Eten voor een betere concentratie

Eten voor een betere concentratie

Met deze 10 producten zet je jezelf op scherp

Eten voor een betere concentratie - Je moet nog zóveel doen, maar de focus is ver te zoeken. Je ploft neer op de bank en uit teleurstelling vergrijp je je aan zoetigheden en/of cafeïne om je lichaam een boost te geven. 

Verkeerd gedacht! Zoetigheden en cafeïne werken juist averechts: ze zullen je misschien even oppeppen, maar niet voor lang. 

Voeding heeft veel effect heeft op je functionering en concentratievermogen, meer dan je in eerste instantie denkt. Bepaalde voeding geeft de hersenen direct energie, en andere voeding zorgt voor meer inzicht en alertheid op de lange termijn.

Eten voor een betere concentratie 

1. Avocado

Avocado heeft een goede werking op je concentratie. Avocado´s bevatten alle 18 essentiële aminozuren die het lichaam nodig heeft om eiwitten te vormen. Het eiwit in avocado´s wordt gemakkelijk opgenomen door ons lichaam, omdat avocado´s veel vezels bevatten. Bij de lunch een avocado door je salade en je zult in de middag je to-do lijstje binnen no-time afwerken!

Ben je op zoek naar een goede bron van eiwitten omdat je vegetariër bent of omdat je weinig vlees eet? Dan zijn avocado´s  een goed alternatief.

2. Makreel

Makreel is goed voor je geheugen. Mix makreel met sardientjes, tonijn of zalm met groenten en kruiden en beleg er tussen de middag je brood mee.

3. Salie

Brain booster. Je voelt je geestelijk minder moe en een stuk alerter. Salie onderdrukt namelijk een enzym dat acetylcholine afbreekt, een chemisch stofje in je hersenen dat je cognitieve functies verbetert. Als je salie heel fijn hakt dan kun je het gebruiken op een pizza of door de macaroni of spaghetti.

4. Gedroogd fruit

Abrikozen en dadels geven je snel energie door hun antioxidanten, vitamine A, C en E en het mineraal selenium.

TIP: ook het kauwen helpt je energiepeil te verhogen. Delen van je hersenen die zich bezighouden met geheugen en alertheid werken harder wanneer je aan het kauwen bent. Kauwgom kan dus ook, maar gedroogd fruit geeft je ook nog de nodige vitamines en mineralen.

5. Pinda´s

Je concentreren terwijl je een hongerige maag hebt is knap lastig. Pinda’s zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel en honger-temmende hormonen die je hersenen een seintje geven dat je vol zit. Vanaf nu smeer je dus je boterhammen met pindakaas!

6. Bieten

Je aandacht, alertheid en focus worden door deze rode groente gestimuleerd. Bieten zitten vol met stofjes die de bloedsomloop naar je hersenen bevorderen. Vervang je dagelijkse kop koffie door een glas bietensap en merk het verschil!

7. Munt

De geur die het hem doet! Pepermunt werkt opwekkend en schud je wakker: ideaal dus om je 4 uur dipje te overwinnen.

8. Eieren

Het eigeel bevat voedingsstoffen zoals luteïne. Een tekort van dit antioxidant wordt gelinkt met geheugenverlies. Eieren bevatten daarnaast choline, een vitamine B dat de structuur van je hersencellen gezond houdt.

Ben je bang voor een te hoog cholesterol? Dat is niet nodig! Je kunt één ei per dag eten zonder verhoogd risico te lopen.

9. Kip

Kip bevat ijzer en ijzer is super belangrijk voor je mentale scherpheid. Daarnaast bevat het, net als rundvlees en kaas, veel proteïne: een scherper geheugen, een beter planvermogen en meer aandacht voor wat je aan het doen bent.

10. Quinoa

Begin je dag met een gezonde koolhydratenbron: dit zorgt ervoor dat je scherp aan je dag begint. Maak bijvoorbeeld je eigen muesli met quinoa, noten, zaden en havervlokken.

Jessica Jansen

Door

15 april 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!