Faalangst overwinnen

Faalangst overwinnen doe je zo. Het is erg naar als je faalangst hebt, maar er is zeker wat aan te doen!

In deze maatschappij, waarin veel waarde wordt gehecht aan uiterlijk, is het vaak moeilijk om zelfvertrouwen te behouden. Je hebt hierdoor sneller een negatief zelfbeeld, dat effect heeft op vertrouwen in jezelf.  

Bij faalangst speelt dit een grote rol. Gedachten als 'het zal me niet gaan lukken’ en ‘ik krijg vast weer een black-out' komen vaak voor, maar hoe leer je hier mee omgaan?

Wat is faalangst?

Faalangst kan ontstaan door een laag zelfbeeld. Veel mensen hebben hierdoor moeite om zichzelf te accepteren. Dat komt vaak omdat we in ons hoofd een ideaalbeeld hebben van hoe we graag willen zijn. Wanneer je in de praktijk niet aan dat ideaalbeeld voldoet dan volgen er negatieve gevoelens als teleurstelling en balen van jezelf.

Faalangst overwinnen

1. Verdiep je in het onderwerp

Lees een boek over faalangst. Door je te verdiepen zul je jezelf herkennen in bepaalde situaties. Zo leer jij jezelf beter begrijpen. Je bent je meer bewust en daardoor wordt het makkelijker om negatieve gedachten uit de weg te gaan.

 

2. Positief denken

Makkelijker gezegd dan gedaan, maar zeker het proberen waard! Het is belangrijk dat je negatieve gedachten die jouw zelfvertrouwen schaden onderdrukt en het denken aan positieve dingen stimuleert. Dit gaat niet snel, maar door hier bewust mee bezig te zijn maak je er een gewoonte van.

LEES OOK: Positief denken - 6 simpele tips

3. Praat met een vertrouwenspersoon

Een van de belangrijkste tips is het zoeken van een geschikt vertrouwenspersoon die jou kan helpen je faalangst te overwinnen. Je kunt met al je vragen bij deze persoon terecht. Ook houdt deze persoon je op het rechte pad als het dreigt mis te gaan.

Er bestaan ook faalangsttrainingen en cursussen die je helpen jouw angst te overwinnen.

4. Stel haalbare doelen

Stel haalbare doelen, want het heeft geen zin om jezelf af te beulen voor iets wat toch niet binnen jouw bereik ligt. Je mag zeker ambitieus zijn, maar overdrijf het niet.

5. Doe ontspanningsoefeningen

Een van de beste faalangst tips is het doen van bepaalde ontspanningsoefeningen. Zoek uit waar je ontspannen van wordt. De een ontspant meer door meditatie of yoga en de ander door een lange wandeling.

Ook sporten is een vorm van ontspanning die vaak wordt gebruikt.

6. Sta jezelf toe fouten te maken

Besef dat je fouten mag maken. Iemand die geen fouten maakt is onrealistisch. Door fouten komen we verder in het leven. Als dit besef doordringt heb jij je faalangst voor een grote deel overwonnen.

7. Het 'succes" boekje

Het bijhouden van een successen boekje helpt je bij het overwinnen van faalangst. Als je per dag noteert wat je allemaal goed hebt gedaan dan groeit je zelfvertrouwen. Dit heeft stimuleert ook het positief denken.

8. Stop met uitstelgedrag

Door het uitstellen van je voorbereiding krijg je te maken met spanningen die helemaal niet nodig zijn. Je angst wordt alleen erger en erger. Door jezelf goed voor te bereiden verklein je de kans dat er iets mis zal gaan. TIP: Een goede planning, waar jij je ook echt aan gaat houden, helpt je meer te ontspannen op het moment dat je moet presteren.

Op de website www.faalangst.nl vind je een zelftest die je kunt downloaden.
Lamyae Aulad Ahmed

Door

14 februari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!