Superfoods in je dagelijks leven - zo doe je dit

Superfoods in je dagelijks leven - zo doe je dit

Superfoods kun je heel makkelijk toevoegen in je eetpatroon!

Superfoods! Je kunt er niet omheen, langzaam maar zeker is het een hedendaagse trend geworden. Superfoods bevatten extra veel voedingswaarde, waardoor je door het eten van deze voedingsmiddelen extra veel mineralen, vitaminen en antioxidanten binnenkrijgt. 

Maar, dat niet alleen: superfoods zijn ook nog eens super makkelijk in je dagelijkse eetpatroon te voegen. Er is dus geen enkele reden om er niet aan te beginnen..

Het klinkt misschien een beetje eng of ingewikkeld, maar niets is minder waar. Superfoods zijn ontzettend gezond, in iedere supermarkt te vinden en heel gemakkelijk toe te voegen aan je eetpatroon. Ja echt, superfoods zijn super!

Superfoods in je dagelijks leven 

 

Wat nou "Superfoods zijn super

Nu zul je waarschijnlijk denken: klinkt allemaal leuk en aardig, maar wat weet zij er nou van?... Nou, daar heb je gelijk in, ik weet er niet heel veel van.. Maar er zijn uiteraard genoeg andere mensen die dit wil hebben. Zo kwam ik uit bij Wouter de Jong. Wouter is gespecialiseerd in de effecten van voeding op het menselijk lichaam. Zo weet hij dus alle ins en outs van superfoods én is hij de trotse oprichter van Superfoodme.nl. Tijd voor een praatje!

Als ik denk aan superfoods denk ik bijvoorbeeld aan avocado, cacao en chia zaden. Maar om nou de hele dag chocolademelk te drinken en op chia zaadjes te kauwen...

"Superfoods zijn heel gemakkelijk in ieder eetpatroon toe te voegen!"

 1. Sprulina

Is er een wat onbekender superfood waar we van op de hoogte moeten zijn? "Dan denk ik aan algen. Spirulina, beter bekend als zoutwater alg, is een allround superfood. Het wordt ook wel de multivitamine van de natuur genoemd, omdat er zoveel vitaminen en mineralen in voorkomen. Ook bevat het eiwitten en vetten. Je zou ervan kunnen leven als er verder niets bestond! Spirulina geeft veel energie. Chlorella (zoetwater alg) heeft meer reinigende/ontgiftende eigenschappen omdat het zich bindt aan zware metalen." Ondanks de positieve effecten vind ik het persoonlijk toch niet heel aantrekkelijk klinken. Waar kunnen we alg in verwerken om het aantrekkelijker te maken? "Verwerk ze dan eens in een smoothie! Of hou het simpel en neem ze in als tabletten."

2. Gojibessen

Vertel, vertel! "Gojibessen bijvoorbeeld. Deze bevatten veel antioxidanten (ah top, die houden je jong!) mineralen en vitaminen. Je kunt ze toevoegen aan yoghurt, salades, of heet water om er thee van te maken. De bessen kunnen daarna nog gegeten worden. Ook als eetbare decoratie van desserts zijn ze geschikt."

GOJIBESSEN TIP: Eet er genoeg van en je wordt makkelijker bruin. Dit komt omdat er veel bètacaroteen in gojibessen zit.

3. Cacao

Mmm, klinkt goed! Hoe zit het met cacao? "Cacao is helemaal geweldig! Zowel qua voedingswaarde, als in het gebruik. Wie houdt er niet van cacao? Sommige mensen denken dat ze een slechte huid krijgen, of er niet tegen kunnen. Meestal ligt dat aan de overige ingrediënten van chocoladerepen. Rauwe cacao heeft die nadelen niet. Het heeft een hoog gehalte aan magnesium, dat tegenwoordig niet zo makkelijk meer via voeding binnen te krijgen is. Het is heerlijk in smoothies, snacks, chocolademelk, chocolade-ijs. Ook goed te gebruiken in combinatie met kwark, honing, noten."

LET OP: Rauwe cacao boven de 45 graden verliest veel goede eigenschappen.

4. Maca

Een paar dagen terug hoorde ik iets over Maca. Wat is dat? "Maca is een knol uit Peru. Bij uitstek geschikt voor vrouwen, door de hormonale adaptogene eigenschappen. Maca brengt je hormonen in balans. Deze regelen veel processen van lichaam en geest. Ook staat het bekend als libidoverhoger, voor vrouwen én mannen."

TIP: Maca laat zich prima combineren met cacao. Voeg het toe aan havermout met water, cacao en rozijnen en je hebt een prima ontbijt!

5. Chia zaden

Waarom zijn Chia zaden een superfood? "Chia zaden zijn al wat bekender tegenwoordig. Ze zitten vol met goede vetten (omega-3) en vezels. Chia zaden geven langdurig energie en vocht af en zijn op veel manieren toe te passen in je dagelijkse eetpatroon. Vroeger namen de boodschappers van de Azteken een handje zaadjes en van de energie daarvan konden ze de hele dag rennen. De zaadjes nemen vocht op, ze absorberen zo 7 tot 9 keer hun eigen gewicht aan water. Mix je het met minder water, dan is het een stevige gel en met meer water is het een prima drankje. Chia zaden lenen zich ook goed voor leuke recepten zoals energie repen.

LEKKERE TIP: Meng chia zaden met dadels, geraspte kokos en vloeibare kokosolie in de keukenmachine!

6. MSM

En MSM? "MSM wordt ook wel het beautymineraal genoemd. Dit omdat je haren, nagels en huid ervan opknappen. MSM zit ook in regenwater, maar omdat we tegenwoordig veel kasgekweekte groente eten, ontstaat er makkelijk een tekort aan MSM."

Wat is het dan precies? "Het is een poeder dat je kunt oplossen in water en dan opdrinken. Als de smaak je niet bevalt, maar de gunstige eigenschappen wel, dan kun je ook een lepel poeder in je mond nemen en met een glas water wegspoelen."

MSM weetje: Een beetje water, MSM mengen en op een muggenbult deppen en de bult en jeuk verdwijnen!

7. Kokosolie

Kokosolie! Is dat ook een superfood? "Dat klopt! Kokosolie is ook een superfood en op zeer veel verschillende manieren te gebruiken. Kokosolie smelt bij een temperatuur van zo’n 25-27 graden en dat is ook de temperatuur van onze huid. Hierdoor is het een prima bodylotion, lippenbalsem, make-up remover en/of handenmasker. Het bevat eigenschappen tegen bacteriën, virussen en schimmels. Met wat andere ingrediënten erbij kun je tandpasta of deodorant maken van kokosolie. Ook is het een prima massage olie!"

Valt er met kokosolie wat te fabriceren in de keuken? "Uiteraard! In de keuken heeft kokosolie ook veel toepassingen. Gebruik kokosolie bij het bakken van vlees, in taarten en bijvoorbeeld door glutenvrije muffins en cake."

OVERHEERLIJK TIP: Meng gesmolten kokosolie met rauwe cacao en iets zoets en je hebt supergezonde chocola!

LET OP: Superfoodme.nl biedt de acht meest bekende en meest effectieve superfoods aan!

Redactie ThePerfectYou.nl

Door

10 april 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!