Hebben we superfoods nodig?

Hebben we superfoods nodig?

Superfoods zijn nog steeds een hype. Maar hebben we superfoods eigenlijk nodig? Diëtist Marinda geeft antwoord op deze vraag!

Superfoods, voedingsmiddelen die bomvol belangrijke voedingsstoffen zitten en daarom al een tijdje een hype zijn. De chiaseeds, goji bessen, moerbeien en het hennepzaad zijn niet meer weg te denken uit de schappen van de supermarkt. Maar heb je deze superfoods echt nodig?

Positieve effecten van superfoods

In het begin werden de superfoods ook echt als super gezien. En aangezien iedereen graag gezond wil leven, werden deze superfoods een echte hype. Eerst gaven we chiaseeds aan onze vogeltjes, maar toen bedacht iemand dat deze zaadjes goed verkocht konden worden omdat deze bomvol voedingsstoffen zitten. En het werd een succes, net zoals alle andere superfoods.

Superfoods vol met antioxidanten

"Voedingsmiddelen als broccoli en spinazie is ook gewoon een superfood."

Superfoods zitten bijvoorbeeld vol antioxidanten. Antioxidanten zijn stofjes die het lichaam tegen schadelijke invloeden van buitenaf beschermt. Ook bevatten superfoods bijvoorbeeld veel vezels en eiwitten. Per superfood is de voedingswaarde anders. Tevens zijn de gezondheidseffecten per superfood verschillend. Zo helpt het ene superfood bij een goede stoelgang en heeft het andere superfood een positief effect op het cholesterolgehalte.

Negatieve effecten van superfoods

Superfoods zijn niet altijd zo super als ze lijken. Het kan namelijk ook zo zijn dat iemand niet goed op een superfood reageert. Dit kan al bij een hele kleine dosis zijn, maar dit kan ook zijn als te veel van het product wordt genomen. Per persoon en per superfood zal dit verschillen. De ene persoon heeft nergens last van en de andere persoon heeft al last van een theelepeltje chiaseeds. Zo kunnen diarree en winderigheid optreden als bijwerking van chiaseeds. Tevens kan een allergische reactie optreden.

Hebben we superfoods nodig?

Natuurlijk is het zo dat superfoods veel belangrijke voedingsstoffen bevatten. En omdat de superfoods maar klein zijn kan je ze makkelijk innemen. Bijvoorbeeld door een salade of door de yoghurt. Op deze manier kost het eigenlijk heel weinig moeite om belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Daarnaast kunnen al deze belangrijke voedingsstoffen wel eens goed van pas komen in een wereld vol met fastfood. Maar heb je superfoods echt nodig? Dat niet. Het kan een mooie aanvulling zijn op je voeding, maar door gezond en gevarieerd te eten zou je ook alle belangrijke voedingsstoffen binnen moeten krijgen.

Wist je trouwens dat voedingsmiddelen zoals broccoli en spinazie ook gewoon superfoods zijn!?
Marinda Vis

Door

12 mei 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!