Huis kopen of huren - Dilemma voor singles

Huis kopen of huren - Dilemma voor singles

Moet je per se een relatie hebben om een huis te kopen? Of is dit wel heel ouderwets

Ze zeggen dat je vele kikkers moet kussen voor je een prins vindt. Maar soms komt die prins niet of blijkt hij na een tijdje toch een kikker zijn. Oftewel: je bent (weer) vrijgezel. Je bent niet de enige: Nederland telt 2,6 miljoen eenpersoonshuishoudens en dit aantal groeit vliegensvlug. Dan mag je wel single zijn, je wil wél graag je eigen stekje. Moet je dan een huis kopen of huren?

Herkenbaar? Dikke kans dat je met het dilemma zit waar menig vrijgezel over peinst: een huis kopen of huren? Wij zetten de pro's van beiden voor je op een rijtje.

Huis kopen of huren: wat ga je doen?

Kopen

  • Het meest voor de hand liggende argument: het is een investering. Voorwaarde is wel dat je er een langere periode (langer dan vijf jaar) blijft wonen. Een huis is in principe over twintig jaar meer waard dan nu. Het is een soort 'spaarpotje'. Dit geldt net zo goed voor singles! Huren levert niks op, volgens sommigen is het zelfs weggegooid geld.
  • Kopen is goedkoper dan huren, dankzij hypotheekrente aftrek en de lage rente. Lagere maandlasten = meer shoppen!
  • Een huis kopen betekent dat je naar eigen inzicht kan verbouwen. Dit is als single lady misschien niet aan jou besteed, maar er zijn altijd vaders, broers en vrienden die opgetrommeld kunnen worden.
  • De koopsector biedt véél meer keuze. Een geschikte huurwoning vinden kan een hels karwei zijn.

Huren

  • Een van de grootste voordelen van huren moet toch wel de flexibiliteit zijn. Iets wat als single zeker niet verkeerd uitkomt! Stel dat je plotseling de behoefte krijgt om de wereld rond te reizen: geen probleem. Binnen no time is je huis opgezegd. Ook is het erg handig als je tóch die prins ontmoet en enthousiast besluit samen te wonen. Geen gezeur met twee hypotheken en een huis die je niet verkocht krijgt (lees: relatiekillers).
  • Wat veel mensen vergeten, is dat het onderhoud van een huurhuis voor je wordt gedaan. Dit bespaart niet alleen (heel veel) kosten, maar ook moeite. Als je zelf geen handige man hebt, stuurt de woningbouwvereniging er dus wel eentje.
  • Veel alleenstaanden hebben recht op huurtoeslag. Single zijn heeft ook voordelen!
  • De huizenmarkt is momenteel - op z'n zachts gezegd - niet top. Leegstaande huizen die jaren te koop staan zijn eerder regel dan uitzondering. Niet ideaal dus, zeker als je geen partner hebt.
  • Koopwoningen zijn doorgaans niet gebouwd op singles. Ook hypotheken zijn vaak gericht op twee partners en twee inkomen. Oneerlijk, maar waar.
Redactie ThePerfectYou.nl

Door

24 maart 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!