Speltcake maken

Speltcake maken

Een speltcake maken is niet alleen ontzettend gezond en lekker, maar ook nog eens snel gepiept! Fitfoodiejolanda leert jou hoe!

Deze week krijgen jullie van mij de tip om een heerlijke speltcake met appeltjes en kaneel te maken. Ik noem het een cake maar eigenlijk heeft het qua ingrediënten veel weg van een bananenbrood. Nu heb ik eigenlijk de term ‘brood’ nooit gesnapt, want daar vind ik het in de verste verte niet op lijken. Vandaar dat ik deze lekkernij verklaar tot cake!

Elke twee weken nemen we een kijkje in het leven van een 'fitfoodie'. Deze week vertelt Jolanda ons hoe je een lekkere en gezonde speltcake kunt maken. 

Speltcake maken

Iets lekkers bakken op een vrije dag, ik doe het regelmatig. Het is leuk maar vooral lekker. Zeker met kinderen is dit altijd een groot succes. Nu bestaan de oude recepten, vaak nog gekregen van grootmoeder, veelal uit iets minder gezonde ingrediënten.

Denk aan witte bloem, witte suiker en klonten roomboter. Vandaag de dag zijn er zoveel producten te krijgen, die je baksel net even wat gezonder maken. Neem als voorbeeld deze speltcake. De bloem is verruild voor speltmeel en verder is de cake gezoet door gebruik te maken van natuurlijke suikers.

Een plakje van deze cake is heerlijk bij de koffie maar eet het ook gerust als onderdeel van je lunch en besmeer hem met een laagje natuurlijke pindakaas, jummm! De cake is zeker een paar dagen te bewaren (in aluminiumfolie) in de koelkast, dus hij hoeft echt niet in 1 keer op, jammer he! ;)

Benodigdheden

  • keukenmachine
  • cakeblik

Ingrediënten

  • 200 gram speltmeel
  • 3 eieren
  • 3 rijpe bananen
  • 2 theelepels wijnsteenbakpoeder
  • kaneel
  • snufje zout
  • 1 zoete appel bijv. Elstar
  • 1 theelepel kokosbloesemsuiker

Bereidingswijze

Laat de oven voorverwarmen op 180 graden. Doe de eieren en de bananen in de keukenmachine en draai tot een gladde massa. Pak een schaal en doe hierin de droge bestanddelen dus het speltmeel, de bakpoeder, snufje zout en een snufje kaneel. Roer dit door elkaar.

Het droge mengsel ga je vervolgens toevoegen aan het natte mengsel in de keukenmachine. Doe dit beetje bij beetje en laat ondertussen de machine draaien. Vet je bakblik in met wat roomboter of kokosolie en doe het beslag hierin. Maak je gebruik van een siliconen vorm, net als ik, dan is dit niet nodig.

Als laatste ga je de appel schillen en in blokjes snijden. Doe de appeltjes in een kommetje en strooi de kokosbloesemsuiker eroverheen en voeg naar smaak wat kaneel toe. Vervolgens mag het appelmengsel bovenop de cake, druk het iets in het beslag en dan kan het in de oven voor zo’n 45 minuutjes.

WEETJE: je speltcake is klaar als je er met een satéprikker inprikt en deze er schoon uitkomt.

Fitfoodiejolanda .

Door

17 augustus 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!