Recept: Crostini’s

Recept: Crostini’s

Crostini’s zijn altijd goed en je kunt er alle kanten mee op. In dit blog zet ik mijn favoriete crostini variaties op een rijtje!

Lana is foodblogger van Oh my Meal. en deelt deze week weer een heerlijk recept! 

Binnenkort een feestje of wil jij je geliefde eens verassen met lekkere hapjes voor Valentijn? Crostini’s zijn altijd goed en je kunt er alle kanten mee op. In dit blog zet ik mijn favoriete crostini variaties op een rijtje!

Oorsprong van Crostini’s

De crostini vindt zijn oorsprong uit de regio Toscane en betekent vertaald uit het Italiaans “dun toastje”. Men denkt vaak dat bruschetta en crostini hetzelfde is, maar dit is niet helemaal het geval. Crostini wordt namelijk gemaakt van sneedjes stokbrood, waar bruschetta weer wordt gemaakt van groot landbrood. Bij voorkeur wordt een crostini geroosterd boven houtskool en vervolgens bestreken met een mengsel van olie, knoflook, kruiden en zeezout. De topping van een crostini is erg gevarieerd en vaak meer uitgesproken dan bij een bruschetta. Crostini is bovendien als snack bedoeld en bruschetta dient vaak als lunch of “late night bite”.

Crostini hapje

De crostini wordt hier in Nederland meer gegeten als een hapje. Wij eten het thuis zelfs als avondeten! Lekker zoveel mogelijk smaakjes! Ik maak mijn crostini’s bovendien niet op houtskool hoor, maar gewoon makkelijk in de oven.

Crostini’s maken van stokbrood

Gebruik afbak ciabatta of stokbrood om de crostini’s te maken. Ik heb stokbrood gebruikt. Hoeveel je wilt maken is natuurlijk aan jou! Ik heb altijd een voorraad olieflesjes staan met o.a. kruiden, knoflook en peper en heb deze gebruikt voor dit recept. Ook kan je een flinke laag olijfolie mengen met een teentje uitgeperste knoflook en Italiaanse kruiden.

Recept voor Crostini / Bruchetta

Ingrediënten

  • 1 Stokbrood
  • Knoflook/kruiden Olijfolie
  • Zeezout

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden C.
  2. Snijd het, nog niet gebakken, stokbrood in plakjes van circa 1 cm. Smeer over ieder broodje de olie en bestrooi met een beetje zeezout.
  3. Leg de broodjes op het rooster en bak in ongeveer 8 tot 10 minuten af. Dit is afhankelijk van het type oven, dus blijf de broodjes goed in de gaten houden. Het is de bedoeling dat de crostini’s knapperig worden en een mooi, goudbruin kleurtje krijgen.
  4. Beleg de crostini’s met alles wat je lekker vindt! Hieronder zie je een aantal voorbeelden van crostini’s die ik heb gemaakt.

 

  1. De meeste foto’s spreken voor zich, maar sommige ingrediënten hebben extra uitleg nodig.

Foto 1. De pesto heb ik zelf gemaakt! Het recept voor pesto vindt je hier. De cherrytomaatjes heb ik gehalveerd, bestrooid met knoflookolie, italiaanse kruiden en zeezout. Vervolgens heb ik deze 20 minuten, in een op 225 graden C voorverwarmde oven, geroosterd.
Beleg de crostini’s zoals op de foto.

Foto 2. De balsamico azijn heb ik laten stollen door deze te koken met een heel klein beetje rietsuiker. Dit is een klusje waar je bij moet blijven! Blijf de balsamico doorroeren op laag vuur tot deze dikker is geworden. Niet te lang indikken, anders kan je er niks meer mee!
Beleg de crostini’s zoals op de foto.

Foto 3. De Halloumi dient gegrild te worden tot deze een mooi, goudbruine kleur heeft gekregen.
Beleg zoals op de foto.

Foto 4. Besmeer de crostini met ricotta en leg er een plakje avocado op. Bestrooi vervolgens met zeezout.

Foto 5. De balsamico azijn heb ik op de zelfde manier laten stollen als bij nr 2.  Besmeer eerst met de Hellman’s mayonnaise en leg er dan de tomaatjes bovenop. Als laatste topping de gestolde balsamico azijn erop gieten.

Foto 6. Beleg de crostini zoals op de foto.

Foto 7. De perzik heb ik eerst ingesmeerd met een heel klein beetje roomboter, bestrooid met een beetje zeezout en vervolgens gegrild. Beleg zoals op de foto.

Foto 8. Beleg zoals op de foto.

Je kan er alle kanten mee op! Maak smaakcombinaties die jij lekker vindt en wees lekker creatief! De Crostini’s zijn onbelegd en goed afgesloten ongeveer 5 dagen te bewaren.

 

Eetsmakelijk!

Lana Smits

Door

17 maart 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!