Yoga tegen Rugpijn | Interview

Yoga tegen Rugpijn | Interview

Deesi Stunnenberg had door 'spit' enorme rugklachten. De yoga-oefeningen die haar van haar rugklachten afhielpen, geeft ze nu door in haar eigen praktijk.

Yoga is meer dan alleen bewegen, er zijn verschillende redenen waarom mensen Yoga beoefenen. Daar is Deesi Stunnenberg snel achtergekomen. Sinds jongs af aan heeft zij last van rugpijn. 

Nadat de diagnose 'Spit' werd vastgesteld, is zij begonnen met haar eigen praktijk: Yoga tegen Rugpijn.

Kun je iets over jezelf vertellen?

Mijn naam is Deesi Stunnenberg, geboren in 1960 in Nijmegen. Ik heb 1 zoon  die aan de UvA natuurkunde studeert. Voor ik mijn praktijk Yoga tegen Rugpijn startte, nu 8 jaar geleden, gaf ik geschiedenis-les op een middelbare school.

''Lesgeven zit mij in het bloed!''

Wanneer ben je begonnen met Yoga?

Yoga doe ik al sinds mijn 28ste. Ik woonde op dat moment in Guinee-Conakry, West-Afrika, waar ik op een internationale school les gaf  in kunst,geschiedenis en aardrijkskunde. Mrs Simpson was onze 'librarian' en zij vond het leuk om haar kennis van yoga met haar collega's te delen.

"Op een zaterdagochtend kwamen wij op haar terras bij elkaar om yoga te doen. Ik was gelijk verkocht, en wat nog wonderlijker was: ik kon het ook onmiddelijk!"

Mijn moeder stuurde mij yoga-boeken toe vanuit Nederland. Sindsdien doe ik elke dag, gemiddeld een kwartier lang yoga.

Heb je speciale studies of cursussen gevolgd om les te kunnen geven?

Helaas bleef, ondanks de yoga, de rugpijn waar ik sinds mijn 10e aan leed, wel doorgaan. 'Spit' was de diagnose. Na de bevalling van mijn zoon in 1994 werd de 'spit' zo erg, dat ik in constante pijn verkeerde. Viavia kwam ik terecht op de Iyengar Yoga School, waar twee maal per week 'medische yoga' werd gegeven voor mensen met pijnklachten.

"Ik leerde daar speciale oefeningen voor de rug. Al heel snel werd mijn rugpijn minder, en na drie maanden was het vrijwel weg."

Ik heb toen de drie-jarige Iyengar-yoga-docenten-opleiding gevolgd, en gedurende die jaren gewerkt als assistente bij de medische yoga-lessen.

Wat heb je geleerd van medische yoga-lessen?

Uit al die medische yoga-lessen heb ik 5 basishoudingen geselecteerd die, bij zorgvuldige en regematige beoefening, de rug versterken, versoepelen en ontspannen. Deze basishoudingen geef ik door in mijn praktijk 'yoga tegen rugpijn'. Dit doe ik via wekelijkse lessen, privé-consulten, natuurwandelingen en een retraite. 

 

Zijn jouw pijnklachten genezen sinds je Yoga tegen Rugpijn bent gestart?

Heel af en toe, wanneer ik teveel doe, of te lang op een verkeerd stoeltje of in een verkeerde houding ben,steekt de rugpijn weer de kop op. Ik ga dan onmiddellijk 'mijn' speciale oefeningen doen, en de pijn gaat weg.

Wat zijn de voordelen van deze yoga vorm?

9 van de 10 mensen met rugpijn die deze vorm van yoga beoefenen, ervaart verlichting en hulp - soms verdwijnt de rugpijn helemaal, vaak wordt de pijn minder en hanteerbaar. Lees er alles over op yoga-tegen-rugpijn

Last van rugpijn?

TIP: Lig op een platte ondergrond met je onderbenen op een verhoging, bijvoorbeeld een stoeltje,  de knieen ongeveer in een hoek van 90 graden. Adem naar de rugpijn toe - de inademing brengt ruimte, de uitademing ontspanning. Pas wanneer de rug ontspant, begin je met speciale rug-oefeningen.

LEES OOK: Yogahoudingen tegen nek-en rugpijn

Lamyae Aulad Ahmed

Door

23 september 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!