Waarom gezond ontbijten je slanker maakt en zorgt dat je meer calorieën verbruikt

Waarom gezond ontbijten je slanker maakt en zorgt dat je meer calorieën verbruikt

Een ontbijt zorgt ervoor dat je lichaam energie krijgt, dat is belangrijk om de motor weer op gang te brengen. Sla je het ontbijt over, dan kun je jezelf aan het einde van de dag opvegen!

We kennen allemaal het gezegde 'ontbijten als een keizer, lunchen als een koning en dineren als een bedelaar'. Bij een goed begin van de dag hoort een goed, stevig ontbijt. Maar toch slaan wij nog steeds te vaak het ontbijt over, terwijl dit de belangrijkste maaltijd van de dag is. 

Waarom is ontbijten belangrijk?

Een ontbijt zorgt ervoor dat je lichaam energie krijgt, dat is belangrijk om de motor weer op gang te brengen. Sla je het ontbijt over, dan kun je jezelf aan het einde van de dag opvegen!

Ook verhoog je je concentratievermogen door 's ochtends te ontbijten, erg belangrijk om te kunnen functioneren en presteren op je werk. Daarnaast zorgt een goed ontbijt ervoor dat je tussendoor niet naar de snoeppot grijpt!

En hoewel velen van ons denken dat we het ontbijt beter over kunnen slaan, omdat die broodjes kaas weer extra calorieën zijn en dus extra kilo's, is het tegendeel waar! Uit onderzoek blijkt namelijk dat vrouwen die ontbijten slanker zijn en minder vet en calorieën gebruiken dan niet-ontbijters.

Het ontbijt zorgt er namelijk voor dat je stofwisseling weer op gang komt en verhoogt de stofwisseling zelfs met 10%. Heel belangrijk bij het verbranden van je calorieën.

Waar bestaat een goed ontbijt uit?

Dat ontbijten belangrijk is weten we nu wel. Maar waar bestaat een goed ontbijt uit? Een goed ontbijt bevat een graanproduct, wat zuivel en fruit.

  • Graanproduct is rijk aan voedingsvezels en zorgt ervoor dat je een verzadigd gevoel blijft houden. Voorbeelden van goede graanproducten zijn; volkorenbrood, bruinbrood, havermout of muesli.
  • Zuivelproducten horen binnen een gezond voedingspatroon, ze bevatten namelijk belangrijke voedingsstoffen waaronder eiwitten. Deze zijn belangrijk voor het onderhoud van onder andere je spieren, organen en hormonen.
  • Fruit is ook super gezond en belangrijk, het bevat veel mineralen en vitamines. Neem 's ochtends een stukje banaan, of meng wat aardbeien of stukjes kiwi door je yoghurt.

Beleg

Op een bruin broodje hoort natuurlijk ook beleg, een droog broodje smaakt nergens naar! Maar ook bij het broodbeleg is het belangrijk dat je een goede keuze maakt. Kies bijvoorbeeld liever voor kipfilet van voor chocolade hagelslag.

Ook bij vleeswaren en kaas kun je beter kiezen voor mindere vette varianten zoals 30+kaas, beenham of kipfilet. En op zijn tijd mag je natuurlijk best wel eens een boterham met een lekkere laag nutella eten!

Drinken

Belangrijk is dat je ook wat drinkt tijdens het ontbijt. Neem een kopje koffie of thee, of een lekker glaasje melk. Je lichaam heeft namelijk naast voedingsstoffen en voedingsvezels ook vocht nodig!

Wat eten celebs bij het ontbijt?

Julia Roberts en Jennifer Aniston beginnen hun dag allebei met ei en avocado. Julia Roberts eet bij haar ei met avocado een bordje havermout. Jenn begint haar dag met een omelet met kip, een paar plakjes avocado en een snufje Parmezaanse kaas.

Hilary Swank en Kelly Ripa gaan voor het Griekse ontbijt, compleet met Griekse yoghurt, bessen en amandelen. Het ontbijt is rijk aan eiwitten en calcium.

Afvallen en ontbijten?

Ben je bezig met afvallen? Wat kun je dan het beste eten bij het ontbijt? Uit onderzoek blijkt dat een eiwitrijk ontbijt het effectiefst is tijdens het afvallen. Maar beperk je niet alleen tot eiwitten, ook koolhydraten zijn belangrijk bij het ontbijt. Koolhydraten zorgen voor de energie die je lichaam nodig heeft. Als je koolhydraten weg wilt laten doe dat dan tijdens de lunch of bij het avondeten.

TIP: Eet grapefruit bij het ontbijt, het is niet alleen gezond maar helpt ook bij het verliezen van gewicht blijkt uit diverse onderzoeken!

Fabel of feit?

  • Wit brood is ongezond = fabeltje. In wit brood zitten namelijk dezelfde belangrijke voedingstoffen als in bruin brood, alleen zitten er in bruin brood meer van deze koolhydraten, vezels en mineralen.
  • Per jaar éét de gemiddelde Nederlander 60 kg brood = feit. Nederland is een echt broodland, wij eten het meeste brood binnen Europa.
  • Van brood word je dik = fabeltje. Brood is hartstikke gezond er zitten belangrijke voedingstoffen in en in verhouding tot andere producten zit er heel weinig vet in. Een sneetje volkoren bevat 0,8 gram vet en is ongeveer 78 kcal.
  • Geroosterd brood bevat minder calorieën dan gewoon brood = fabel. Een geroosterd broodje bevat evenveel calorieën als een gewone boterham. Er zit wel minder vocht in een geroosterd broodje.

Ontbijten is essentieel, het is de belangrijkste maaltijd van de dag. Ook als je wil afvallen moet je het ontbijt niet overslaan, eet dan liever gedurende de dag wat minder. Zorg dat je gevarieerd ontbijt, het houdt je lichaam op gewicht, geeft je energie en bovendien is 's ochtends ontbijten met elkaar super gezellig.

Een goed ontbijt is een goed begin van de dag!

Redactie ThePerfectYou.nl

Door

04 september 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!