Leef jij om te werken? Vind de juiste balans tussen werk en privé.

Leef jij om te werken? Vind de juiste balans tussen werk en privé.

Kan je helemaal je eigen ding doen als je thuis bent? En zo nee, heb je daar vrede mee? Wij helpen je met je zoektocht naar balans tussen werk en privé.

Weer een week voorbij. Je hebt alleen maar gewerkt. Zelfs je vrienden heb je afgebeld, omdat je helemaal bekaf bent. Zit je eindelijk lekker met een film op de bank, denk je nog steeds aan je werk. Je vind je privé-leven belangrijker, maar hoe kan het dan toch dat je meer tijd steekt in je werk dan je eigenlijk zou willen? Ga op zoek naar de juiste balans tussen werk en privé. Wij helpen je die te vinden!

Wat is balans?

Wat verstaan we nu precies onder de balans tussen werk en privé? Balans heeft te maken met het indelen van je tijd. Een dag heeft 24 uur, tijd voor de ene activiteit betekent vanzelfsprekend minder tijd voor de ander activiteit. Hoe meer tijd je besteedt op de arbeidsmarkt, hoe minder tijd er dus overblijft voor je privéleven. In de ideale situatie is werk en privé in balans wanneer werk goed samengaat met je privéleven en gunstig aansluit op je vrije tijd.

Werkwaarde

De balans tussen werk en privé is ook wel uit te drukken in ‘werkwaarde’: de dingen die je belangrijk vindt om terug te vinden in je werk. Mensen die hoog scoren op werkwaarde, hechten veel belang aan gunstige werktijden, pauzes wanneer nodig en vakantie wanneer dat hen persoonlijk het beste uitkomt en zullen een betere balans tussen werk en privé hebben. Wanneer werk invloed heeft op je persoonlijke leven is dat meestal storend. Hoewel niemand graag ziet dat zijn privéleven verstoord wordt door zijn werk, zullen mensen met een lage score op werkwaarde dit minder erg vinden. Naast de werkwaarde, is ook de verhouding tussen werk en privé per persoon verschillend. Iemand die zijn privéleven veel belangrijker vindt dan zijn werk voelt zich goed bij een 50-50 verhouding, terwijl een ander voldoening haalt uit zijn werk en gaat voor een 70-30 verhouding.

Hoe ontstaat een scheve balans?

Een scheve balans ontstaat vaak wanneer je nog even je werk wilt afmaken. Voor je het weet ben je overuren aan het maken of neem je je werk mee naar huis. Soms mis je zelfs belangrijke gebeurtenissen, omdat er opeens iets dringends voor het werk voor moet gaan. Voor sommige mensen is het lastig om privézaken een hogere prioriteit te geven dan zaken op het werk. En dat terwijl privé meestal als belangrijker wordt gezien. Het doel om prettig te leven is dan zó belangrijk geworden, dat het middel, betaald werk verrichtten, daardoor bijna net zo belangrijk is geworden. Leer weer te werken om te leven. Niet andersom.

Hoe vind je balans?

Vind je dat je meer tijd zou moeten besteden aan je privéleven? Onderzoek dan of je iets kan doen aan de scheve balans tussen werk en privé. Heeft het te maken met de bedrijfscultuur? Of is het de druk die je jezelf oplegt? De volgende tips helpen je bij het vinden van de juiste balans.

  • Bepaal je waarden en maak keuzes Wat vindt jij nu echt belangrijk? Veel tijd doorbrengen met familie en vrienden of carrière maken? Maak een lijst van dingen die je niet wilt missen. Doe dit iedere week en probeer deze activiteiten te combineren met je werk. Vind je alles belangrijk? Schrap dan toch een aantal dingen. Bijvoorbeeld de dingen die je uit kunt besteden aan anderen, of dingen die je eigenlijk niet hoeft te doen.
  • Doe niet alles zelf Op dit moment doe je alles zelf, maar bedenk je dat je altijd om hulp kunt vragen. Je vriend of een vriendin kan je helpen of je kunt overwegen om dingen uit te besteden, zoals het in dienst nemen van een huishoudster.
  • Bewaak de grens tussen werk en privéleven Reserveer als je thuis werkt een bepaalde tijd voor je werk en houd je eraan. Probeer ook zo min mogelijk je e-mail en voicemail te checken. Wordt je vaak gebeld door collega's in verband met je werk? Vraag of ze dit doen tijdens werkuren of schakel je telefoon uit.
  • Verlies geen tijd op je werk Werk zo efficiënt mogelijk. Vermijd lange vergaderingen op je werk waar je niet per se bij hoeft te zijn of schuif dingen door naar iemand die minder werk heeft dan jij.
  • Praat erover Vraag eens aan andere collega's hoe zij er in slagen om hun privéleven en hun werk te combineren. Misschien kunnen zij je van tips voorzien. En vertel het je leidinggevende, wie weet mag je één keer per week thuiswerken of je uren anders indelen.
  • Stel deadlines Maak een planning voor deadlines op je werk, maar plan ook tijd voor ontspanning in. Zo kun je gerichter zelf beslissen wanneer je welk doel wilt bereiken en zal dit je ook gemakkelijker lukken.

Carrièretijger met goede balans?

Kan je een carrièretijger zijn en toch een goede werk-privé balans hebben? Dat kan! Succesvolle zakenmensen leiden ook vaak een succesvol leven buiten hun werk. Zij weten maar al te goed wat ze van het leven verwachten en weten hoe ze dat willen waarmaken. Ze maken meestal gebruik van hulpmiddelen als een nauwgezette agenda, online shoppen en kinderopvang. Hoe is jouw balans tussen werk en privé?      

Redactie ThePerfectYou.nl

Door

04 augustus 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!