Hoe kan ik stopppen met mezelf te schamen?

Hoe kan ik stopppen met mezelf te schamen?

En 5 redenen WAAROM we moeten stoppen met onszelf te schamen.

hoe Of ik me wel eens schaam? Ogh, zo vaak! Vorige week nog: ik sprong weer eens te laat om m'n fiets, maar als ik stevig door zou trappen, zou ik de tram tóch nog halen. Zo gezegd, zo gedaan en in de vroege morgen fietste ik dus als een kip zonder kop richting de halte. Wist ik veel dat het glad was op de weg..

Voor ik het wist lag ik, samen met m'n fiets, uitgestrekt over de weg en moesten alle auto's voor mij stoppen. Nee, dat was nog niet alles: de hele inhoud van m'n tas lag ook 'vrolijk' verspreid naast me, in de tram kwam ik erachter dat m'n broek gescheurd was én tussen de flarden van m'n jeans gluurde er een joekel van een 'oorlogswond' naar me.. Embarrassing!!!

Is het de moeite waard om je te schamen?

Ja, ik schaam me dus wel eens en ik denk dat je liegt als je zegt dat jij je nooit schaamt. Maar waarom doen we dat eigenlijk? En zijn de dingen waar we ons voor schamen echt zo'n big deal? Eerlijk is eerlijk, het valt allemaal echt wel mee. Meestal ben je zelf degene die het meest zit met je eigen embarrassing moments en dus is het echt helemaal nergens voor nodig!

 

Waarom we moeten stoppen met onszelf schamen

1. Schamen remt je af in het behalen van je doelen

Van jongs af aan leren we hoe we onze doelen bereiken en onze dromen na te jagen. Nog steeds zijn we hiermee bezig, het is een levenslang proces. Een proces vol met 'probeersels' en 'fouten'. Maar hé, is dat nou zo erg? Juist als je je te veel aantrekt van die fouten, rem je persoonlijke leer- en groeiproces af.

2. Er is niemand die 'echt' aan je denkt

Net als het voorbeeld dat ik in de inleiding gaf: ik viel met m'n fiets, de gehele inhoud van m'n tas over de weg en alle auto's moesten stoppen. Ja, ik schaamde me kapot en nog steeds als ik er aan terugdenk denk ik: Goh, Nikk. Je bent echt een sukkeltje!!. Maar eerlijk is eerlijk: ik ben waarschijnlijk de enige persoon die er nog steeds mee zit en er nog aan terugdenkt. En zo is het met alle embarrassing moments. Mensen hebben het tegenwoordig veel te druk met hun eigen leven en mochten ze je tóch uitlachen, dan zijn zij degene die zich zouden moeten schamen! (De enige uitzondering om je wél te mogen schamen!)

 

3. Wanneer jij er niet om geeft, zul je dit overbrengen op anderen

Wat je ook doet en wat je ooit gaat doen, zodra je de Agh-het-zal-me-wat uitstraling hebt tijdens pijnlijke momenten, kan niemand dat van je afnemen. Wanneer de mensen om je heen opmerken dat de situatie weinig effect en invloed heeft op jou, kunnen en zullen ze het ook nooit tegen je gebruiken.

4. Het is goed om zelfspot te hebben

Ga maar na, het is echt waar: de beste lachstuipen die je ooit gehad hebt, zijn naar aanleiding van je eigen acties..

5. Uiteindelijk zul je er niet meer zijn

Nee, we gaan niet emotioneel doen, hoor. Maar toch is de dood één van de redenen waarom we ons niet meer mogen schamen;

“Remembering that I’ll be dead soon is the most important tool I’ve ever encountered to help me make the big choices in life. Because almost everything — all external expectations, all pride, all fear of embarrassment or failure — these things just fall away in the face of death, leaving only what is truly important.” aldus Steve Jobs.

 

Redactie ThePerfectYou.nl

Door

20 april 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!