Sūryanamaskāra – de Zonnegroet

Sūryanamaskāra – de Zonnegroet

Wil jij je graag vitaal, sterk en blij voelen? De zonnegroet is de ultieme serie hiervoor! De zonnegroet is een zeer oude dynamische yoga techniek die bij regelmatige en juiste beoefening de gezondheid versterkt.

Credit: Jaimie Baird

Sanskriet

De Sanskriet naam is Sūryanamaskāra. Sūrya betekent zon en namaskāra een eervolle buiging. De zonsopkomst is een glorieus moment. De zon komt iedere dag op, hier hoeven wij zelf helemaal niks voor te doen. De zon geeft ons leven, de natuur en de dieren.

Ook geeft de zon vreugde, ik weet niet hoe het met jou zit…maar als ik op een terras zit in de zon word ik heel blij!

Wat ikzelf altijd een fijne gedachten vind, is dat de zon er altijd is. Al zien we haar niet, ze schijnt altijd. Met de zonnegroet vergoot je dus niet alleen je lichamelijk kracht.

1

Credit: Jaimie Baird

De Zonnegroet

De zonnegroet wordt bij voorkeur voor zonsopgang uitgevoerd, op een nuchtere maag. De mat richting het oosten, de richting waar de zon op komt. Het aantal dat je de serie achter elkaar doet heeft ook een gedachten. Niets moet, maar het is wel leuk om te weten dat er een reden achter zo’n gedachten zit:

  • De zonnegroet kan één keer uitgevoerd worden, de gedachten hierbij is dat er één zon in. Als je ervoor kiest om de serie één keer te doen doe deze dan langzaam en heel bewust.
  • zeven keer achter elkaar. Dit heeft te maken met het aantal dagen in de week. Dit is de kleine rondgang van de zon.
  • twaalf keer, dit heeft te maken met het aantal maanden in een jaar. Dit is de grote rondgang van de zon.

Uit ervaring kan ik zeggen dat twaalf keer de zonnegroet enige conditie vraagt. Voor het beoefenen van yoga heb je drie dingen nodig: liefde, geduld en discipline. Wees lief voor je lijf, neem de tijd om ruimte te maken voor de adem. Forceer jezelf nooit, niet in de houding maar ook niet in de hoeveelheid.

BELANGRIJK: Wees aandachtig voor je ademhaling, je adem geeft je ruimte.

zonnegroet3

Credit: Jaimie Baird

Probeer iedere dag op je mat te staan. Ja ik weet het, dit is heel lastig. Wees niet te streng, begin eens met twee keer in de week.

Het effect op jouw lichaam

  • de wervelkolom wordt op diverse plekken aangesproken. Door de voor- en achteroverbuigingen is. De werking vooral in het heiligbeen, lendenwervels en de borstwervels.
  • de serie heeft een positief effect op de stoelgang. Doordat je begint met de linker voet naar achter te brengen en deze tijdens de serie afwisselt met linker voet naar voren stimuleert dit de dikke darm. Het been drukt dan namelijk tegen de darm, beginnend bij rechts, het begin van de darmwerking.
  • adem is in iedere asana de dragende kracht, dus ook in de zonnegroet. Door de aandacht voor de ademhaling, met name de buikadem, heeft dit een positief effect voor het hart.
Naast het feit dat de beschrijving met de juiste aanwijzingen voor de adem heel lastig is, kan het geschreven woord de eigen beleving niet vervangen.

Vroeger werd in de yogatraditie kennis alleen persoonlijk overgedragen. Belangrijk is een yogadocent die je de juiste beoefening kan leren.

Zonnegroet

Credit: Cargocollective

De bovenstaande afgebeelde serie heb ik geleerd op de opleiding die ik volg. Er zijn vele verschillende zonnegroeten, de één is niet beter dan de andere. In de yogatraditie doe je de zonnegroet die je van je docent hebt geleerd.

Wijsheid en zelfinzicht

Voor mij is yoga een onderdeel van mijn leven. Door regelmatig op mijn mat te staan voel ik mij krachtig, soepel en vaak in balans. Vanuit een eigen wijsheid kan ik de dingen aangaan die op mijn pad komen.

Doe yoga, heb er plezier in en respecteer altijd je eigen grenzen. Wees aandachtig. Bij yoga gaat het er niet om hoever jij je been naar voren kan brengen of dat je bij een vooroverbuiging met je puntje van je neus je been kan raken, maar het gaat om de ervaring tijdens de beoefening.

Het creëren van je eigen wijsheid en het ontwikkelen van zelfinzicht.

Veel plezier!

Marloes Koorman

Door

21 januari 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!