Hoe krijg ik wat ik wil - 6 handige tips

Want brutale mensen hebben de halve wereld.

Brutale mensen hebben de halve wereld toch? Op de één of andere manier krijgen zij vaak heel erg veel voor elkaar! Maar je hebt ook mensen die verlegen zijn en het heel lastig vinden om iets te vragen aan een ander. Vooral op de werkvloer kunnen vragen heel belangrijk zijn. Vragen over je contract, over je salaris of over de werkdruk. Jij moet leren om op dat soort momenten 'brutaal' te zijn.

1. Wees duidelijk

Wees allereerst duidelijk in wat jij wilt vragen. Probeer van te voren jouw vraag te bedenken, zodat je niet een heel verhaal vertelt zonder dat de vraag duidelijk is. Zoals: "Kan de deadline verzet worden?" of "Je ziet er moe uit, gaat het wel goed met je?," zijn duidelijk vragen.

2. Denk om je lichaamstaal

Lichaamstaal is één van de belangrijkste dingen! Kijk iemand in de ogen aan en sta of zit met een open houding naar iemand toe. Gebruik je lichaamstaal in je voordeel en niet in je nadeel.

Lees hieronder wat jij niet moet doen

  • Sta niet in elkaar gezakt.
  • Kijk niet naar de grond.
  • Kruis je armen niet.
  • Laat je schouders niet hangen.
  • Mompel niet.
  • Praat niet met je hand voor je mond.

3. Vergeet niet de waarde van je vraag

Als jij niet in jezelf gelooft, dan kan een ander dit zeker niet doen. Hoe belangrijk vind jij jouw vraag en hoe belangrijk vind jij dat jij ook krijgt waar je om vraagt? Denk daarom na over wat je vraagt en waarom je iets verdient. Wanneer jij bijvoorbeeld salarisverhoging wil, is het heel belangrijk om van te voren te weten waarom jij dit wil en denkt te verdienen. Door overtuigd te zijn van jezelf, kun jij ook beter iemand anders overtuigen.

4. Schrijf op

Heb je een belangrijke vraag? Schrijf dan op wat je wilt vragen en werk daarna met steekwoorden! Bedenk goed waarom je iets tegen iemand wilt zeggen en hoe belangrijk jij het vindt dat je gehoord wordt. Oefen je vraag met je partner, vriendin of zus. Zo kan iemand (die dichtbij jou staat) beoordelen hoe jij overkomt.

5. Durf brutaal te zijn

"Brutale mensen hebben de halve wereld." En het is echt zo! Want wanneer jij nooit iets durft te vragen, zul je ook nooit gehoord worden. Durf te laten zien wie jij bent door een tikkeltje brutaal te zijn en je zult jezelf verbazen over wat jij allemaal voor elkaar kunt krijgen.

6. Laat je niet 'de grond in boren'

Zorg dat jij niet 'klein' te krijgen bent. Een nee kun je altijd krijgen, maar ga hier niet van in de put zitten. Jij kunt ook weer groeien en op andere paden en wegen terecht komen, wanneer je niet het 'gewenste' antwoord krijgt. Elke confrontatie zorgt ervoor dat jij sterker kunt worden.

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!