Kundalini Yoga

Kundalini Yoga

Kundalini Yoga wordt ook wel de moeder van de Yoga genoemd. Alle vormen van Yoga komen voort uit deze Yogavorm. Kundalini Yoga werd eind jaren zestig naar het Westen gebracht door Yogi Bhajan uit Noord India.

Credit: Iron

Het allerbelangrijkst bij Yoga is het waarnemen en voelen van je eigen energie. Daarbij staat de ademhaling centraal. Alle lichaamshoudingen worden gedaan op het tempo van je in-en uitademing. De meditatie na de lichaamshoudingen laat je bewust worden van de oneindige scheppingskracht in onszelf en het Universum.

LEES OOK: Waarom mediteren goed is voor je hersenen

Kundalini Yoga

In een les van Kundalini Yoga wordt er aandacht besteedt aan Asana's (lichaamshoudingen), Pranayama's (ademhalingsoefeningen), Mudra's (houdingen voor de handen en armen) en Meditaties. Alles met als doel teruggaan naar jezelf. Can you remember who you were, before the world told you who you should be?

Asana's

Er zijn 84 basis lichaamshoudingen bij de Kundalini Yoga en daarnaast zijn er nog duizenden varianten ontstaan. Het is een milde vorm van Yoga waarbij het gaat om een correcte en geconcentreerde uitvoering van de houdingen, zo natuurlijk en levendig mogelijk.

Let erop dat je bij het uitvoeren van de Asana´s goed blijft ademhalen naar je buik: dus niet je adem in houden omdat de houding zo zwaar voor je is, nee je moet proberen te ontspannen in de houding. Dat wordt bedoelt met het zo natuurlijk en levendig houden!

Pranayama's

Een juiste manier van ademhalen is heel belangrijk voor je levensenergie. Deze energie heb je nodig om levensdoelen te behalen. Wat is een juiste manier van ademhalen? Je ademt in: ademt naar je buik toe, als je je hand op je buik legt merk je dat deze omhoog gaat en vervolgens zet ook je borstkas uit. Vervolgens adem je uit: je merkt nu dat je borstkas weer krimpt en je buik weer zakt.

LET OP! Een uitademing hoort langer te duren dan een inademing!

Mudra's

Mudra's zijn energetische verbindingen die met je handen en armen worden gemaakt. Je gebruikt ze bij verschillende lichaamshoudingen, maar ook bij de meditaties.

Meditatie

Meditatie is een heel belangrijk onderdeel van Kundhalini Yoga. Je kan namelijk niet ontspannen als je geest nog heel druk is. Meditatie zorgt ervoor dat je je niet meer zo snel laat meeslepen met je gedachten. Wij zijn vaak gewend dat we onze gedachten aannemen voor waar. Maar bekijk je gedachten eens van een afstand, observeer. Uiteindelijk zul je beter naar je gevoel kunnen luisteren. Meditatie kan in het begin best frustrerend zijn, omdat er zoveel gedachten voorbij komen.

Kies er dan voor om je focus te leggen op je derde oog: het punt tussen je wenkbrauwen. Het derde oog staat voor intuïtie, je gevoel. Het mooiste is je leven te leven vanuit je gevoel! Als je het lastig vind om je daarop te concentreren, kan je er ook voor kiezen om een mantra in jezelf op te zeggen. Man dat staat voor denken en tra voor projectie. Bijvoorbeeld Ong Namo Guru Dev Namo: dat betekent oneindig scheppend bewustzijn (Ong) ik begroet je, ik buig voor je (Namo) Goddelijke wijsheid in mij aanwezig (Guru Dev), ik begroet je, ik buig voor je (Namo).

Kundalini Yoga Credit: Yogi
Jessica Jansen

Door

09 februari 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!