4 manieren om een creatief leven te leiden

4 manieren om een creatief leven te leiden

Creatief leven gaat helaas dat niet altijd even makkelijk. Hoe balanseer je nu een moment voor creativiteit en je drukke schema? Lees onze tips.

Eén van de belangrijkste dingen in het leven is het vinden van een juist evenwicht. Helaas gaat dat niet altijd even makkelijk. We willen productief te werk gaan, maar daardoor blijft er minder tijd over voor creativiteit. Maar hoe balanseer je nou een moment voor creativiteit en je drukke schema? 

CREËER JE EIGEN RUIMTE

Het klinkt heel simpel, maar om een creatief leven te leiden is een eigen ruimte niet weg te denken. Geef de creatieveling in jou de kans om los te komen. Of je nou de zolder omtovert naar een studio of een boomstronk opzoekt in een open veld, zolang je maar een ruimte creëert waarin jij je geïnspireerd voelt. Ons onderbewustzijn werkt pas goed als we een focus leggen op andere dingen.

Dit kan gebeuren tijdens het halen van brood bij de bakker of wanneer we in slaap vallen. Plan een moment in je dagelijkse routine en behoud zo passie in je leven!
Een eigen plekje is zo simpel als een notitieboekje die je overal mee draagt. Inspiratie kan op ieder moment komen, neem 'm dus mee zodat je verhaalideeën kunt opschrijven wanneer ze je te binnen schieten.

CREËER jouw ritueel

Het is jouw kunstwerk, dat betekent dat het niet goed of fout kan zijn. Maak je minder zorgen om wat je ervan vindt en focus meer op hoe je creëert. Ontdek jouw eigen manier van werken. Werk je het prettigst in een ruimte vol prikkelingen of alleen in de eenzaamheid van de vroege ochtend?

Dit zijn belangrijke elementen die je zelf moet ondervinden. Vind hierbij jouw beste tijd en manier van werken. 

Onthoud: leef niet iemands artistiek leven, maar vorm jouw authentieke manier van creativiteit!

STAP HET DONKER IN

Neem een pad dat onbekend is voor jou. Nieuw terrein kan intimiderend zijn, maar onthoud dat het je de kans geeft om te creëren. Bevrijd je van alle verwachtingen en laat je inspireren door het onbekende. Jouw creativiteit ontwikkelt zich en hierdoor ook jij!

Take the path less traveled

BALANCEREN

Leven in de moderne wereld moedigt ons aan om alles moeilijker te maken dan nodig is. Het daagt ons uit om grote dingen te doen. Probeer hier in balans te vinden op lange termijn.

Zoek je eigen creatieve flow

Wat vind je leuk om creatief bezig te zijn? Is dat tekenen of fotograferen? Ga op zoek naar waar jij je fijn bij voelt. Misschien uit jouw creatieviteit zich wel door in de tuin aan het werk te zijn. 

Zoek andere creaties op 

Omring jezelf met andere creativelingen. Het zien van mooie plaatjes op bijvoorbeeld instagram en pinterest kan je helpen zelf ook creatiever te worden. Ook als je eerst misschien een beetje het pad van een ander volgt, ben je in ieder geval al goed op weg om creatief te zijn. Hierdoor vind je steeds meer je eigen pad. 

Zoek mooie omgevingen op

Omring jezelf niet alleen met andere creatievelingen, maar ook met omgevingen waardoor je wel creatief moet worden. Een mooi restaurant, prachtige binnenstad, het bos of juist een open vlakte. Zoek de mooiste plekjes van dit land op.

Begin

Sla de spullen in die jij denkt nodig te hebben en ga aan de slag. Mooi papier en goede stiften, leef je uit. Van het een komt het ander, die eerste stap zul je zelf moeten zetten.  

TIP: Plan je week vooruit, zowel werk als privé. Zo weet je zeker dat je rekening houdt met de juiste balans en kom je erachter waar jouw prioriteiten liggen.

 

Lamyae Aulad Ahmed

Door

07 september 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!