Hoe haal je het beste uit jezelf?

Hoe blijf je ervoor zorgen dat je jezelf blijft uitdagen en dat je blijft groeien?

"Je hebt al een tijdje een relatie, je woont samen, bent afgestudeerd én hebt een leuke baan. Ik zie dan vaak dat mensen in hetzelfde cirkeltje blijven ronddraaien. Maar hoe zorg jij er nou voor dat je jezelf blijft uitdagen, dus blijft groeien," vroeg Jess vorige week aan mij.

In de rubriek ‘brieven aan’ volgen we twee jonge meiden ‘Jessica en Roos’. Beiden heel verschillend van karakter. Jessica denkt vaak erg diep na en heeft een passie voor yoga en mindfulness. Rosalyn is een tikkeltje nuchterder, erg georganiseerd en volgt het dagelijkse nieuws op de voet.  Ze hebben één gezamenlijke hobby en dat is reizen.

Sta open voor projecten

Ik vond het grappig dat je zei: 'je hebt een relatie, woont samen, bent afgestudeerd en hebt een leuke baan.' En dat jij je hierdoor afvroeg hoe ik mijzelf blijf uitdagen. Het is inderdaad zo dat ik op het moment erg gezegend ben met mijn leven. Maar, je hebt dan ook helemaal gelijk dat je hierdoor gemakkelijk in een routine kunt komen. En dat is helemaal logisch met een full-time baan. Ik kan namelijk niet meer spontaan afspreken overdag met mensen en ik moet vooral mijn tijd zorgvuldig plannen.

De tijd met mijn vriend, vrienden en familie. Toch voelt mijn leven alles behalve saai en ben ik stiekem ontzettend gelukkig, wanneer ik een avondje op de bank televisie kan kijken. En dat komt doordat ik elke keer mijzelf blijf uitdagen en hierdoor het beste uit mijzelf haal. Dit doe ik bijvoorbeeld door nieuwe projecten op te pakken.  En dat is mijn eerste tip; heb je het gevoel dat jouw leven een routine wordt? Pak dan projecten op! Doe vrijwilligerswerk en deel jouw talenten met de wereld.

Blijf ondernemen

Mijn tweede tip is om leuke dingen te blijven ondernemen. Ik ben erg ondernemend van mijzelf, maar dat kun jij ook zijn. Blijf zoeken naar uitdagingen in je baan en in je privésfeer. Heb jij op het moment geen werk of ben je huismoeder? Ga dan aan de slag met leuke DIY projecten! Zo kun jij jezelf ook blijven uitdagen.

Mijn derde tip is om zo nu en dan uit je comfort zone te stappen. Ga mee met dat uitje van je werk, waar je misschien in de eerste instantie best zenuwachtig voor bent. Plan een stedentrip naar een totaal onbekende stad. Spreek met mensen af, die niet in je veilige kring horen. Wanneer jij uit je comfort zone stapt, zullen er vanzelf nieuwe uitdagingen op je pad komen!

Het beste uit jezelf halen

Verder heb ik nog een aantal praktische tips voor jou. Doe er jouw voordeel mee:

  • Blijf optimistisch
  • Stel doelen/nieuwe uitdagingen op
  • Leer van andere mensen
  • Neem ook eens de mening van iemand anders aan
  • Verwaarloos je sterkste eigenschappen niet
  • Accepteer jezelf wie jij bent.

Accepteer

Besef dat het niet erg is om af en toe in een routine te komen. Vooral wanneer je een full-time baan hebt, moet je toch een bepaalde structuur en routine hebben in je leven. Maar blijf genieten, vooral van de kleine dingen!

 

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!