Caponata (gestoofde aubergines met gehakt)

Caponata (gestoofde aubergines met gehakt)

Betina heeft elke maand een inspirerend recept.

Betina is foodblogger van Betty's Kitchen en onze nieuwe foodblogger. Ze deelt elke maand een heerlijk recept. Deze maand: Caponata.

Siciliaanse stoofschotel

Caponata is een Siciliaanse aubergine-stoofschotel. Heerlijk om koud te eten, op een stukje brood. Maar warm vind ik hem het allerlekkerst door de pasta. Zeker als je hier nog wat extra gehakt door doet, voor de nodige proteïne! Door de aubergines te stoven in azijn, krijg je een sublieme ‘zurige’ smaak. Maar dat maakt dit gerecht ook zo typerend. Caponata proef je dan echt door je neus. Het is een smaakexplosie die je niet zo gauw meer zal vergeten!

recept voor: caponata (gestoofde aubergines met gehakt):

2 personen/20 minuten + 15 minuten stooftijd

Ingrediënten

  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode paprika
  • 2 aubergines
  • 150 gram champignons *
  • 200 gram rundergehakt
  • 100 ml natuurazijn
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • handje verse basilicum
  • handje (kalamata) olijven, zonder pit
  • olijfolie
  • peper & zout

(Tip *  Laat de champginons achterwege en serveer dit gerecht met 200 gram gekookte pasta, bijvoorbeeld fusili) Extra: Braad- of hapjespan

Bereiding

  • Breng een pan water met een snufje zout aan de kook en kook hierin de pasta volgens de gebruiksaanwijzing gaar.
  • Ondertussen pel en snipper je de ui. Pel de knoflook en pers deze uit. Was de paprika, verwijder de steel en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Was de aubergine en verwijder het groen. Snijd de aubergines eerst overlangs in plakjes, vervolgens in reepjes en daarna in blokjes van max. 2 x 2 cm. Probeer om niet te grote blokjes te snijden, want die zuigen zich helemaal vol met olie.
  • Verhit een scheut olijfolie in de pan en bak hierin het gehakt rondom aan gedurende 2 minuten. Voeg de ui, knoflook en paprika toe en bak mee gedurende 2 minuten. Breng op smaak met zout en peper.
  • Dan gaan de blokjes aubergine erbij, met 2 eetlepels extra olijfolie. Bak rondom aan gedurende 5 minuten. Voeg eventueel nog een beetje extra olie toe, als het mengsel te droog wordt.
  • Schenk de azijn in de pan, dek af met de deksel en laat op middelmatig vuur stoven gedurende 5 minuten.
  • Giet het blik gepelde tomaten in een diep bord of kom en stamp lichtjes fijn met een pureestamper. Je kunt de tomaten ook eventueel uitknijpen met je handen (pas op je kleding!) Voeg de tomaten toe aan de caponata, samen met de oregano en basilicum. Roer goed door, breng opnieuw aan de kook en laat nog een extra 15 minuten stoven op matig vuur.
  • Tot slot hak je de olijven grof en roer deze door de caponata. Deze zorgen namelijk voor een nog intensere smaak.  Breng de caponata op smaak met zout en peper en serveer dit gerecht direct!

Tip: Als je het gehakt weglaat is het recept ook geschikt voor de veganisten en vegetariërs onder ons! Eet smakelijk!

Betina Drost-Oostveen

Door

23 maart 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!