4 tips om efficiënt boodschappen te doen

4 tips om efficiënt boodschappen te doen

Geen zin om elke dag in de supermarkt te staan? Met deze tips hoeft dat niet meer!

Ben je het ook zo beu om elke dag na je werk die beruchte sprint naar de supermarkt te trekken om jullie dagelijkse portie voedsel in te slaan? Begrijpelijk! Zou het niet veel handiger zijn om één dag in de week in te plannen voor de wekelijkse boodschappen? Zo word je niet iedere keer verleid door euroknallers en andere marketing verleidingsacties. 

Deze manier van boodschappen doen zal er tevens voor zorgen dat je gezonder en bewuster zult gaan eten. Dit omdat je niet elke dag toch nog even die voordeelzak chips of chocoladekoekjes in je boodschappenkarretje gooit.

Efficiënt boodschappen doen - 4 tips 

1. Boodschappenlijstje

Zorg dat je, voordat je boodschappen gaat doen, een goed boodschappenlijstje samenstelt. Neem hier de tijd voor en schrijf per dag op wat je wilt eten en wat je nodig hebt. Neem in je hoofd de week door en bedenk hoe jouw dag er normaal gesproken uit zou zien: ben je laat thuis, kookt je lover of eten er andere mensen mee?

TIP: Pak de weekfolder van je favo supermarkt erbij en kijk welke aanbiedingen er voor die week gelden, dan kun je deze mooi in je weekmenu opnemen! Zorg ook dat je dagelijkse gebruiksmiddelen zoals WC-papier, schoonmaakmiddelen, brood, fruit, melk en frisdrank niet vergeet! Zo vermijd je situaties waarin vriendlief geërgerd moppert dat de WC-rollen op zijn.

2. Kladderen maar!

Om te voorkomen dat je er in de douche achterkomt dat je shampoo op is, is het een tip om in de keuken een krijtbord of white board op te hangen waar iedereen, in de week vóórdat er boodschappen gedaan worden, zijn wensen voor de volgende week kan opschrijven.

Ook kun je hier jouw spontaan binnengeschoten benodigdheden op kalken. Zo weet je zeker dat je niets vergeet en kan niemand jou verwijten dat er niet aan hem of haar gedacht wordt.

3. Healthy food

Zorg hoe dan ook dat je, ondanks je drukke schema, gezond blijft eten. Eet bijvoorbeeld in het begin van je week verse groenten (bladsalades) en schotel aan het einde van de week blik- of diepvriesgroenten voor. Zo zorg je, ook als je één keer per week boodschappen doet, dat je gezond blijft eten.

Als je op deze manier je weekmenu indeelt, kan je boodschappenlijstje er als volgt uitzien:

  • Maandag: maaltijdsalade van blad- en krulsalade met verse feta, cherrytomaatjes en uitgebakken spekjes
  • Dinsdag: verse peultjes met gekookte aardappelen en een stukje vlees
  • Woensdag: rijst met blokjes kipfilet met een kokos- en curry sausje en een verfrissende toevoeging van stukjes komkommer in zoetzure saus
  • Donderdag: zelfgemaakte lasagne (met een beetje hulp van een DIY pakket van bijvoorbeeld Bertolli!) met gehakt, tomatensaus en becamel saus
  • Vrijdag: pasta met een saus van zalm (uit de diepvries), roomsaus en bladspinazie (uit de diepvries)
  • Zaterdag: biefstuk met rozemarijn kruiden, een zelfgemaakte aardappelpuree en doperwtjes uit blik
  • Zondag: wokschotel (diepvriesgroenten) met notenrijst en een oosters sausje

Zoals je in bovenstaand menu ziet worden de verse groenten in het begin van de week gegeten, en de blik- en diepvriesgroenten later in de week. Dit menu is dan ook maar een richtlijn; je kunt ook zelf iets samenstellen.

TIP: Je kunt ook verse maaltijden thuis laten bezorgen!

4. Voorkom een supermarkt marathon

Make sure dat je niet drie keer door hetzelfde schap heen huppelt en stel je boodschappenlijstje samen in de volgorde zoals je door de supermarkt heen loopt. Meestal staan de groenten aan het begin van de supermarkt; zet jouw groenten van deze week dan ook als eerste op je lijstje.

Gewapend met jou efficiënte boodschappenlijstje sta jij binnen no time weer buiten, ditmaal voldaan en voorzien. Boodschappen doen is nog nooit zo leuk geweest!

Sarah Glasbergen

Door

12 mei 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!