Krachttraining voor vrouwen ervaring - Kiki vertelt

Krachttraining voor vrouwen ervaring - Kiki vertelt

"De kettlebells, lunges, dumbells, bulgarian bags, squats vlogen je om de oren."

Toen ik 10 jaar geleden lid werd van een sportschool kreeg in een trainingsschema die vooral gericht was op cardio. Als een trouw schaap volgde ik het schema en stond ik zo 3 kwartier van m'n tijd te verdoen op een loopband, zat ik GTST te kijken terwijl ik de verplichte 20 minuten fietsen volmaakte of kletste ik wat met diegene die naast me zat. Heerlijk "relaxed" sporten. Tja, relaxed was het zeker. Ik vraag me af of ik ooit een druppel gezweet heb in die periode?! Wat ik wel zeker weet is dat ik afviel maar dat mijn lichaam niet strakker werd. Ik snapte er niks van.

Waar ik begon

Na een hele lange rust periode van weinig tot niet sporten begon ik eind 2013 bij Elevator sports, toen nog in Kralingen gevestigd en inmiddels verhuisd naar Delfshaven. Ik wist niet wat me overkwam! Een circuit van gemiddeld 20 oefeningen was meer dan normaal en iedere training was weer anders. De ene keer moest je alles 3x 1 minuut volhouden met 10 seconden rust ertussen en de andere keer moest je bij alle oefeningen 100 (!) herhalingen halen. De kettlebells, lunges, dumbells, bulgarian bags, squats etc vlogen je om de oren. En oh wee als je smokkelde, Gio de trainer/coach/motivator zag en ziet alles!

Hoe ziet krachttraining eruit? 


Krachttraining tussen allemaal mannen?Hoewel iedere training weer anders in elkaar stak, lag de focus wel altijd op kracht, stabiliteit en techniek. Vooral de laatste twee zijn belangrijk om zo optimaal mogelijk te kunnen trainen en zo alles uit je workout te halen. En dat stukje kracht? Dat maakt het verschil tussen een getraind lichaam en een slank lichaam. Ik ben echt niet anti cardio, in tegendeel zelfs. Je hebt cardio nodig als je wilt afvallen. Maar wil je een strak lichaam met mooie ronde en vrouwelijke vormen? Dan zal je echt met gewichten moeten gaan trainen.

Ik kan me voorstellen dat het best eng is om de eerste keer in het krachthok te gaan trainen tussen de mannen met tanktops (niks mis met tanktops, maar om het stereobeeld maar even weer te geven) ;-) maar als je eenmaal die drempel overwonnen hebt wil je niet meer anders. Het is zoveel leuker dan alleen maar cardio! 

"Een fijne bijkomstigheid? Het tillen van zware boodschappen wordt ook een stuk makkelijker!" 

Vooral wanneer je merkt dat je sterker wordt en steeds meer gewicht kan pakken tijdens je training. En het tillen van de hele zware boodschappentassen wordt ook steeds makkelijker, nog zo'n fijne bijkomstigheid!  En nee, je wordt niet zo groot als een bodybuilder als je als vrouw met zwaardere gewichten traint. Dit is de grootste fabel die er bestaat. Het lichaam van een bodybuilder krijg je door een specifieke combinatie van krachttraining, dieet en hormonen (testosteron). Aangezien vrouwen veel minder testosteron aanmaken dan mannen is het onmogelijk om op een natuurlijke manier net zo gespierd te worden als mannen.

De voordelen van krachttraining  

Wat je namelijk wel krijgt van een combinatie van krachttraining en (een beetje) cardio zijn mooie ronde billen, je buikspieren krijgen definitie of worden zelfs zichtbaar, je zelfvertrouwen groeit en je zal positiever in het leven gaan staan. 

Wat houdt je nog tegen? Go lift!

Kiki Albers

Door

09 april 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!