Stedentrip Marrakech tips

Stedentrip Marrakech tips

Een stedentrip naar Marrakech moet echt op je to-visit list! Het is de perfecte stad voor een citytrip!

Een stedentrip naar Marrakech moet echt op je to-visit list! Het is de perfecte stad voor een toffe citytrip. Binnen 3,5 uur land jij in deze magische stad van 1001-nachten, waarzegsters, thee drinken op een rooftop en de chaotische souks. Ik, Marlies, heb deze gave stad onlangs bezocht en ik ben echt helemaal verkocht. Vandaag deel ik waarom ik helemaal verliefd ben geworden op deze stad en waarom jij ook moet gaan verdwalen in de magie van Marrakech!

Stedentrip Marrakech, mijn tips!

Bij de gedachte aan Marrakech komen vast romantische 1001-nacht beelden bij je opborrelen. Nu moet ik heel eerlijk toegeven dat mijn vriend met het idee kwam om hierheen te gaan (hij heeft meestal de betere reisideeën bedenk ik nu ;). En na één keer ‘Marrakech’ in de zoekbalk van Google te hebben gegooid, was ik direct verkocht. Een aantal weken geleden mocht ik door de straatjes van deze speciale stad rondstruinen. Het is echt een supermooie en inspirerende stad, die ik echt even met jullie moet delen. Dit zijn mijn must-do’s tijdens een citytrip naar Marrakech! So, get travel-inspired!

Marrakech als citytrip

Wij gaan eigenlijk altijd op zoeknaar de perfecte balans tussen ontspanning en activiteiten. Allebei gaan we graag op avontuur in voor ons onbekende landen en culturen. Maar relaxen hoort ook echt wel bij een (mini)vakantie. Marrakech leek voor ons de perfecte bestemming en wordt steeds populairder voor een stedentrip. Je kunt hier van alles zien en bezoeken, maar ook heerlijk ontspannen door de straatjes struinen, of even bijkomen in een hamam. De stad is samen met Fez, Meknes en Rabat, één van de vier beroemde koningssteden van Marokko en is te vinden aan de voet van de Hoge Atlas. In slechts 3,5 uur vlogen we vanaf Eindhoven naar een compleet andere wereld, hoe tof is dat?! En good to know, wij betaalden maar 125 euro p.p. voor een ticket. Best prima toch!

Verdwaal in het magische Marrakech

Het mooie aan Marrakech vind ik, dat je zonder dat je het echt doorhebt van alles aan het ontdekken bent. De prachtige gebouwen, mozaïektegeltjes, zalmroze gekleurde muren, de levendige souks en de verfijnde Marokkaanse keuken zorgen ervoor dat je overal ogen tekort komt! Nu heb ik sowieso al een liefde voor de mozaïek-achtige tegeltjes, kleurrijke plekken en het ontdekken van nieuwe culturen, dus het is niet heel gek dat in Marrakech al mijn dromen uitkwamen! En mocht je nog een aantal toffe pics voor in je Insta-feed zoeken, je maakt ze hier op elke hoek van de straat!

De medina (de binnenstad)

Als je in de medina (de binnenstad) door de straatjes slentert, kijk je je ogen echt uit en vraag je je af hoe het allemaal goed kan gaan. De medina mag dan wel autovrij zijn, maar geloof me, je moet niet teveel afdwalen van het moment, want er kan maar zo een scooter over je grote teen crossen (yup, it happened to me). De straatjes zijn er gezellig smal, er lopen veel mensen, overal zijn kleine winkeltjes met héél erg enthousiaste (of is fanatiek hier een beter woord?) verkopers en superveel cutie-pie kittens, me like! Het enige min-punt is wel dat door diezelfde smalle straatjes de scooters voor je gevoel net te iets hard voorbij sjezen. En als je dan bij een kruispuntje bent en er moet ook nog eens een kar doorheen die bijna net zo breed als de straat is, dan is de kans zeer groot dat je ergens in de weg staat. Zo stond ik dus ook heel even op de verkeerde plek:) Niks aan de hand, maar wel even een moment dat ik tegen mezelf zei: 'Let is op jij!’

 

Must do tijdens je stedentrip in marrakech: Overnacht in traditionele Riad BE  

Tijdens je short stay in Marrakech moet je écht verblijven in een riad. Dit is een traditioneel Marokkaans huis waarin vroeger rijke families woonden. De laatste jaren zijn steeds meer riads omgebouwd tot paradijselijke verblijven. Mijn oog viel tijdens het zoeken van een verblijf gelijk op Riad BE, je weet wel die je ook vaak op Instagram voorbij ziet komen. De combinatie van de groenige kleuren en de overdosis aan prachtige mozaïek tegeltjes deed mijn hart sneller kloppen. Ik zag ons samen al helemaal chillen op de rooftop, omheind door cactussen en vergezeld door de huis-schildpad. Dus, zo gevonden, zo geboekt!

Slapen in deze Riad!

Door de taxichauffeur werden we middenin de medina gedropt en we gingen te voet verder naar ons liefdesnestje. De straatjes werden steeds smaller en rustiger. Het contrast tussen de chaos in de medina en de hoeveelheid rust in deze riad, gaf een bijzonder prettig gevoel. Je stapt bij binnenkomst in een en al verkoeling en kalmte en dat is erg fijn met die hoge temperaturen van buiten. Op de binnenplaats zijn verschillende gezellige zitplekjes en kun je relaxen met je boekje bij het verkoelend poedelbadje omringd door bananenbomen. Alles is sfeervol gestyled met Marokkaans mozaïek, waardoor je je voor je gevoel in een paradijsje bevindt. Wij betaalden voor deze totally Instagram-worthy riad, 90 euro per nacht (inclusief ontbijt) voor 3 nachten in juni. In vergelijking met het redelijk goedkope ticket, is dit net wat duurder, maar geloof me: hier wil je zitten!

Must do: Rondstruinen in de medina zonder route

Het fijne aan Marrakech is, dat je hier gewoon oneindig rond kan lopen en alsmaar verrast wordt. Elke hoek die je omgaat heeft weer iets nieuws voor je in petto. I love it! Het ene moment loop je op de drukke Djemaa el Fna of in de levendige souks en het andere moment sla je een zijstraatje in waar in alle rust ijzer ambachtelijk wordt gesmeed tot een prachtige lamp.

Handige tip: je moet in Marrakech ab-so-luut niet een bepaalde route volgen, of bij een bepaalde plek willen uitkomen. Dit werkt hier namelijk niet en het zorgt ervoor dat je belemmert wordt in het verdwalen. En dat is wat je hier eigenlijk moet doen: verdwalen in alle mooie straatjes.

Rooftop thee drinken!

Als veelgenoemde tip las ik van tevoren dat je sowieso op een rooftop een kopje thee moest drinken of moest avondeten. Dit hebben we meerdere keren gedaan, maar niet eens bewust. We kwamen hier gewoon vanzelf terecht. Er is heel veel in de hoogte gebouwd, dus voor je het weet loop je op schattig betegelde trappetjes vier verdiepingen naar boven en bevind je je op een knusse rooftop met prachtig uitzicht. Weer zo’n leuke verrassing! We hebben Marokkaanse thee gedronken en de meest lekkere tajines gegeten. Wat je trouwens echt niet mag missen is de echte spicy Marokkaanse koffie met peper, gember en kaneel.

Bezienswaardigheden in Marrakech

Naast het rondstruinen in de binnenstad, zijn we ook nog op pad geweest. We hebben Le Jardin Majorelle, de prachtige school Medersa Ben Youssef en Bahia Palace bezocht. Allemaal échte aanraders en zeker onmisbaar in je stedentrip if you ask me!

Ga op roadtrip in Marokko

Langer de tijd in Marokko? Ga dan op roadtrip en het land verkennen op eigen houtje. Je kunt gemakkelijk aan een prima en betaalbare huurauto komen en de wegen zijn, naast de prachtige landschappen, heel goed te berijden.

Rabat & De blauwe stad TIPS

Tijdens de voorbereiding van onze reis naar Marrakech, ontdekte ik al snel de blauwe stad: Chefchaouen. Het wordt de mooiste stad van Marokko genoemd en is totally Insta-worthy. Je begrijpt: daar moesten we heen! Het enige nadeel was dat het maar liefst 600 km van Marrakech vandaan ligt en met het openbaar vervoer niet gemakkelijk te bereiken is. Heel even was ik bang dat ik de blauwe parel niet van mijn bucketlist zou kunnen afstrepen, totdat we bedachten om met een huurauto te gaan. Voila, gewoon altijd denken in oplossingen! 

Aangezien 8 uur rijden met de auto ons niet heel relaxed leek, hebben we gekozen voor een overnachting in de hoofdstad Rabat. Deze historische stad aan de kust van de Atlantische Oceaan ligt op ongeveer de helft van de route. Van tevoren hadden we weinig verwachtingen van deze stad, maar niets was minder waar. De mooie riad waarin we verbleven (jep, weer een riad), de historische en schattige straatjes in de oude medina en de Hassantoren maakte ons korte verblijf geweldig.

Tips voor Chefchaouen

We zetten met een voldaan gevoel onze roadtrip voort naar de eindbestemming: Chefchaouen. WAUW. Gewoon in één woord: wauw. Deze stad is echt een van de mooiste plekjes van Marokko en een van de meest bijzondere plekjes waar ik ooit ben geweest. Dit oogverblindende stadje ligt in het Rifgebergte en is van top tot teen geverfd in allerlei blauwtinten. Van lichtblauw, indigo blauw, azuurblauw tot hemelsblauw. Als je hier rondloopt, voelt het net alsof je in een sprookje bent beland. De gebouwen en straten hebben deze kleuren te danken aan de Joodse vluchtelingen die hier hun leven opbouwden. In 1471 werd de stad gesticht en het dorpje diende sindsdien als fort tegen de Portugezen.

De stad ligt in een dal met omliggende bergen die, als je heel goed kijkt, de vorm van horens zouden moeten hebben. Vandaar dat de stad is vernoemd naar de Berberse naam 'Achaouen' met de betekenis: 'hoorns'. 

Ga wandelen in de bergen en kom op plekken met een schitterend uitzicht over de bijzondere stad. Als je hoog genoeg gaat en goed kijkt, zie je rondom de stad nog de gehele indrukwekkende stadsmuren. De medina ontdek je te voet en je kunt hier fijner winkelen dan op andere plekken in Marokko. Chefchaouen staat trouwens ook bekend om haar wietplantages buiten de stad, dus sta er niet gek van te kijken als iemand je vraagt wiet te willen kopen. Kleine tip: het is wel illegaal, dus doe dit vooral niet!

Heb je de tijd? Reis dan zeker na Marrakech af naar deze prachtige blauwe oase van rust!

Stedentrip Marrakech? Doen!

Twijfel je nog over de bestemming van jouw stedentrip? Na het zien van al dit moois en de prachtige verhalen staat een stedentrip naar Marrakech vast ook op jouw bucketlist! Ik zeg: gewoon doen. It's worth every penny!

Wat zijn jouw Marraech tips?

Wie heeft er nog meer al van deze prachtige plek mogen genieten? En wat zijn verder nog must-see places + tips in Marrakech en Marokko? Laat het ons weten in de comments! Meer reisinspiratie vind je bij well traveled! 

Marlies Oostveen

Door

13 juli 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!