Zonnebrandcrème - Alles wat je moet weten

Zonnebrandcrème - Alles wat je moet weten

Wat is het verschillen tussen zonnebrandcrème en olie? Dit en nog veel meer weetjes!

Het wordt hot hot hot! Je wil een lekker kleurtje maar rood staat bij niemand goed. Smeren is belangrijk. Daarom geven wij je de ins-&outs van zonnebrandcrème.

Zonnebrandcrème

Alles wat je moet weten

 

Wat is het verschil tussen zonnebrandcrème en olie?

Zonnebrandcrème en zonnebrandolie gebruik je beide ter bescherming tegen zonlicht. Het verschil is dat je door zonnebrandcrème te gebruiken minder bruin wordt dan wanneer je zonnebrandolie gebruikt. Door zonnebrandolie op te smeren wordt je sneller bruin en je krijgt er nog een mooie glanzende huid van ook!

WIST JE DAT: Zonnebrand langer houdbaar is dat een jaar. Je hoeft dus niet ieder jaar een nieuwe crème te kopen!

Wat is SPF?

SPF is de sun protection factor. Deze geeft aan in welke mate de zonnebrand-crème of -olie beschermt. Smeer je zonnebrandcrème op met een SPF van 15 dan wordt de periode dat je zonder verbranden in de zon kan zitten 15 keer zo lang. Voorwaarde is wel dat je voldoende crème aanbrengt op je huid.

Hoe kies je een zonnebrandcrème?

Daar sta je dan bij de drogisterij voor het rek met honderd-en-één verschillende zonnebrandcrèmes. Welke zonnebrandcrème moet je nu precies kiezen? Als je zonnebrandcrème gaat kopen moet je rekening houden met diverse factoren zoals huidtype, SPF factor, het merk.

  • Kies de zonnebrandcrème van een goed merk zoals Garnier, Biodermal of Lancaster.
  • Heb je een lichte huid, koop dan een zonnebrandcrème met een hoge sun protection factor. Als je een getinte huid hebt van jezelf, kun je een crème kiezen met een lagere SPF.
  • Als je een droge huid hebt, kun je beter kiezen voor een vette zonnebrandcrème. Heb je een vettere huid, kies dan een minder vet product.
  • Bedenk je waar je gaat zonnen. Ga je zonnen aan de Costa Brava of Côte d'Azur kies dan voor een crème met hoge bescherming. Ga je aan het einde van de middag een terrasje pakken in Nederland, kies dan een crème met lagere bescherming.

TIP: Bespaar niet op zonnebrandcrème. Het is heel belangrijk dat je, jezelf goed beschermt tegen zonlicht!

Zonnebrand aanbrengen

Als je eenmaal op je badlaken aan de Spaanse Costa ligt met een tubetje zonnebrandcrème in je tas, hoe gebruik je deze dan?!

  • Smeer 30 minuten voordat je gaat zonnen alvast een laag zonnebrandcrème op
  • Zorg ervoor dat je voldoende crème op je hele lichaam smeert (ook op je gezicht, onderarmen, voeten, etc.)
  • Gebruik voor je lippen een speciale lippen balsem tegen de zon
  • Smeer elke anderhalf uur - tot 2 uur een nieuwe laag crème op.
  • Breng nadat je in het water geweest ben opnieuw een laag crème aan (ook als je waterproof crème hebt)!
  • Gebruik ook als je in de schaduw zit zonnebrand

WIST JE DAT: hoewel er vaak gezegd wordt dat je een goede laag zonnebrand moet aanbrengen, te veel zonnebrand ook niet goed voor je is?! Te veel zonnebrandcrème kan leiden tot een vitamine D tekort.

Moet ik altijd aftersun gebruiken na het zonnen?

Je moet niks, maar  het is wel verstandig om na het zonnen een aftersun te gebruiken. Aftersun zorgt er voor dat de vochtbalans van je huid herstelt, het re-hydrateert je huid. Daarnaast werkt het heerlijk verkoelend en verfrissend voor de huid na een dagje in de hete zon!

Fabel of feit: word je minder bruin door zonnebrandcrème?

Dat je minder bruin wordt door zonnebrand is één van de grootste fabeltjes. Door zonnebrandcrème te gebruiken wordt je wellicht minder snel bruin, maar je wordt er niet minder bruin op. Eigenlijk zijn er alleen maar redenen om juist wel zonnebrand te gebruiken. Je wordt namelijk bruin in plaats van rood (bespaart je tegelijkertijd ook een hoop verbrandingspijn!), je huid veroudert minder snel, het verkleint de kans op huidkanker en de kans op pigmentvlekken.

Als je minder snel bruin wordt dan anderen, komt dit door je huidtype. Mensen met een lichtere huid worden over het algemeen minder snel bruin dan mensen met een donkerdere huid. Daarnaast is het erfelijk bepaald hoe snel je bruin wordt.

Tips om sneller bruin te worden

 

Tip 1. Wortels en tomaten

Het klinkt misschien een beetje raar, maar eet elke dag een wortel of tomaatje. Door het eten van wortels en tomaten krijg je een bruinere huid.

Tip 2. Beweeg!

Door te sporten in de zon wordt je extra bruin. Te warm om te joggen, gooi dan een balletje over in het water.

Tip 3. Scrubben, scrubben, scrubben!

Scrub jezelf een dag voordat je de zon ingaat. De dode huidcellen beletten namelijk dat de zonnestralen in de huid doordringen. Daarnaast is het ook beter voor de huid, als je de dode cellen verwijdert kunnen de werkzame bestanddelen van crèmes namelijk beter in je huid doordringen.

Tip 4. Havermout, hazelnoten en volkoren

Eet naast een wortel of tomaat ook elke dag een kom havermout, handje hazelnoten en een volkoren boterham. Hierin zit namelijk koper, deze heeft een ondersteunend effect op kleursynthese.

Tip 5. Strand en/of zwembad

Ga naar het strand of zwembad. Water en zand reflecteren namelijk het zonlicht waardoor je veel sneller bruin wordt.

Tip 6. Rode palmolie

Nog beter dan wortelen en tomaten is om de boter of olie tijdens het koken te vervangen voor rode palmolie. Deze bevat namelijk maar liefst 10 keer meer bètacaroteen dan wortels.

Tip 7. L-Tyrosine

Neem L-Tyrosine als voedingssupplement. L-Tyrosine is een eiwit dat de productie van melanine stimuleert. Hierdoor wordt je sneller bruin.

Tip 8. Phototan

Gebruik een zonnebrandproduct met Phototan erin. Deze bevatten ook een stof die de aanmaak van melanine stimuleert.

Redactie ThePerfectYou.nl

Door

02 april 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!