

Geschiedenis

Kun je je een leven zonder beha voorstellen? Toch werd de eerste beha pas in 1907 gemaakt, door Mary Phels Jacob. Voor die tijd droegen vrouwen altijd een (pijnlijk!) korset. Warners Bros Corset Company bracht de beha voor het eerst op de markt. In 1935 introduceerde zij de cupmaten en in 1942 vroeg Maidenform patent aan op het verstelbare schouderbandje.

Tips voor de beha-jacht

  • Als je met je beha in het pashokje staat, check dan ook hoe die staat met een (het liefst strak!) shirt eroverheen.
  • Ga er niet blind van uit dat je nog dezelfde maat hebt als pakweg een jaar geleden. Je kunt ook als je ouder bent nog van cupmaat veranderen (door bijvoorbeeld sporten, afvallen of zwangerschap).
  • Let er op dat de bandjes absoluut niet mogen snijden.
  • De borst moet een vloeiende lijn volgen met de cup, dus niet eruit puilen of er in verdwijnen (rimpelende cups).
  • De achterkant mag niet hoger zitten dan de beugels aan de voorkant.
  • De beugels en het voorstukje moeten mooi vlak op de borstkas liggen en mogen niet op de onderkant van de borsten zelf liggen.
  • Je borsten mogen absoluut niet bewegen (dat is zo'n beetje de bedoeling van een beha). Hoe check je dit in je petit pashokje? Even flink schudden!
  • Koop geen beha als je ongesteld bent. Je borsten kunnen dan groter zijn omdat je lichaam meer vocht vasthoudt.
  • Probeer verschillende maten uit. Net zoals bij kleding kunnen beha's verschillend vallen.

WIST JE DAT: Een vrouw geeft gemiddeld 15 euro uit  aan een beha.

Meten is weten

De maat is de grootste probleemfactor. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 80% een verkeerde beha draagt,  met alle gevolgen van dien (rug- en nekklachten). Bovendien kan een goede beha optisch kilo's schelen! Je kunt je maat kosteloos op laten meten bij een lingeriezaak, maar je kunt ook zelf met een meetlint aan de slag. 

Van 65AA tot 95F

Een behamaat bestaat uit twee onderdelen: een onder- en bovenwijdte. De onderwijdte meet je door uit de ademen en het meetlint strak onder je borsten bij de borstkas te leggen. 63-67 cm = 65 68-72 cm = 70 73-77 cm = 75 78-82 cm = 80 83-87 cm = 85 88 -92 cm = 90 93-97 cm = 95

De bovenwijdte meet je door uit te ademen en het meetlint te leggen op het punt waar je borsten het grootst zijn (waarschijnlijk ter hoogte van je tepels).

10-12 cm = AA 12-14 cm = A 14-16 cm = B 16-18 cm = C 18-20 cm = D 20-22 cm = E 22-24 cm = F

WIST JE DAT? Een vrouw verandert gemiddeld zes keer in haar leven van cupmaat.

Soorten beha's

Klassieke beha De simpelste beha die er bestaat, een driehoekbeugel met beugels. 

Voorgevormde beha Een voorgevormde beha heeft volledig naadloze cups. Dit is ideaal onder nauwsluitende kleding.

Balconette beha Deze beha's zijn niet zichtbaar onder bovenkleding met een lage neklijn. De cups hebben meer een halve cirkelvormige vorm, met de rechte lijn langs boven. De bevestiging van de schouderbandjes wordt meer naar de buitenkant geschoven. 

Push-up beha De push-up beha doet z'n naam er aan: hij pust de boel op. Door de vulling wordt de boel opgetild en lijken je borsten groter. De push-up beha kent ook nog andere varianten, zoals de waterbra (jup, hier zit water in om de boezem groter te laten lijken).

Minimizer Hoewel het overgrote deel van de vrouwen verlangt naar grotere borsten, zijn er ook genoeg ladies die alles over hebben voor een maatje minder. Een minimizer zou een oplossing kunnen zijn; deze beha drukt de borsten als het ware plat. Dit helpt ook tegen schommelende borsten.

Credit: V&D Sportbeha Een sportbeha houdt tijdens het sporten de borsten extra goed op zijn plaats. Hierdoor heb je minder last en voorkom je zeer oncharmante stuiteren. Sport je vaak? Investeer dan in een goede sportbeha.Sporten zonder sportbeha kan leiden tot verslapping van het bindweefsel en dat leidt weer tot hangborsten. Daar zitten we natuurlijk niet op te wachten! 

Zwangerschapsbeha Tijdens de zwangerschap doe je er goed aan een speciale beha aan te schaffen. Je borsten hebben dan namelijk meer steun nodig dan normaal. 

Wist je dat? In de jaarlijkse Victoria's Secret show mag er altijd één Angel de welbekende Fantasy Bra dragen. Daar hangt een prijskaartje van miljoenen euro's aan.

Beha's wassen

Je beha regelmatig wassen is - uiteraard - wel zo fris. Nonchalant in de wasmachine gooien werkt helaas niet, dit heeft al menig beha omgetoverd tot kapot of verfrommeld overblijfsel. In de wasmachine verliest een beha haar vorm en de wasmiddelen zijn vaak te agressief. Als je je beha's wilt behouden, was ze dan met de hand en gebruik een fijn wasmiddel!

How-to? Maak je beha een klein beetje nat op de plekken waar het het meest vies is. Neem een hard stuk zeep en wrijf deze natte plekken ermee in. Neem een bak en vul het met warm water om je beha in te kunnen weken. Doe een paar druppels vloeibare zeep voor zijde of fijnstoffen in het water. Week je beha in het water en zorg ervoor dat het goed doordrenkt is met het water. Je hoeft je beha niet te boenen, alleen lichtjes te ‘knijpen’. Laat de beha een nacht in de bak weken. Zijde hoef je slechts een half uurtje te laten weken. Je spoelt je beha daarna uit met gewoon water, waarbij je niet te hardhandig te werk gaat. O ja, enne... je moet even geduld hebben, want de droger is net zo'n beha-killer als de wasmachine. Knijp zachtjes het water uit de beha en laat hem vervolgens aan de lucht drogen.

Bronnen

Redactie ThePerfectYou.nl

Door

24 maart 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!