6 tips voor de verbetering van je emotionele flexibiliteit

6 tips voor de verbetering van je emotionele flexibiliteit

Laten we voor eens en altijd dit fabeltje uit de wereld helpen: voor yoga hoef je niet flexibel te zijn. Het maakt namelijk niet uit of je flexibel bent - het is natuurlijk wel een pré - maar het gaat erom dat je op komt dagen. Dat je je best doet door op de juiste manier adem te halen. 

Photo Credit: modernromance

Om dit met een metafoor aan te geven: vergeleken met het riet op een veld lijken bomen stevig te staan. Maar als er een storm overheen raast, dan kan de boom omvallen, terwijl het riet met de wind meedeint. Wat er mee wordt bedoeld, is het feit dat het riet verandert, het past zich aan. Het is flexibel.

LEES OOK: 5 gewoontes die je emotionele welzijn verbeteren

Stel je open

Als je vasthoudt aan iets - je gedachten, je overtuigingen, je bezittingen - en je bent niet bereid om je hart en geest open te stellen voor ideeën en acties van anderen. Dan kan het geringste je van je à propos brengen, zoals een email of een roddel.

Nieuwe uitdagingen

Een 'rietstengel' zijn betekent niet dat je met je laat sollen en over je heen laat lopen. Je bent flexibel, maar diep in de aarde geworteld. Dus hoe flexibel ben je eigenlijk?

Zou iemand jou omschrijven als intens of als een persoon die moeite heeft met nieuwe uitdagingen? Als het op jouw eigen emotionele flexibiliteit aankomt, wat leer jij je kinderen, familie, collega's of vrienden?

emotioneleflexibiliteit2

Photo Credit: mediacache / thegoodvibe

Je kunt je flexibiliteit meten aan de manier waarop je reageert als iemand bestaande plannen wijzigt of een geheel nieuwe idee inbrengt. Reageer jij open en positief, dan ben je emotioneel flexibel. Hou je toch vast aan het plan, dan zijn hier 6 tips om je emotionele flexibiliteit te verbeteren.

6  tips voor de verbetering van je emotionele flexibiliteit

1. Doe het rustig aan

Adem. Maak oogcontact met degene waar je mee praat. Zo ben je in het hier en nu. De aandacht ligt bij de ander, dat is goed om je te openen naar anderen toe.

2. Luister

Weinig mensen kunnen echt luisteren. Als je een goede luisteraar bent, word je automatisch meet open en emotioneel beschikbaar.

3. Tel tot 10

Tel in je hoofd rustig tot 10 en zeg daarna pas wat je wil zeggen. Het punt is om te pauzeren en goed tot je te nemen wat de ander net aan je heeft verteld, voordat je antwoord geeft.

emotioneleflexibiliteit3

Photo Credit: theberry / aspacetodream

4. Sta iets eerder op

Iets eerder? Ja, sta 15 minuten eerder op en ga rechtop in je bed zitten met je ogen dicht. Probeer je te visualiseren hoe je dag eruit gaat zien. Zorg dat je aan het lachen bent.

5. Probeer iets uit

Probeer iedere dag nieuwe dingen uit, ook al is het alleen een ander ontbijtje. Bouw aan een nieuw pad. Emotionele flexibilitiet kun je zien als een spier. Als je deze traint, wordt hij vanzelf groter.

6. Yoga

Ga zo vaak mogelijk op je yoga-mat zitten. Zo vaak als je kunt. En je hoeft niet uren bezig te zijn. Voor het slapengaan enkele minuten diep in en uitademen is al genoeg.

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!