Alleen op reis? 7 onmisbare veiligheidstips

Met deze tips kun je alleen op reis!

Ik herinner het mij nog als de dag van gisteren. Het moment dat ik alleen aankwam op het vliegveld van Los Angeles (US) en in een echte Amerikaanse taxi stapte. In mijn uppie in Amerika zijn, gaf mij echt een kick. De maanden daarna ben ik Amerika en Zuid-Amerika doorgereisd. 

Alleen reizen heeft ook zijn nadelen. Je bent namelijk een gemakkelijk doelwit voor mensen die je niet wilt tegen komen tijdens je reis. Met name is het voor ons vrouwen nog flink opletten. Daarom hebben wij een aantal onmisbare veiligheidtips voor tijdens jouw trip op een rij gezet.

1. Alleen op reis? Blijf altijd waakzaam!

Voordat je alleen op reis gaat, moet je al in je hoofd prenten dat je waakzaam blijft. Je hoeft niet aan alles te twijfelen of paranoïde rond te lopen bij je bestemming, maar een gezonde portie oplettendheid kan geen kwaad. Als je ergens over twijfelt bedenk dan altijd: zou ik dit in Nederland ook doen? Als je in Nederland al hierover zou twijfelen, dan is het in het buitenland een no go!

2. Vertrouw op je eigen intuïtie

Ze zeggen niet voor niets dat je intuïtie jou niet zomaar in de steek laat. Je heb een goed intuïtie en daar mag je ook zeker gebruik van maken. Voelt het mee naar huis gaan met die jongen die je net een half uurtje kent toch niet helemaal goed? Doe het dan niet! Jouw veiligheid gaat namelijk voor.

3. Stap niet zomaar in elke taxi

Mijn persoonlijke tip is dat je na een uur of tien in de avond niet meer alleen in de taxi stapt. Als je net geland bent en het is één uur 'snachts? Regel dan een officiële taxi bij het vliegveld zelf! Je betaalt waarschijnlijk wel iets meer, maar dat heb je voor je eigen veiligheid wel over, toch? 

TIP: Kijk ook of taxi's in het buitenland een officieel bord hebben, vooral wanneer je een taxi van de straat plukt!

4. Laat van te voren weten wat jouw reisplannen zijn

Zorg voordat je in het vliegtuig stapt, dat in ieder geval twee mensen die dichtbij je staan op de hoogte zijn van jouw reisplannen. Laat thuis altijd een kopie van je paspoort en je reisgegevens achter. Het is namelijk altijd handig om te laten weten aan je omgeving wat ongeveer je reisplannen zijn. Ga jij tijdens je reis een aantal dagen naar een plek waar je geen service hebt? Contact dan voor je vertrekt een familielid of goede vriendin. Een simpel apje als 'ik ga nu voor een paar dagen de jungle in', is namelijk zo verstuurd. En voor het thuisfront kan dat dan weer erg geruststellend zijn! 

5. Houd altijd noodnummers bij de hand!

Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat het altijd handig is om een aantal telefoonnummers zwart op wit te hebben. Tijdens mijn reis door Zuid-Amerika verloor ik mijn mobiel. Gelukkig had ik een aantal belangrijke nummers op een papiertje geschreven en kon ik het thuisfront op de hoogte stellen waar ik was.

TIP: Schrijf ook voordat je op reis gaat het noodnummer van het land op waar je naartoe gaat. Niet elk land gebruikt namelijk '112'. In Amerika is het bijvoorbeeld '911'. 

6. Praat met mensen

Alleen reizen is ontzettend leuk, maar het is nog leuker om nieuwe mensen te ontmoeten. Het is uit veiligheidsoverwegingen ook handig om nieuwe mensen te ontmoeten. Iemand die al drie maanden in het land zit waar jij net een dag gearriveerd bent, kan jou ook vertellen naar welke plekken je wel en niet moet gaan. En het is altijd handig om te weten welke restaurants de kans op een voedselvergiftiging verhogen en welke niet!

7. Neem niet zomaar spullen aan van vreemden

Last, but not least: Neem niet zomaar spullen aan van vreemden. Het klinkt nu heel logisch en waarschijnlijk denk je: natuurlijk neem ik geen spullen aan van mensen die ik niet ken! Let toch altijd op de addertjes onder het gras! Check altijd wanneer je iets aanneemt. Je zal niet de eerste zijn die zonder dat ze het weet aangehouden wordt voor het smokkelen van drugs.

TIP: wees uiteindelijk ook niet te paranoïde! Reizen is leuk en daar wil je volop van kunnen genieten! Doe dat dus ook, maar met deze veiligheidstips in je achterhoofd kun je dat waarschijnlijk nog beter.

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!