De Aardegroet

De Aardegroet

Ben je gestrest of zit je niet zo lekker in je vel? Doe dan de Aardegroet, want deze serie Yoga zet je met beide benen op de grond en maakt je hoofd weer leeg! De Aardegroet geeft je kracht en laat je zelfvertrouwen groeien.

Credit: The Bharanie effect

Deze groet komt oorspronkelijk van de Dru Yoga, wat ook wel dé yoga van het hart wordt genoemd.

TIP: Voer de Aardegroet uit met je blote voeten in het gras. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar zo kun je het contact met de aarde optimaal ervaren.

De Aardegroet

Deze bestaat uit een serie van 12 houdingen. In de volgende stappen lees je hoe jij deze uitvoert!

 • Ga om te beginnen op je mat staan, en plaats voeten recht onder je heupen. Houd je handen in een gebedspositie.
 • Waai je armen rustig boven je hoofd, verruim je borstkast en richt je blik omhoog door je handen.
 • Beweeg dan naar een ‘vooroverstrekking’ positie (Uttanasana). Hang losjes in de positie en strek de ruggengraat.
 • Beweeg rustig door naar de Kindhouding. Hierbij zit je rustig op je knieën, en breng je het zitvlak naar de hielen toe. De armen zijn vooruit weggestrekt en het voorhoofd is aan de grond geplaatst.
Je kunt de Aardegroet op elk moment van de dag uitvoeren, maar deze serie staat er wel om bekend dat het het fijnste is om deze op het midden van de dag uit te voeren.
[gallery columns="2" ids="82860,82861"]
 • Ga verder naar de Cobrahouding (Urdvha Mukha Svanasana), waarbij je borst op lift en verruimd, en het hoofd achterover buigt.
 • Rol nu voorzichtig in een zittende positie, waarbij je je benen gestrekt voor je houdt, en je boven lichaam naar voren buigt. Voel de rek in je hamstrings als je diep inademt.
 • Beweeg nu naar je rug en til je benen achter het hoofd in de ‘Ploeghouding’ (Halasana). Voel je ruggengraat verlengen als je teruggaat.
 • Kom nu weer voorzichtig zitten en spreid je benen. Buig het bovenlichaam voorover en rust in de houding als je diep inademt.
 • Kom nu weer langzaam terug in een zittende positie, rol op je rug in de gesloten brughouding (Setu Bandha Sarvangasana). Voel de spanning die je los laat via je nek.
TIP: Maak tijdens het uitvoeren van de Aardegroet gebruik van chantings. Hierbij zing je woorden of spreek je woorden ritmisch uit. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld het bekende ‘om’ geluid maken of er zelf één verzinnen. Blijf deze woorden herhalen.

Aarde.groet

 • Laat de houding voorzichtig los. Til je benen op en breng ze naar je borst als je beweegt naar de ‘wind bevrijdende houding’ (Pavanamuktasana). Voel je spieren loskomen en ontspannen.
 • Zet nu je voeten weer op de grond en kom op je knieën in de ‘Kameelhouding’ zitten (Ustrasana). Voel de rek in je onderrug en schouders.
 • Kom nu in de ‘Kindhouding’ (Balasana). Voel je lichaam ontspannen en normale bloedstroom terug in je hoofd komen.
 • Kom weer terug naar de eerste positie.

Namasté

Deze serie Aardegroet Yoga voer je maximaal 5 keer achter elkaar uit.

Photocredit: Ayurvedic Indian Medicine, The Emerald HomesteadFlickeFlu 

Lamyae Aulad Ahmed

Door

08 februari 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!