4 X mijn favoriete havermoutjes

Havermout ontbijt is gezond en lekker. Lees de vier verschillende havermout ontbijtjes van Fitfoodiejolanda!

HAVERMOUT! Wie eet het tegenwoordig niet!? Deze graan heeft helemaal zijn comeback gemaakt en is niet meer weg te denken uit de keuken. Ook ik ben er helemaal aan verslingerd. Waarom vind ik havermout zo geweldig? Dat zal ik je vertellen.

Havermout ontbijt

Om te beginnen is havermout enorm veelzijdig, je kunt er zo ontzettend veel mee maken. Denk aan: ontbijtjes, taartbodems, pizzabodems, wraps, koekjes, bananenbrood, verwerken in (ontbijt)smoothies en ga zo maar door. Je kunt eenvoudig havermeel maken door de havermout even te laten draaien in de keukenmachine.

Elke twee weken nemen we een kijkje in het leven van een ‘fitfoodie‘. Deze week vertelt Jolanda ons hoe je verschillende gerechten met havermout kunt maken. 

Voordelen van havermout 

Daarnaast is havermout ontzettend goedkoop (voor een pakje van 500 gram betaal je in de meeste supermarkten nog geen 50 cent), het geeft je een vol en verzadigd gevoel, is van nature glutenvrij, bevat veel eiwitten en weinig vet en het is een product wat zo uit de natuur komt, ofwel er is niet ontzettend mee geknoeid.

Genoeg voordelen op een rijtje dacht ik zo.

Uiteraard begin ik, als echte fan, vrijwel iedere ochtend met een havermout ontbijt en mijn favoriet is toch wel de warme havermoutpap of de baked oats (havermout gebakken in de oven!) Hieronder laat ik je mijn vier favo gerechten zien met uiteraard een ingrediëntenlijstje en de bereidingswijze zodat je zelf aan de slag kunt in de keuken!

Zet hem op en word net als vele anderen ook een echte havermoutfan!

1. Chocolade havermout

Ingrediënten

  • 200 ml ongezoete amandelmelk of rijstmelk
  • 40 gram havermout
  • 1 fijngeprakte banaan
  • 1 a 2 theelepels rauwe cacaopoeder
  • Cacao nibs
  • Ongezouten noten
  • Eetlepel magere kwark

Bereidingswijze

Doe de melk, havermout en fijngeprakte banaan in een steelpannetje. Verwarm het geheel op het fornuis en laat de havermout goed indikken in de melk. Dit duurt een aantal minuutjes. Tegen het einde voeg je de rauwe cacaopoeder toe. Roer dit er goed doorheen tot de poeder volledig opgelost is in de pap. Serveer in een kom en maak het af met een eetlepel.

TIP: Mocht je het lekker vinden voeg dan nog een klein handje ongezouten nootjes toe.

2. havermout met kakifruit

Ingrediënten

  • 200 ml ongezoete amandelmelk
  • 40 gram havermout
  • 1 fijngeprakte banaan
  • Eetlepel lijnzaad
  • 1 kaki vrucht/ sharon fruit (heéerlijk zoet)

Bereidingswijze

Pak een pannetje en doe hierin de melk, havermout en fijngeprakte banaan. Roer alles goed door elkaar en verwarm het geheel. Zodra het begint te koken mag het vuur laag en laat je het rustig nog een paar minuutjes doorpruttelen zodat de havermout gaat indikken in de melk.

Snijd ondertussen de kaki vrucht in kleine stukjes en doe de helft in het pannetje en verwarm even mee. Het vuur kan uit en schenk je pap in een kom. Decoreer met de overgebleven kaki vrucht en strooi er een eetlepel lijnzaad overheen. De kakivrucht is in de meeste grote supermarkten wel te krijgen en probeer anders eens de marktkoopman.

3. Worteltjes havermout

Ingrediënten

  • 250 ml ongezoete amandelmelk
  • 30 gram havermout
  • 1 wortel a 100 gram geraspt
  • 1 eetlepel chiazaad
  • 2 dadels fijngehakt
  • halve banaan fijngeprakt
  • 1 eetlepel kokosrasp
  • handje walnoten

Bereidingswijze

Zet een pannetje op het vuur en doe alle ingrediënten hierin (m.u.v. de kokosrasp en walnoten). Laat het geheel zo’n 5 minuten koken op laag vuur tot het een dikkere massa is geworden. Het mengsel mag in een kom en strooi als garnering de kokosrasp en gehakte walnoten erover heen. Easy as that!

4. Baked oats appeltaartje

Ingrediënten

  • 100 ml amandelmelk
  • 40 gram havermout
  • 1 appel
  • 1 fijngeprakte banaan
  • kaneel

Bereidingswijze

Begin met het voorverwarmen van de oven op 180 graden. Pak een ovenbestendig schaaltje en doe hier de amandelmelk, havermout en banaan in. Roer het geheel goed door. Zorg dat de havermout onder staat en dat het een lopend beslag is. Schil de appel en snijd deze in kleine schijfjes.

Steek de schijfjes appel in het mengsel en bestrooi als laatste met een laagje kaneel. Het schaaltje mag nu in de oven voor zo’n 25 minuten.

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie