Hoe word ik positief - Zo word én blijf je positief

Hoe word ik positief - Zo word én blijf je positief

Word bewust van je pessimisme en probeer er met een andere blik naar te kijken. Zo maakt het pessimisme plaats voor het optimisme.

'Het valt mij op dat jij altijd zo positief bent. Waar haal je die positieve energie toch vandaan? En hoe blijf je zo positief?' Dat vroeg Roos vorige week aan mij. 

Ik heb je brief weer met liefde gelezen. Misschien moet ik in het nieuwe jaar dan toch eens de stoute schoenen aantrekken en een leuk tripje all by myself gaan maken, aangezien alleen reizen écht niet eng is. Even terugkomen op jouw vraag. Wat een groot compliment om te horen dat je mij zo positief vindt. Thanks! 

Maar dat is iets dat ik de laatste jaren geleerd heb: dankbaar zijn én positief in het leven proberen te staan. Want eerlijk is eerlijk, dat lukt mij ook écht niet altijd. Toch ben ik me op dat moment dan bewust van mijn pessimisme en probeer ik er met een andere blik naar te kijken. Zo maakt het pessimisme plaats voor het optimisme.

Geniet van de kleine dingen, niets is vanzelfsprekend

Ruim twee jaar geleden kwam ik in een diep dal terecht. Van de een op andere dag functioneerde mijn lichaam niet meer zoals het altijd had gefunctioneerd. Dit bezorgde me heel veel angst, doodsangst. Na heel wat medische onderzoeken bleek dat ik fysiek helemaal gezond was. Maar zo voelde ik me niet.

Toch moest uiteindelijk die knop om, beseffen dat het niet lichamelijk was. Toen kwam ik erachter dat ik mijn leven niet leidde voor mezelf, maar volledig voor anderen. Als anderen maar gelukkig waren dan dacht ik dat ook te zijn. Daar ging het fout. Mijn please gedrag, dat overigens wel ergens wegkwam, bracht me ver van mezelf vandaan. Uiteindelijk koos mijn lichaam ervoor, door zulke duidelijke signalen af te geven, dat ik even tot stilstand moest komen.

Mijn leven moest even goed gevoeld en geanalyseerd worden, dit zorgde voor een omslag. Die ook wel moest plaatsvinden, want het was nu wel duidelijk dat het zo niet langer kon. Als je langzaam het gevoel hebt dat je het diepe dal weer uitklimt, begin je alle kleine dingen te waarderen. Een stukje wandelen, weer kunnen genieten van een douche, een maaltijd en ga zo maar door. Het werd me toen duidelijk dat ik vaak dingen zag als heel vanzelfsprekend, terwijl het allemaal niet zo vanzelfsprekend is.

Het lichaam dat altijd voor jou bezig is: het hart dat slaat, het bloed dat door je aderen stroomt, de zuurstof die je inademt in je longen én vervolgende de koolstofdioxine weer uitademt. Het is allemaal best bijzonder hoe het werkt. Je mag dankbaar zijn als je gezond bent. Voor niet iedereen is dit vanzelfsprekend. Ik kan gewoon zien, horen, voelen, proeven, praten, lopen.. wat ben ik eigenlijk een rijk mens.

En dan toch betrap ik mezelf ook op het klagen over bepaalde klachten. Lichamelijk klachten die blijven zeuren na mijn diepe dal ervaring. Mag dat niet? Tuurlijk mag dat, maar of het helpt? Ik kan me op dat moment ook beseffen hoe ver ik al ben. Dit is én blijft een kwestie van oefenen. Je moet oude patronen zien te doorbreken.

Als je beseft dat bovenstaande dingen je tot een rijk mens maken, ga je tegen materiële zaken heel anders kijken. De waarde neemt daarvan af én dat is in mijn ogen een heel positief punt. Gezondheid en liefde zijn voor mij de twee belangrijkste dingen in het leven. Als je deze twee dingen in je leven mag bezitten dan heb je alles wat je nodig hebt. Al het overige is overbodige luxe, wat soms ook heel fijn kan zijn, maar dan word je ook daar weer dankbaarder voor.

En weet je Roos? Als je zelf in een diep dal hebt gezeten én weet wat voor een gevoelens dat allemaal met zich mee kan brengen, respecteer je alle mensen om je heen. Of ze nou boos, verdrietig of blij zijn, je laat ze helemaal zijn zoals ze zijn en accepteert ze zoals ze zijn. Je leert dat vooroordelen niet eerlijk zijn, dat ieder mens zijn eigen pad bewandelt en je daar respect voor moet hebben.

Ik besef me dan altijd dat we allemaal hetzelfde zijn, we willen namelijk allemaal maar één ding: gelukkig zijn. Als je dit perspectief gaat zien krijg je bewondering voor iedereen om je heen én zie je dat ieder mens weer iets weet waar jij wat van kunt leren.

Voor de tips hoe jij positiever in het leven kunt komen te staan wil ik je verwijzen naar mijn artikelen positief denken en gedachten loslaten. Ik ben benieuwd aan welke tips je wat hebt. Laat je het me weten? Je mag ook een keer met me mee naar een yoga- en meditatie les, dit brengt je veel rust, geduld én een hoger bewustzijn waardoor je ook beter met een andere blik naar dingen kunt kijken. Are you in?  Ik heb natuurlijk ook weer een nieuwe vraag voor jou: je hebt al een tijdje een relatie, je woont samen, bent afgestudeerd én hebt een leuke baan. Ik zie dan vaak dat mensen in hetzelfde cirkeltje blijven ronddraaien. Maar hoe zorg jij er nou voor dat je jezelf blijft uitdagen, dus blijft groeien? 

In de rubriek ‘brieven aan’ volgen we twee jonge meiden ‘Jessica en Roos’. Beiden heel verschillend van karakter. Jessica denkt vaak erg diep na en heeft een passie voor yoga en mindfulness. Rosalyn is een tikkeltje nuchterder, erg georganiseerd en volgt het dagelijkse nieuws op de voet.  Ze hebben één gezamenlijke hobby en dat is reizen.    
Redactie ThePerfectYou.nl

Door

16 februari 2023

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!