Jnana Yoga

Jnana Yoga

Jnana Yoga behoort, net zoals Karma yoga ook tot een van de hoofdtakken van de yoga en wordt al beschreven in de oude Upanishads, de Veda's die de schriftelijke basis van het hindoeïsme vormen. Jnana Yoga kan het best worden vertaald als 'de weg van het directe inzicht door middel van zelf-kennis'. Deze weg is experimenteel, je leert dus door ervaringen.

Credit: Darko

Met deze vorm van yoga ga je op zoek naar bevrijding uit de wereld van vreugde en verdriet, succes en falen, geboorte en dood, goed en kwaad etc.

LEES OOK: Karma yoga

Jnana Yoga - Leer jezelf kennen

Het doel van Jnana Yoga is dus het verkrijgen van zelf-kennis of beter gezegd inzicht verkrijgen in je ware aard. Niet door zintuigelijke of theoretische kennis, maar door ervaring.

Door constant en diepgaand (zelf)onderzoek uit te voeren. Het ontwaken en realiseren van je aard van je diepste wezen noem je zelfverwerkelijking of zelfrealisatie.

Vaak krijg je eerst een kort flitsend inzicht dat weer wegebt. Je interepeert dit vaak achteraf pas als een bijzondere ervaring. Dit vormt een grote stimulans om door te gaan op de ingeslagen weg.

[gallery link="file" columns="2" ids="81564,81565"] Credit: BubbyandbeanGPyoga

In vier stappen tot bevrijding

De klassieke, traditionele Jnana Yoga kent vier stappen om tot bevrijding te komen:

  1. Viveka - Onderscheidend vermogen: je ziet het verschil tussen hetgeen waar je energie in kunt steken, dat wat veranderlijk en tijdelijk is, en daar waar het zinloos is om energie in te steken, dat wat onveranderlijk en eeuwig is.
  2. Vairagya - Bevrijding van alle passie: door inzicht te hebben in de aard van het tijdelijke laat je hebzucht, genotzucht en prestatiezucht, los.
  3. Shad-sampat - Zes deugden: shama, beheersing van de geest; dama, beheersing van de zintuigen; uparati, innerlijke stabiliteit en welbehagen; titiksha, geduldig en gelijkmoedig volharden; shraddha, diep vertrouwen in de woorden van de goeroe, in de geschriften en in jezelf; samadhana, perfecte innerlijke concentratie op het gestelde doel.
  4. Mumukshutva - Het intense verlangen naar bevrijding, moksha of mukti.
LEES OOK: Mantra yoga
Jessica Jansen

Door

20 februari 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!