16 dingen die we kunnen leren van kinderen

Kinderen hoeven niet alleen te leren van volwassenen. Nee, volwassenen kunnen juist ontzettend veel leren van kinderen!

Wij  (de grote mensen) hebben altijd het idee dat wij kinderen dingen moeten leren. Natuurlijk is dat ook zo, maar er zijn genoeg dingen die wij weer van kinderen kunnen leren. Meer dan genoeg! Om je nog even hieraan te herinneren hebben we een lijst van 16 dingen gemaakt waarvan jij kunt leren.

16 dingen die we kunnen leren van kinderen 

 

1. Open blik

Kinderen kijken met een open blik de wereld in. Ze hebben wel eens vooroordelen, maar er is zoveel nieuw voor ze. Ze discrimineren niet en gaan eerst uit van hun eigen mening. Ze kijken met een wijde blik.

2. Nieuwsgierigheid

Veel is nieuw als je klein bent. Kinderen pakken deze kans en willen het fijne ervan weten. Zo kunnen ze een uur een spin bestuderen, of stoppen tijdens een wandeling om te kijken naar wegvliegende vogels.

3. Dansen

Dansen alsof niemand kijkt? Dat doen ze, maar dan met iedereen erbij. Het maakt ze niets uit. Wij houden ons tijdens het dansen in en kijken wel uit om helemaal uit je dak te gaan. Tenzij er niemand is en je het huis voor jezelf hebt. Lekker swingen uit de maat of in de maat, het maakt ze niet uit, ze doen het gewoon.

4. Contacten leggen

Je kent het nog wel van vroeger op de camping. Je had altijd wel vrienden om mee te spelen. Kinderen maken contacten en binnen no time hebben ze nieuwe vrienden!

5. De waarheid zeggen

Kinderen draaien er niet omheen. Dat is nog zacht uitgedrukt! Voor een moeder kan het wel eens lastig zijn als je bij de kassa in de supermarkt staat en je kleine zegt "wat een grote neus heeft die mevrouw". Het is niet altijd handig, maar je kunt er wel van leren dat kinderen heel eerlijk zijn!

6. Slapen

Ondanks dat naar bed gaan niet altijd een feestje is. Kinderen kunnen heerlijk slapen. Ze laden tijdens hun slaap volledig op. De rust die een kind 's nachts heeft is om jaloers op te worden. Kijk maar eens naar een slapend kindje. Ze liggen er zo ontspannen bij!

7. Doe wat je leuk vindt

Kinderen doen waar ze blij van worden. Ze luisteren naar zichzelf en doen wat ze leuk vinden. Moeten ze dingen doen waar ze niet blij van worden, dan protesteren ze!

8. Zelfverzekerdheid

Kinderen kennen niet zoiets als onzekerheid als ze jong zijn. Ze zijn zelfverzekerd en geloven in zichzelf!

9. Zijn wie je wil zijn

Soms kom ik 's ochtends op de fiets kinderen verkleed tegen. Het leuke is om te zien dat ze écht zijn wat ze willen zijn. Op dat moment zijn ze brandweerman, prinses of piloot!

10. Spelen

Hoe vaak spelen wij nog? Je hoeft je barbies niet van zolder te halen, maar maak lol! Het liefst doet een kind dat 24/7. Laten wij proberen dat minstens elke dag een keer te doen. Kietel je vent, neem je collega in de zeik, doe gek!

11. Het uiten van gevoelens

Soms denk je, kan het wat minder? Kinderen laten zien wat ze voelen. Zijn ze verdrietig huilen (krijsen) ze. Zijn ze blij, dan zie je ze huppelen of te wel ze uiten hun gevoelens all the way!

12. Leven in het nu

Een eigenschap die we allemaal zouden moeten hebben. Kijk niet naar gisteren of morgen, maar naar het nu en ga daar volledig in op. Zie wat er om je heen gebeurt en geniet daar volledig van. Kijk eens naar kinderen en je weet wat ik bedoel!

13. Enthousiasme

Kinderen zijn heel snel enthousiast! Let op als je ze vertelt dat jullie met elkaar op vakantie gaan. Ze staan te stuiteren en kunnen meteen niet meer wachten. Binnen een uur staat hun mini-koffer al gepakt en klaar. Ondanks dat jullie over twee maanden pas weggaan...

14. Het stellen van vragen

Waarom is een koelkast koud? Hoe kan het dat het gaat regenen? Kinderen hebben zoveel vragen. Ze willen alles weten en durven uitgebreid te vragen hoe het zit!

15. Vol overgave geloven

Wij geloven niet zomaar iets. Eigenlijk worden we steeds meer wantrouwend. Kinderen geloven. Niet zomaar, ze geloven vol overgave. Neem nu de Tandenfee, Sinterklaas en de Paashaas...

16. Zingen

Je kent het wel, je zingt een liedje mee, alleen de tekst... Tja, hoe was dat ook alweer. Dan maar even niet zingen. Kinderen kennen dat probleem niet! Ten eerste houden ze van zingen. Hoe ze zingen maakt niet uit. Ten tweede zingen ze gewoon, ook al kennen ze de tekst niet. Dit zorgt trouwens voor hilarische situaties. Zo maakt ik mee dat "everything" werd gezonden van Michael Bubble. Het ging zo: "You make me sick" in plaats van "You make me sing".

Sarah Glasbergen

Door

12 mei 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!