Wat is angst én hoe overwin je het

Niet die spinnen-angst, maar echte angst.

Angst is een emotie die we allemaal wel kennen én we kunnen er helaas niet omheen. Sommigen laten hun leven beïnvloeden door angst, anderen zien angst juist als iets positiefs waardoor je kunt groeien. 

Ook al gaat angst gepaard met pijn en desoriëntatie, het is heel erg belangrijk dat jij je door je angst niet laat weerhouden van datgeen wat jij graag doet.

Angst

Angst kun je opsplitsen in positieve - en negatieve angst. Positieve angst is intuïtief én houdt je weg van gevaarlijke situaties. Negatieve angst houdt je in ongelukkige relaties, een ongelukkige baan of andere situaties, omdat je te bang bent om actie te ondernemen.

Uitstelgedrag

Als je veel last hebt van uitstelgedrag geeft dat aan dat je op dit moment niet datgene doet wat je eigenlijk graag zou willen. Want waarom zou je het anders uitstellen? Angst kan zich dus uiten in uitstelgedrag. Het positieve: je kunt je bewust worden van waar je wel en niet gelukkig van wordt én er zo veranderingen in aanbrengen.

Perfectionisme

Als je erg perfectionistisch bent kan je altijd het gevoel hebben dat het nooit goed genoeg is. Dit kan er voor zorgen dat je vast blijft zitten, geen nieuwe uitdagingen aan durft te gaan en dus niet verder komt. Kies omgevingen waarin je wel het gevoel hebt dat je goed genoeg bent.

Op deze manier zul je steeds sterker in je schoenen komen te staan, zelfverzekerder worden én het gevoel creëren dat je wél goed genoeg bent. Wat je natuurlijk sowieso al bent! Daar hoef je namelijk helemaal niets voor te doen, alleen maar te zijn. Als je in die positieve flow zit durf je vanzelf nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Bang om te mislukken

We creëren vaak angst, omdat we simpelweg bang zijn dat iets zal mislukken. Maar dit mislukken leert ons alleen maar weer heel veel. Het wil ons namelijk niet vertellen dat we onsuccesvol zijn, maar dat we het op een andere manier moeten aan gaan pakken. Het geeft ons dus inzicht.

LEES OOK: Wat kun je doen tegen prestatieangst

Angst overwinnen

Angst wil dus eigenlijk alleen maar je aandacht trekken, zodat jij kunt leren wat er achter je angst zit. Als jij naar die angst durft te kijken, krijg je het waarom naar boven én geeft het je uiteindelijk je vrijheid weer terug. Maar geef het tijd, want ook al verstaan we wat onze angsten ons willen vertellen, ze zijn niet van de één op de andere dag verdwenen.

5 tips om je angst te overwinnen

 1. Bedenk bij elke angst de positieve punten.
  • Bijvoorbeeld: door angst kan ik mezelf beter leren kennen. Op deze manier zorg je dat je denkpatronen in je hersenen worden doorbroken.
 2. Zorg dat je je omgeeft met mensen die je inspireren, je liefde én kracht geven.
  • Maak een klein lijstje met mensen die je kunt bellen als je last hebt van je angsten, die je helpen om je angsten positief te bekijken.
 3. Pak angst aan met nieuwsgierigheid: waar komt mijn angst vandaan?
  • Dit zorgt ervoor dat de angst er mag zijn en dat je dus de controle loslaat die de angst in staat houdt. Lees boeken over angst én hoe vertrouwen op te bouwen.
 4. Verban het moeten. Ben eerlijk over je gevoelens, in plaats van te leven of te voelen hoe het zou moeten.
  • Die eerlijkheid zorgt voor intimiteit in al je relaties en is een van de eenvoudigste manier om te werken aan je angsten.
 5. Hou van jezelf! Altijd! Dus ook in onzekerheid.
  •  Dit maakt je een heel krachtig persoonlijkheid.
Let your faith be bigger than your fear!
Jessica Jansen

Door

16 oktober 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!