Ashtanga Yoga

Ashtanga Yoga

Wil jij graag tot rust komen? Ashtanga yoga brengt je in een dieper bewustzijn en bevrijdt je van negatieve gedachtes. Ashtanga yoga vormt de kern van een reeks asana's (houdingen), die bestaan uit een aantal vaste series van oefeningen. 

Credit: Lulu Lemon

Met deze vorm van yoga ontwikkel je kracht en flexibiliteit.

Ashtanga yoga - Je bewustzijn

Het bijzondere aan deze yogavorm is dat de volgorde van de houdingen vastligt als een choreografie. Door deze vorm van yoga regelmatig te beoefenen, ken je al snel de volgorde van de serie uit je hoofd. Je aandacht blijft dan makkelijker bij de Ujjayi ademhaling en het waarnemen van je lichaam.

Je gedachten dwalen hierdoor niet meer af en een regelmatige en gedisciplineerde beoefening van Ashtanga yoga brengt stabiliteit van lichaam en geest.

Ashtanga yoga is in de afgelopen decennia heel populair geworden dankzij sterren als Madonna.

Lichaam

Met de Ujjayi ademhaling bouw je zuurstofrijk bloed op. Met de vinyasa’s stimuleer je een betere doorbloeding van heel het lichaam: spieren, gewrichten en organen. Het hart wordt krachtiger en de spijsvertering krijgt een opkikker. Ook het hormonale stelsel komt in balans. Door de dynamische vinyasa’s ga je flink zweten, wat ervoor zorgt dat je afvalstoffen sneller worden afgevoerd.

TIP: Het licht aanspannen van bepaalde ‘core’ spieren maakt de practice krachtig maar zacht, en het gebruiken van een zachte blik gericht op een bepaald punt helpt je naar binnen te keren.

Energie

Er ontstaat een bijzondere warmte in het lichaam. Deze warmte wordt ook wel Prana genoemd, levensenergie. Dit effect wordt versterkt door het gebruik van bandha’s. Bandha’s zijn plekken in je lichaam waar je tijdens het ademen je energie vasthoudt en gebruikt door aanspanning van de spieren.

Helend kracht

Door de combinatie van bewustwording en de lichamelijke effecten neemt het beoefenen van Ashtanga yoga onzuiverheden, blokkades, ziektes en pijnen weg, die veroorzaakt worden door emoties, spanningen en angsten.

Lamyae Aulad Ahmed

Door

06 februari 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!